Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: / "Θέλουμε να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: / "Θέλουμε να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι"

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικεί “ούτε τον ρόλο της αριστερής πυξίδας ούτε βέβαια του άκριτου υποστηρικτή της κυβέρνησης” λέει ο νέος γραμματέας της Σωτήρης Αλεξίου. Πρώτιστος στόχος της είναι να παρεμβαίνει προς όφελος των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας.

* Αναλαμβάνεις τα καθήκοντα του γραμματέα του Κ.Σ. της Ν. ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη. Τι σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή στην ηγεσία της οργάνωσης τόσο για τη συλλογικότητα όσο και για εσένα;

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι όντως πρωτόγνωρη. Για πρώτη φορά μέσα στην κρίση διαφαίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης του κύκλου των Μνημονίων λιτότητας και άρσης της ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα, αλλά πλέον τα περιθώρια για άσκηση αριστερής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και των οικονομικά ασθενέστερων διευρύνονται.

Άλλωστε η αποκατάσταση των αδικιών που έφεραν οι πολιτικές διαχείρισης της κρίσης είναι διακηρυγμένη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που τη συγκροτούν.

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του γραμματέα δεν σημαίνει αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού της προσανατολισμού. Αντιθέτως εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης μιας στρατηγικής η οποία περιγράφεται στις συνεδριακές της αποφάσεις καθώς και στην πρόσφατη συνδιάσκεψη. Βασικό ζητούμενο για μας, πέρα από επιμέρους θέσεις και αποφάσεις, είναι να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι. Να έχουμε την πολιτική εγρήγορση ώστε να παρεμβαίνουμε προς όφελος των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας. Εκεί όπου κρίνεται πραγματικά ο πολιτικός συσχετισμός.

Σε προσωπικό επίπεδο η εκλογή μου στη θέση του γραμματέα σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στη συλλογικότητα για την περαιτέρω πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις βάσεις και τους άξονες που έχουμε θέσει τα τελευταία χρόνια.

* Ποιες οι προτεραιότητες στον σχεδιασμό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει ένα συνεκτικό σχέδιο που της επιτρέπει να δραστηριοποιείται σε όλα τα πεδία όπου εργάζεται, σπουδάζει, ζει και δημιουργεί η νέα γενιά. Οι κεντρικοί πυλώνες του πολιτικού μας σχεδίου για το επόμενο διάστημα αφορούν τους χώρους της Παιδείας, της εργασίας, των δικαιωμάτων, του αντιφασισμού και του πολιτισμού.

Στο κρίσιμο πεδίο της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα η διαρκής παρέμβαση σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εργασιακής εκμετάλλευσης. Παράλληλα θεωρούμε κρίσιμους μια σειρά στόχους για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων. Όπως είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η κατάργηση της απαράδεκτης ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού.

Αναφέρομαι επιγραμματικά σε αυτά, διότι εκτιμώ ότι είναι τα πλέον εμβληματικά, τα οποία, όμως, δεν αρκεί να διατυπώνονται ως θέσεις, αλλά πρέπει να διεκδικούνται και στην πράξη. Σε αυτόν τον τομέα προβληματική είναι η στάση τμημάτων της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος που είτε βρίσκονται αποκομμένα από τον κόσμο της εργασίας είτε, ακόμα χειρότερα, ταυτίζονται ευθέως με τις θέσεις των εργοδοτικών ενώσεων.

Απόλυτη προτεραιότητα είναι και η παρέμβασή μας στον χώρο της Παιδείας με στόχο τη διαρκή υπεράσπιση και τη διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Πέραν αυτού όμως διεκδικούμε την αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας και της συμμετοχής των μαθητών και των φοιτητών στις συλλογικές διαδικασίες, καθώς δεν μπορούν να στεριώσουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις μονάχα με αποφάσεις από τα πάνω. Είναι απαραίτητο οι μετέχοντες στην εκπαιδευτική κοινότητα να έχουν λόγο και παρέμβαση.

Επίσης σημαντική θέση στον σχεδιασμό μας έχει η αντιφασιστική πάλη μέσα από πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και μέσα από αυτόνομες πρωτοβουλίες, ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Εξίσου κρίσιμο ζήτημα, βέβαια, είναι για εμάς η κατοχύρωση και επέκταση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τέλος, στον τομέα του πολιτισμού, προσπαθούμε, μέσα από την πλούσια δράση των στεκιών μας σε όλη την Ελλάδα, να αναδείξουμε ένα εναλλακτικό πολιτιστικό παράδειγμα, απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα εμπορευματοποιημένης ψυχαγωγίας και μαζικής διασκέδασης.

* Μετά από δυόμισι χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας από την κυβέρνηση της Αριστεράς, έχετε καταφέρει να παίξετε τον διακριτό ρόλο που είχατε διακηρύξει στην πρώτη συνδιάσκεψη το 2015;

Δεν διεκδικούμε τον ρόλο της αριστερής πυξίδας ούτε βέβαια του άκριτου υποστηρικτή της Κυβέρνησης. Ο διάλογος και η παράθεση διαφορετικών απόψεων είναι κεκτημένο του χώρου μας μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις παλινωδίες που βλέπουμε σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούμε στο πλαίσιο των κοινά συνομολογημένων πολιτικών αρχών και αξιών, παράλληλα όμως έχουμε την ευθύνη να υλοποιούμε τον δικό μας, αυτόνομο σχεδιασμό, καθώς και να καταθέτουμε τη δική μας ανάλυση για τη συγκυρία και την υπέρβαση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε διαδραματίσει διακριτό ρόλο διαμορφώνοντας την ανάλυση και τον σχεδιασμό μας πέρα από τα οριοθετημένα πλαίσια στα οποία κινείται η πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματος, προσφέροντας έτσι ουσιαστική στήριξη και χρήσιμα συμπεράσματα στο κόμμα και την κυβέρνηση. Διότι για μας η διαδικασία της πολιτικής αντιπαράθεσης και της σύνθεσης αποτελεί κινητήρια δύναμη για να προχωρήσει ο χώρος μας στις ριζοσπαστικές τομές που απαιτούνται. Αυτή η διαδικασία άλλωστε είναι συνεχής και εκτιμώ ότι πολλαπλασιάζει τη δυναμική του χώρου μας.

* Δυο χρόνια και πλέον από τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της οργάνωσης σε τι στάδιο βρίσκεται πλέον;

Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να στήσουμε ξανά την οργάνωση στα πόδια της. Η πολιτική ανασυγκρότηση έχει ολοκληρωθεί, αφού παράγουμε τη δική μας συνεκτική αφήγηση, προοπτική και κριτική απέναντι στη συγκυρία. Αυτή η πολιτική αναβάθμιση επιβεβαιώθηκε στη διαδικασία της συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 25 - 26 Νοεμβρίου. Σε οργανωτικό επίπεδο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μαζικοποιείται και αναπτύσσεται πανελλαδικά με σταθερά βήματα.

Βέβαια η πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη αποτελούν συνεχή επίδικα, υπό την έννοια ότι η πραγματικότητα συνεχώς αλλάζει και πάντα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης μαζικοποίησης της οργάνωσης. Όταν κάποιος αγωνίζεται για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, ο στόχος του είναι να αλλάξει ακόμα μια συνείδηση, να αγωνίζεται με όσο το δυνατόν περισσότερους για τον κοινό σκοπό.

* Γιατί κάποιος/α νέος/α να ενταχθεί στην Αριστερά και ειδικά στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ;

Όπως λέμε συνήθως, ακόμη και αν δεν ασχοληθείς με την πολιτική, θα ασχοληθεί η πολιτική μαζί σου. Τα προβλήματα της πλειοψηφίας των νέων είναι κοινά, συνεπώς ο ατομικός δρόμος δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίλυσή τους. Αντίθετα η οργανωμένη δράση συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος τη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Η ένταξη στην Αριστερά προκύπτει για εμάς ως αναγκαιότητα για τη συλλογική βελτίωση της ζωής της γενιάς μας.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αριστερή νεολαιίστικη οργάνωση που αναλύει, σχεδιάζει και δρα έξω από την επικράτεια της ήττας, με όρους νίκης και αλλαγής της πραγματικότητας σε χρόνο ενεστώτα, μακριά από τη λογική μιας αριστερής μελαγχολίας. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με θέσεις και προτάσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι ανάγκες των νέων ανθρώπων. Διότι οι νέοι και οι νέες αποτελούν οργανικό κομμάτι της επόμενης μέρας για τη χώρα και άρα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η χειραφετητική ιδεολογία της Αριστεράς πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει και να κινητοποιεί τη νέα γενιά, καθώς βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η ιδεολογική μονοτονία του νεοφιλελευθερισμού επιδιώκει να μετατρέψει μια ολόκληρη γενιά από πολίτες σε ιδιώτες. Αυτό έχουμε χρέος να αποτρέψουμε.

* Το κίνημα της νεολαίας έχει τα τελευταία χρόνια εξασθενήσει. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Ποιος ο ρόλος της Ν. ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Είναι αλήθεια ότι τα νεολαιίστικα κινήματα τα τελευταία χρόνια έχουν εξασθενήσει και έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τον προσανατολισμό τους. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει κυρίαρχα η λογική του ατομικού δρόμου, όπως ανέφερα πριν, καθώς όμως και οι λογικές και πρακτικές ιδιοκτησίας του κινήματος, που το συρρικνώνουν, το αδρανοποιούν και, έτσι, οδηγείται στην περιθωριοποίηση και η πολιτική στην απαξίωση.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δρα με όρους κοινωνικής χρησιμότητας. Κάτι τέτοιο απαιτεί καθημερινή, γειωμένη και αποτελεσματική δράση με μαζικούς όρους. Στοχεύουμε στη δημιουργία κινηματικών διεργασιών οι οποίες θα είναι ανοικτές στην κοινωνία και δεν θα αποκλείουν κανέναν που επιθυμεί να συμμετάσχει και να αγωνιστεί μέσα από αυτές.

Αν κάτι αποδεικνύει η παρουσία της Αριστεράς στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, είναι ότι στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης ο αντίπαλός της είναι ανίσχυρος διότι εκπροσωπεί μονάχα μια μειοψηφία του πλούτου που παρασιτεί εις βάρος των λαϊκών τάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL