Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Απαιτείται δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαιτείται δικαιοσύνη

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήντλησε τον κατάλογο των υπουργών των οποίων την παραίτηση έχει -για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο- ζητήσει, ήρθε χθες η σειρά της περιφερειάρχη Αττικής, στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε τα λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις του μεταπολιτευτικού κράτους στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής. Κοντή η μνήμη του σημερινού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που φωτογραφιζόμενος ατενίζοντας τις καταστροφές από έναν ανισόπεδο κόμβο κάπου στο ύψος της Μάνδρας απεφάνθη πως η πολιτική ευθύνη για το συστηματικό μπάζωμα των ρεμάτων και οι τυφλές επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων στη δυτική Αττική βαραίνει τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας. Ακόμη πιο κοντή η μνήμη και των λοιπών πολιτικών δυνάμεων που βαρύνονται με τη στρεβλή αντίληψη των “νόμιμων” παρεμβάσεων στον χωροταξικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου στα χρυσά χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, στην αποκαλυπτική του παρέμβαση για το πώς τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μάνδρας το 2003.

Πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα που σφράγισαν με την παρουσία τους και τις υπογραφές τους τη σημερινή πραγματικότητα όχι μόνο κυκλοφορούν με ένα “απαλλακτικό συγχωροχάρτι” της λήθης υπό μάλης αλλά έχουν το θράσος να μοιράζουν και ευθύνες. Γιατί περί θράσους πρόκειται όταν βλέπεις χθεσινούς νομάρχες και υπερνομάρχες, υπουργούς και υφυπουργούς του μπαζώματος και της νομιμοποίησης να κουνούν το δάχτυλο σε αυτούς που δεν κατάφεραν να νοικοκυρέψουν όσα οι αμνήμονες άφησαν πίσω τους. Και το “παραιτηθείτε” επέστρεψε. Όπως επιστρέφει ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος, έτσι επιστρέφει και το μεταπολιτευτικό κράτος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη Μάνδρα των μπαζωμένων ρεμάτων για να μοιράσει ευθύνες και να απαιτήσει παραιτήσεις. Και ζητούν παραιτήσεις αντί να ζητούν δικαιοσύνη, γιατί φοβούνται.

Κάποιοι φοβούνται τον έλεγχο. Κάποιοι φοβούνται την ουσιαστική και εις βάθος χρόνου αναζήτηση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη για το πώς φτάσαμε στην τραγωδία της Μάνδρας. Πριν από λίγες ημέρες, η Ρένα Δούρου δήλωσε έξω από την Εισαγγελία πως η ίδια δεν επιθυμεί να είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των εκλεγμένων που θεωρούν ότι η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και οι καταστροφές περιουσιών είναι νομοτέλεια. Και είναι επιτέλους ο καιρός τις ευθύνες να τις καταλογίσει η Δικαιοσύνη και όχι αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις δικές τους. Αυτοί που εμφανίζονται με πεντακάθαρη συνείδηση επειδή δεν την χρησιμοποίησαν ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL