Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ο Σταύρος Κοντονής στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο: / Στ. Κοντονής: Νέα αναπτυξιακή στρατηγική για το Ιόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σταύρος Κοντονής στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο: / Στ. Κοντονής: Νέα αναπτυξιακή στρατηγική για το Ιόνιο

“Η κυβέρνηση με πολύ κόπο, σε ένα δύσκολο και πολλαπλά ναρκοθετημένο περιβάλλον, κατορθώνει την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς να αφήνει πίσω συντρίμμια και καμένη γη” τόνισε ο Στ. Κοντονής ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Περιφερειακού Συνέδριου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που διεξάγεται στην Κέρκυρα και κορυφώνεται σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις 19.30.

Ο Στ. Κοντονής επισήμανε την αναγκαιότητα μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς “η προηγούμενη απέτυχε να προστατέψει τους αδύναμους και το περιβάλλον, να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος” και σημείωσε ότι “το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανέλθουμε στα παλιά”. Ο Στ. Κοντονής υπογράμμισε ότι “το βασικό κριτήριο επιτυχίας του νέου οικονομικού παραδείγματος δεν μπορεί να συνίσταται στην αύξηση μόνο των οικονομικών δεικτών” εκτιμώντας ότι “για να είναι βιώσιμο, οφείλει να είναι δίκαιο και αναδιανεμητικό”.

Ο Στ. Κοντονής θύμισε την κατάσταση των Ιονίων Νήσων που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη σημειώνοντας ότι τα Ιόνια “δεν επλήγησαν μόνο από την κρίση, αλλά και από τις συνέπειες μιας άναρχης ανάπτυξης, από τη χρόνια εγκατάλειψη στρατηγικών υποδομών, από μια εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή, από παρανομίες”. Ο Στ. Κοντονής επέκρινε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης των πιστώσεων και υλοποίησης των μελετών για το “ζωτικό έργο” της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Στ. Κοντονής επισήμανε ότι “η Περιφέρεια των Ιονίων βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης, που είναι ισχυρότερη από τον μέσο όρο ανάκαμψης της υπόλοιπης χώρας” κι αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή αυτής της ανάκαμψης. Ο Στ. Κοντονής παρατήρησε ότι ο τουρισμός πρέπει να συνδεθεί με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, αλλά και να εξαντλήσει τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, για παράδειγμα με την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο Στ. Κοντονής αναφέρθηκε ακόμα στο μικροκλίμα των νησιών, που “ενδείκνυται για καλλιέργειες με υψηλή αποδοτικότητα σε μια διεθνοποιημένη αγορά που αναζητά τις εξειδικευμένες παραγωγές”, ενώ επισήμανε την επικείμενη δημιουργία των νέων κτηματολογικών γραφείων - υποθηκοφυλακείων με υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες όλων των νομών, εξέλιξη που προέκυψε “μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς”.

Κ. Γαβρόγλου: Ωφέλιμη η ενοποίηση Ιόνιου Πανεπιστημίου - ΤΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι η ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά, αντίθετα, θα είναι “ωφέλιμη” για τα Ιόνια. Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων τμημάτων, όπως το τμήμα Τουρισμού που θα λειτουργήσει στην Κέρκυρα.

Όσον αφορά τη Λευκάδα ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε τη στόχευση να αποτελέσει “το κέντρο των διετών σπουδών”, αλλά και τις σκέψεις για δημιουργία ενός ερευνητικού ινστιτούτου Ιστορίας, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιού για τη σύνταξη μιας μελέτης για δημιουργία τμήματος ναυτιλιακών σπουδών. Σχετικά με τη Ζάκυνθο ο Κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι ο προσανατολισμός είναι η δημιουργία τμήματος συντήρησης εκκλησιαστικών κειμηλίων. Απαντώντας στις αντιδράσεις εναντίον της ενοποίησης που προέρχονται από την Κεφαλλονιά, ο Κ. Γαβρόγλου παρακίνησε τους εκπροσώπους των τριών τμημάτων σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά να συζητήσουν δεσμευόμενος ότι το υπουργείο θα στηρίξει την απόφασή τους.

Νέο νοσοκομείο στη Λευκάδα

“Το πρόταγμα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η χωρίς εμπόδια υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία” υπογράμμισε ο Αν. Ξανθός επισημαίνοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2018 δεν υπάρχουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως οι κλειστοί προϋπολογισμοί, “καταφέραμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε λειτουργικά τις δημόσιες δομές, να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, να αναβαθμιστεί ο ιατροτεχνολογικός τους εξοπλισμός”.

Ειδικότερα για τα Ιόνια ο Αν. Ξανθός ανέφερε την προκήρυξη 39 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ, καθώς και την πρόσληψη 31 μόνιμων εργαζόμένων, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη ακόμα 15 ατόμων. Ο Αν. Ξανθός επισήμανε ακόμα την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018 και την έναρξη λειτουργίας Τοπικών Μονάδων Υγείας σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τη λογική πίσω από τη διασύνδεση των Ιονίων με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Ρίου ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης παρατηρώντας ότι ο ορισμός της υγειονομικής περιφέρειας σχετίζεται με την ροή των ασθενών και τη συγκοινωνιακή σύνδεση.

Υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας

Τη δημιουργία επτά νέων κέντρων υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας στα Ιόνια στις αρχές του χρόνου εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα έργα αθλητικού χαρακτήρα επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης.

Οι στόχοι της Περιφέρειας

Την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, την απόδοση πόρων στην Περιφέρεια με βάση το επιτόπου παραγόμενο εθνικό προϊόν "ως ελάχιστη δημόσια επένδυση για την εξασφάλιση της αειφορίας", την επίλυση του προβλήματος των μεταφορών, την επένδυση στην τουριστική οικονομία, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την προστασία και ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμπεριέλαβε στους αναπτυξιακούς στόχους ο περιφερειάρχης Ιονίων Θ. Γαλιατσάτος ζητώντας από την κυβέρνηση "γενναίες αποφάσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL