Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Αποκάλυψη Γ. Παπανδρέου στον δρόμο προς το συνέδριο: / Γ. Παπανδρέου: Μπήκα στον νέο φορέα με όρο να μη συνεργαστούμε με τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη Γ. Παπανδρέου στον δρόμο προς το συνέδριο: / Γ. Παπανδρέου: Μπήκα στον νέο φορέα με όρο να μη συνεργαστούμε με τη Ν.Δ.

Στην αποκάλυψη ότι κεντρικός όρος για τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εν συνεχεία στην προσπάθεια για τη συγκρότηση του νέου φορέα ήταν να μη συνεργαστεί το νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί με τη Ν.Δ. μετεκλογικά προχώρησε ο Γ. Παπανδρέου.

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήρθε μόλις μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας που ανέδειξε τη Φ. Γεννηματά ως αρχηγό του υπό συγκρότηση φορέα της Κεντροαριστεράς. Επίσης έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία -στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο, που, πέρα από τα οργανωτικά, θα αποφασίσει και βασικά πολιτικά ζητήματα- όλες οι πλευρές θα ξεκινήσουν να πιέζουν για τις θέσεις τους.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του, τη Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο επικεφαλής του ΚΗΔΙΣΟ ρωτήθηκε αν ισχύουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος είχε θέσει ως βασικό όρο για να μετέχει το ΚΙΔΗΣΟ στον νέο φορέα, μετεκλογικά να μην υπάρξει συνεργασία του με τη Ν.Δ. “Αλήθεια είναι”, απάντησε ο Γ. Παπανδρέου, εξηγώντας: “Δεν θεωρώ ότι η Ν.Δ. έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μιλάμε για πραγματικές αλλαγές στη χώρα. Το να κάνουμε συνεργασία απλώς για να μοιράσουμε την εξουσία, αυτό πρέπει να τελειώσει για τον προοδευτικό χώρο”. “Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία, μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την εξουσία: Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε πάλι κρίσεις και Μνημόνια”, πρόσθεσε.

Ας πουν τι προτείνουν

Στο δε ερώτημα αν από αυτό προκύπτει ότι είναι πιο κοντά στην ιδέα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε ένα σκεπτικό το οποίο μοιάζει με τη θέση που εκφράζει η Φ. Γεννηματά τους τελευταίους δύο προεκλογικούς μήνες, “πετώντας το μπαλάκι” στους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη ως προς το εάν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με το προγραμματικό πλαίσιο που θα έθετε ο νέος φορέας. “Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εμείς να ψάχνουμε για συνεργασίες, ας έρθουν αυτοί να μας πουν τι θέλουν και τι προτείνουν”, είπε ο Γ. Παπανδρέου. Συμπλήρωσε ότι το κεντρικό για την παράταξη τους επόμενους μήνες είναι να διαμορφώσει έναν αυτόνομο λόγο για το πού πρέπει να πάει η χώρα “και μετά ας έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, ο οποιοσδήποτε”.

Επιλογή ανοχής

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή το διάστημα των δύο εκλογικών Κυριακών της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός -που εμμέσως πλην σαφώς είχε δείξει στήριξη στην υποψηφιότητα Γεννηματά- πύκνωσε κατακόρυφα τις παρεμβάσεις του, δίνοντας δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις και δύο στον Τύπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που έδωσε (“Πρώτο Θέμα”, “Εφημερίδα των Συντακτών”) στο ερώτημα εάν ο νέος φορέας θα πρέπει να διαλέξει μετεκλογικά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. “Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να συμμετέχεις σε κάποια κυβέρνηση για να εργαστείς για το καλό των Ελλήνων και της χώρας. Μπορείς να στηρίζεις και να ελέγχεις μια κυβέρνηση καθημερινά στη Βουλή”, είπε, δείχνοντας μια επιλογή της “ανοχής”.

Το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της Ν.Δ. περιλαμβάνεται στις εκτιμήσεις της Χαρ. Τρικούπη ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών.

Το σενάριο αυτό, που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου, είχε εκφράσει και ο Γ. Ραγκούσης ως υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, προ λίγων εβδομάδων, στο ντιμπέιτ. Ξεκινώντας από τη “βεβαιότητα” εκλογικής νίκης της Ν.Δ. αλλά χωρίς αυτοδυναμία, είχε δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικός σε συνεργασία μαζί της. Απαντώντας δε στις ενδεχόμενες κατηγορίες που θα καταλογίζονταν προς τον νέο φορέα, περί ευθύνης του για ακυβερνησία της χώρας, είχε τονίσει πως εάν οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία, την απόλυτη ευθύνη θα έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς ο νέος φορέας θα είχε στη Βουλή στάση συνεννόησης και συναίνεσης στα ζητήματα με τα οποία θα συμφωνούσε με την κυβέρνηση (της Ν.Δ.). Δηλαδή ανοχή.

Το μήνυμα Γεννηματά

Στην πρώτη συνέντευξή της ως αρχηγός τού υπό συγκρότηση φορέα, τη Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του “Πρώτου Θέματος”, η Φ. Γεννηματά δήλωσε -κληθείσα να σχολιάσει με αφορμή το περιεχόμενου του συγχαρητήριου tweet του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή της- ότι “το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας κυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση...” και ότι “η συναίνεση προϋποθέτει την αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων και την αποδοχή της πραγματικότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL