Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η Δημοκρατία που ζει η χώρα και είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών, δεν είναι κάτι δεδομένο ή αμετακίνητο. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απηύθυνε κάλεσμα στη νέα γενιά να συμμετάσχει σήμερα σε μια μαζική πορεία για το Πολυτεχνείο, τονίζοντας παράλληλα ότι η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, οφείλεται εν μέρει και στην περιθωριοποίηση της. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας αλλά και μιας νέας αρχής, στην οποία όπως είπε, δεν χωρά καμία μορφή βίας που αμαυρώνει και πλήττει τη Δημοκρατία.

Για το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μίλησαν και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενώ έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. «Η Δημοκρατία σε όλες της τις εκφάνσεις, και ως πολιτική και ως κοινωνική Δημοκρατία και ως κοινοβουλευτική Δημοκρατία, την οποία ζούμε, είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών, είναι προς κατάκτηση κάθε στιγμή και στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι κάτι αμετακίνητο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτήν την έννοια, έχει μεγάλη σημασία το ότι έχει οριστεί αυτή η μέρα ως ημέρα της Δημοκρατίας με συζητήσεις στα σχολεία, στις επόμενες γενιές που ήρθαν, για να γνωρίζουν γεγονότα και, κυρίως, να γνωρίζουν βιωματικά τι σημαίνει 'ελεύθεροι άνθρωποι'. Διότι το πάθος για την ελευθερία στην εξέγερση του Νοέμβρη, που δεν αφορούσε μόνο το Πολυτεχνείο της Αθήνας, αλλά ήταν ταυτόχρονα και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και όπου υπήρχαν πανεπιστήμια, συναντήθηκε με το πνεύμα και την πράξη της αντίστασης, της εξέγερσης, της πράξης δηλαδή, της θυσίας για αρκετούς και με το ρίσκο ζωής που πήραν οι υπόλοιποι».

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ακόμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως «κορύφωση του αντιστασιακού αγώνα» ενώ τόνισε ότι «ήταν ένα ορόσημο, διότι ακριβώς έγινε σημείο αναφοράς και της παλλαϊκής αντίστασης». «Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι δεν ήταν η εξέγερση του Νοέμβρη που έριξε τη χούντα. Χρειάστηκε, δυστυχώς, - αυτό το «χρειάστηκε» έχει πολύ πόνο μέσα του και οδύνη και ευθύνες- να υπάρξει η τραγωδία της Κύπρου μήνες μετά και η προδοσία, έτσι ώστε κάτω από το βάρος αυτής της προδοσίας να αποχωρήσει η χούντα και να ξεκινήσει η μεταπολιτευτική περίοδος», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε το σύνθημα του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, που όπως είπε, «συνέθλιψε τη Χούντα και έδωσε πνοή», «ισχυρή παρακαταθήκη για το αύριο». «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτή την παρακαταθήκη αυτής της γενιάς που κινδυνεύει από συγκεκριμένα ναζιστικά μορφώματα τα οποία προσπαθούν να την αποδομήσουν», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε ακόμα για την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού εκπαιδευτικού πλαισίου, που δεν θα φοβάται την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη συμμετοχή της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας και τις συγκρούσεις με τις παθογένειες που πρέπει να ξεριζωθούν.

Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας, σε ορισμένα όμως, όπως είπε, Πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους της αντίδρασης της νεολαίας και τις περιθωριοποίησης της και να στοχαστούμε τις νέες πραγματικότητες της κοινωνίας». «Έχουμε χρέος να βελτιώνουμε την εκπαίδευση που δεν θα αναλώνεται σε εφήμερα πρωτεία και να βελτιώνουμε την όμορφη υγιή, άμιλλα και την αξιόπιστη αναγνώριση», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι δίδαγμα για μια ουσιαστική δημοκρατία και πρόσθεσε ότι καθήκον μας είναι να την εμβαθύνουμε, αναγνωρίζοντας την αντίθετη άποψη διότι μέσα από τη σύνθεση των απόψεων φτάνεις σε αυτήν.

Τέλος να σημειωθεί ότι από τα θεωρεία της Βουλής, την ειδική συνεδρίαση παρακολούθησε η Χάρις-Μαρία Θεοχαροπούλου, αδελφή του πρώτου νεκρού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, του 17χρονου τότε μαθητή Διομήδη Κομνηνού, που έπεσε νεκρός τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1974.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL