Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Φ. Βάκη: Διπολικός ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Βάκη: Διπολικός ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν την κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα που ωστόσο υπερψήφισαν, ενώ με υποκρισία επιτίθενται στο πλεόνασμα που επετεύχθη αυτοί που πολτοποίησαν την μεσαία τάξη, τα στελέχη τους ήταν αυτά που έλεγαν ότι όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ας πουλήσουν τα σπίτια τους, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός ... παρότι υπόκειται σε περιορισμούς και ενσωματώνει υψηλούς στόχους ιδιαίτερα στο πλεόνασμα, δεν εμφανίζει υφεσιακό αποτύπωμα ... δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ δύσκολα μέτρα που υπάρχουν είχαν συμφωνηθεί από την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε η κ. Βάκη.

«Προσπαθεί παράλληλα», συνέχισε, «να στηρίξει και φέτος κοινωνικές πολιτικές ... η αύξηση των δαπανών στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, με μία γενικότερη ανοδική πορεία της οικονομίας και σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας και με τον ρυθμό ανάπτυξης».

«Θέλουμε να είναι ο τρίτος συνεχόμενος προϋπολογισμός με υπέρβαση στόχων, ένα ισχυρό εισιτήριο εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Βάση παραδέχθηκε ότι η πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία προκαλεί ανησυχία και υπονομεύει τη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν για μία αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια εκτίμησε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει κανονικά και το Καλοκαίρι θα καταφέρουμε να βγούμε από την επιτροπεία και το μνημόνιο».

«Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μία εποχή ευμάρειας ... ούτε θα είναι περίπατος ... το θέμα είναι με τι όρους θα βγεις ... να υπάρχει μία καθαρή έξοδος», σημείωσε. Θα υπάρχει μία εποπτεία και τα απαραίτητα πλεονάσματα, αλλά «αυτό το οποίο θέλει κανείς είναι να υπάρχει μία κανονική, ομαλή έξοδος, ώστε να μπορεί πλέον η κυβέρνηση να νομοθετεί αυτοτελώς ως προς τα δημοσιονομικά και την οικονομία».

Η κ. Βάκη αναφέρθηκε και στον αντιπολιτευτικό λόγο, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, όπου «υπήρξε ένα παράδοξο, ένας διπολισμός. Κατηγορούσαν την κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα και το υπερψήφισαν, σε αντίθεση με πέρυσι που το είχαν καταψηφίσει».

Χαρακτήρισε επίσης «λίαν υποκριτικό» το επιχείρημα για «το... ματωμένο πλεόνασμα που ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης ... θρηνούν για την μεσαία τάξη όσοι κάποτε επέβαλαν ΕΝΦΙΑ, τον θεωρούσαν τον δικαιότερο φόρο, έλεγαν ότι όσοι δεν μπορούν να τον καταβάλουν ας πουλήσουν τα σπίτια τους, επέβαλαν σειρά φόρους, αυτοί ουσιαστικά πολτοποίησαν τη μεσαία τάξη».

Υπογράμμισε επίσης ότι ενώ με τα παράθυρα στη φορολογία στο παρελθόν «κάποιοι πήγαιναν στην κόλαση και κάποιοι στον... παράδεισο ... αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες ... αυτό φαίνεται και από το από πού προέρχεται το πλεόνασμα. Προέρχεται από τα μη παραμετρικά έσοδα», όπως είπε, όπως:

- την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (τα ποσά που δηλώθηκαν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, εντός του 2017 θα εισπραχθούν άνω των 250 εκατ. ευρώ)

- τα έσοδα από την βελτίωση της εισπραξιμότητας έμμεσων φόρων (δημιούργησαν δημοσιονομικό μαξιλάρι άνω των 200 εκατ. ευρώ)

- τα έσοδα από τη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες (αύξηση πόρων κοινωνικής ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ βρέθηκε με πλεόνασμα)

«Το πλεόνασμα δεν είναι το ματωμένο από τη φορολόγηση αλλά από τη βούληση της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL