Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Βήμα εξορθολογισμού ενός καθεστώτος που έβαζε τη μειονότητα στο περιθώριο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βήμα εξορθολογισμού ενός καθεστώτος που έβαζε τη μειονότητα στο περιθώριο"

“Βήμα εξορθολογισμού ενός καθεστώτος που έβαζε τη μειονότητα στο περιθώριο” χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της σαρία για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ο Γρηγόρης Στογιαννίδης. Η “Αυγή” μίλησε με τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της σχετικής ρύθμισης που καθιστά την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου προαιρετική.

Ο Γρ. Στογιαννίδης μας επισήμανε ότι με την αλλαγή αυτή “θα αποκατασταθούν αδικίες και ανισότητες σε βάρος ως επί το πλείστον, των παιδιών και των γυναικών”, ενώ, σχολιάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην προαιρετική εφαρμογή της σαρία και όχι στην πλήρη κατάργησή της, σημείωσε ότι “θέλουμε να αποτελεί δικαίωμα και επιλογή των μελών της μειονότητας και όχι υποχρέωση”.

- Γιατί είναι τόσο σημαντική η ρύθμιση για την προαιρετική εφαρμογή της σαρία; Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας;

Η προαιρετική εφαρμογή της σαρία είναι ένα βήμα εξορθολογισμού ενός καθεστώτος που έβαζε τη μειονότητα στο περιθώριο μιας κοινωνίας και στερούσε θεμελιώδη συνταγματικά αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και στην Τουρκία έπαψε να ισχύει από το 1926!

Σε πρακτικό επίπεδο, με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα σε όσα από τα μέλη της μειονότητας επιλέξουν να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια για την επίλυση οικογενειακών και κληρονομικών διαφορών, τις οποίες έχει μέχρι σήμερα στην αποκλειστική αρμοδιότητά του ο μουφτής, να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε Έλληνας πολίτης. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκατασταθούν αδικίες και ανισότητες σε βάρος, ως επί το πλείστον, των παιδιών και των γυναικών.

Πλείστα όσα παραδείγματα γάμων ανήλικων κοριτσιών χωρίς να ερωτηθεί η βούλησή τους, μονομερούς λύσης γάμων χωρίς το δικαίωμα της διατροφής, κυρίως σε περίπτωση ύπαρξης τέκνων, επιμέλειας τέκνων, κληρονομικών υποθέσεων που αδικούσαν κατάφωρα τις συζύγους και τις κόρες και μόνο λόγω της γυναικείας φύσης τους, μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν , στην περίπτωση που κάποιος από τους αντίδικους επιλέξει να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια.

- Πώς απαντάτε στην κριτική ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση της σαρία; Ποια είναι η λογική πίσω από την επιλογή της προαιρετικής εφαρμογής;

Εμείς θέλουμε να αποτελεί δικαίωμα και επιλογή των μελών της μειονότητας και όχι υποχρέωση. Κατανοούμε ότι είναι ένα καθεστώς βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης και για πολλούς ταυτόσημο της παράδοσης και του πολιτισμού τους. Έτσι, μπορούμε να καταρρίψουμε και τα επιχειρήματα όσων υπερασπίζονται τη διατήρηση της σαρία και οι οποίοι στον βωμό του σεβασμού της θρησκευτικής ιδιαιτερότητας των ανθρώπων αυτών επιτρέπουν να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση επιλέγει τη δεδομένη στιγμή η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς να είναι σταδιακή και, κυρίως, να αποτελεί συνειδητή επιλογή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, η οποία εύχομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα, να οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση της σαρία στην πράξη.

Τέλος, ακόμη και αυτοί που επί χρόνια σθεναρά υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση της σαρία, αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα, κάτι που δυστυχώς δεν τόλμησαν εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL