Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Προτροπή Ερντογάν από την Κομοτηνή / "Είστε Έλληνες πολίτες, να μοχθείτε υπέρ του καλού της χώρας σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτροπή Ερντογάν από την Κομοτηνή / "Είστε Έλληνες πολίτες, να μοχθείτε υπέρ του καλού της χώρας σας"

Μπορεί την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Κομοτηνή να είχαν μοιραστεί τρικάκια σε χωριά και γειτονιές μειονοτικές που καλούσαν τους πολίτες να μην πάνε στο Μειονοτικό Λύκειο της πόλης, λέγοντας μάλιστα ότι "Ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ θα είσαι εδώ για πάντα", μπορεί ένα αόρατο χέρι να γέμισε με σταυρούς σπίτια μειονοτικών, μπορεί επίσης γνωστοί για τον υπερπατριωτισμό τους πολίτες της Θράκης να έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος έφτανε στο τζαμί που θα προσευχόταν, αλλά όλα αυτά δεν εμπόδισαν περίπου χίλιους, χίλιους πεντακόσιους πολίτες της μειονότητας να βγουν στον δρόμο και να κλείσουν την οδό Φιλιππουπόλεως για να υποδεχτούν τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η προσευχή

Η ιδιωτική επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε με την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου τον περίμεναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης καθώς και οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Ιλχάν Αχμέτ. Ακολούθως έφτασε στην Κομοτηνή, όπου πήγε κατευθείαν στο τζαμί του Κιρ-Μαχαλά της πόλης για την προσευχή της Παρασκευής. Κυρίαρχο στοιχείο οι μαντήλες που φορούσαν πολλές γυναίκες της μειονότητας, κόσμος που είχε κατέβει από τα χωριά κυρίως. Η αστική Κομοτηνή απουσίαζε.

Μετά την προσευχή ο Τούρκος Πρόεδρος μαζί με τη συνοδεία του περπάτησε μέχρι το μειονοτικό Γυμνάσιο. Ήταν ο δεύτερος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που περνούσε τη βαριά σιδερένια πόρτα του σχολείου μετά από 65 ολόκληρα χρόνια. Εκεί τον περίμενε κόσμος έχοντας από πάνω τα ελικόπτερα της αστυνομίας καθώς και τους ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες των γειτονικών πολυκατοικιών. Ένας πρώην δήμαρχος μειονοτικός μας είπε ότι θα ήθελε να δει και τους δυο Προέδρους να περνούν την πόρτα του σχολείου μαζί. Ίσως μια άλλη φορά.

"Έχετε τέσσερις βουλευτές"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε μέσα στο σχολείο, όπου τον περίμεναν μαθητές και φορείς του σχολείου και ύστερα βγήκε στην αυλή για να πει μια καλημέρα, όπως είπε στον Γιάννη Αμανατίδη, στους συγκεντρωμένους μαθητές και κατοίκους. Και ο Τούρκος ηγέτης βρήκε την ευκαιρία να καλέσει τους πολίτες να σέβονται τις παραδόσεις τους, τους τόνισε ότι "είναι Έλληνες πολίτες και να μοχθούν για το καλό της χώρας τους", σημείωσε επίσης ότι “είχε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες στην Αθήνα με τον Πρόεδρό σας και τον πρωθυπουργό σας", χαρακτήρισε τις μειονότητες γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε επίσης ότι “η Ελλάδα και η Τουρκία χρωστούν η μία στην άλλη καλή γειτονία" και ότι ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της μειονότητας στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα αλλά και πως πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον. Υπέδειξε μάλιστα στους παρευρισκόμενους πως έχουν τέσσερις βουλευτές: "Υπάρχουν τρεις κυβερνητικοί βουλευτές και ένας της αντιπολίτευσης που μπορούν να ασχοληθούν με τα προβλήματά σας".

Όλα βάσει του προγράμματος

Με αφορμή ρεπορτάζ που έκανε λόγο για διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε: "Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος".

Ένα κράτος η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία

Μετά από το μειονοτικό σχολείο πήγε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου τον περίμενε κόσμος, και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε τα ίδια πράγματα που είχε πει στο σχολείο. Πρόσθεσε όμως ότι "είστε πολίτες της Ελλάδας" και ότι "δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, όπως εμείς είμαστε ένα κράτος, ένα έθνος, μία σημαία, μία θρησκεία, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωση στην Ελλάδα" είπε ο Τ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. Αυτό που συζητιόταν αρκετά από πολίτες της μειονότητας ήταν η αποστροφή του στην Αθήνα για τους Τούρκους, τους Πομάκους και τους Τσιγγάνους, φράση που την επανέλαβε και στο ξενοδοχείο. Ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν από τα πλέον επίσημα χείλη της Τουρκίας αυτός ο εθνοτικός διαχωρισμός μέσα στη μειονότητα.

Μικρότερη συγκέντρωση

Το γεγονός είναι ότι διαψεύστηκαν εκείνοι που έλεγαν τις τελευταίες ημέρες ότι δεκάδες χιλιάδες λαού θα πήγαιναν στην υποδοχή του Ερντογάν. Η μέρα και η ώρα ήταν εργάσιμες, ο κόσμος και της μειονότητας δεν συνεπαίρνεται πια από τέτοιες επισκέψεις στον βαθμό που γινόταν τα παλιότερα χρόνια. Άλλωστε το μέτρο σύγκρισης είναι ο ίδιος ο Ερντογάν όταν είχε ξαναέρθει στην Κομοτηνή, χρόνια πριν, ως νέος πρωθυπουργός. Η συγκέντρωση εκείνη ήταν τουλάχιστον διπλάσια της σημερινής. Τότε ασφαλώς, σε κείνη την συγκέντρωση, θα ήταν και οι σημερινοί εχθροί του και τότε συνοδοιπόροι του, οι οπαδοί του αυτοεξόριστου στη μακρινή Πενσυλβάνια των ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που ήταν αναμενόμενα, η επίσκεψη αυτή κινήθηκε σε ήρεμα νερά.

Ίσως η προτροπή προς τους συγκεντρωμένους "να έχουν πίστη" να σηματοδοτεί και μια πεποίθησή του ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Γιατί, όπως και ο ίδιος τόνισε, "η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα και θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή όταν λύσει και τα προβλήματα της μειονότητας". Άρα εκ των πραγμάτων έθεσε και το πλαίσιο που μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL