Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία από την Ευρωβουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία από την Ευρωβουλή

Ψήφισμα με το οποίο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων της Ε.Ε. στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει πως, λόγω των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις από τη Σαουδική Αραβία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης του Συμβουλίου για τις εξαγωγές όπλων.

Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Το αίτημα για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της Ε.Ε., όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία. «Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF, πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στη Φ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

“Ας αποκαλύψουμε την υποκρισία”

Η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μποντίλ Βαλέρο μίλησε για την κοινή θέση του Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και η οποία είναι, όπως είπε, «νομικά δεσμευτική» για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της Ε.Ε. που την προμηθεύουν με όπλα δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μόλι Σκοτ Κάτο αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές βασικών συμβατικών όπλων της Βρετανίας έχουν καταλήξει εκεί. «Είναι σημαντικό να κάνει η Ε.Ε. το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα το μπλοκάρουν. Αλλά ας τους εκθέσουμε, ας αποκαλύψουμε την υποκρισία τους» υπογράμμισε η ίδια.

Τέλος, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό επισήμανε ότι το 2016 ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κατά την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία -παρ' ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι με αυτό το συμβόλαιο η Γαλλία θα μπορούσε να παραβιάσει τις αρχές της και την κοινή θέση-, είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έκανε λόγο για «αντίφαση» μεταξύ των αρχών που υποστηρίζει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος και των πρακτικών που τελικά ακολουθούνται και κάλεσε τη Γαλλία να λάβει υπόψη της το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL