Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στ. Κούλογλου: Τα περί Συνθήκης της Λωζάννης του Ερντογάν είναι για εσωτερική κατανάλωση

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Καθώς ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν νταής στη γειτονιά, ή πρέπει να συγκρουστούμε μαζί του ή να τον ωθήσουμε να λειτουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων»

«Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό, όσα δήλωσε για την Συνθήκη της Λωζάννης, είναι για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά εξήγησε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης έχει υπογραφεί από μια σειρά χωρών που είχαν εμπλακεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Για να τροποποιηθεί απαιτείται η συμφωνία όλων των χωρών. Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει αυτές τις δηλώσεις για την Συνθήκη που θεμελίωσε την σύγχρονη Τουρκία, καθώς θέλει να αλλάξει την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ».

«Πρέπει συνεπώς να αντιμετωπίζουμε αυτές τις δηλώσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Καθώς ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν νταής στη γειτονιά, ή πρέπει να συγκρουστούμε μαζί του ή να τον ωθήσουμε να λειτουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Η Ελλάδα διαχρονικά προσπαθεί να το κάνει αυτό επιμένοντας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την δύσκολη θέση της Τουρκίας για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».

Ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως κέρδος θα ήταν η διατήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οι εισροές προσφύγων αυξάνονται και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, παρά την γενναία και αλληλέγγυα στάση που είχαν κρατήσει στην αρχή, έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους. Ο περιορισμός των αερομαχιών στο Αιγαίο είναι επίσης κάτι που πρέπει να επιτευχθεί. Σε ένα κλίμα δυναμιτισμένο από τις δηλώσεις Τραμπ, ότι θα αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, κάτι που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου για τον μουσουλμανικό κόσμο, πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες και να παραμείνουμε μια νησίδα σταθερότητας στην περιοχή».

Κάτι ακόμη, που θα μπορούσε να ζητηθεί σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, από τον Ερντογάν είναι κάποια δημοκρατικά βήματα, όπως η «αποφυλάκιση των δυο ηγετών του αντιπολιτευτικού φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, που κρατούνται αναίτια». «Εάν η αντίδραση του Ερντογάν στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015 ήταν πιο δημοκρατική, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά ακόμη και για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Όμως με τον καιρό φάνηκε ότι η υπόθεση του πραξικοπήματος ήταν πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαινόταν στην αρχή». 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο