Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Νίκος Βούτσης: Η Δημοκρατία είναι «προς κατάκτηση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Βούτσης: Η Δημοκρατία είναι «προς κατάκτηση»

Η Δημοκρατία είναι «προς κατάκτηση» μέσα από αγώνες, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η Βουλή κράτησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα. Σημειώνεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχε στην συζήτηση…

Ο Ν. Βούτσης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν όλες οι γενιές –και το γνωρίζουν από τότε, μετά τη Μεταπολίτευση- ότι η Δημοκρατία σε όλες της τις εκφάνσεις, και ως πολιτική και ως κοινωνική Δημοκρατία και ως κοινοβουλευτική Δημοκρατία, την οποία ζούμε, είναι αποτέλεσμα αγώνων, είναι αποτέλεσμα θυσιών, είναι προς κατάκτηση κάθε στιγμή και στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι κάτι αμετακίνητο». Επεσήμανε ότι έχει σημασία οι νέοι άνθρωποι «να γνωρίσουν βιωματικά τι σημαίνει «ελεύθεροι άνθρωποι»» και υπογράμμισε ότι «το Πολυτεχνείο ήταν ένα ορόσημο, διότι ακριβώς έγινε σημείο αναφοράς και της παλλαϊκής αντίστασης. Και αυτό είναι και διεθνώς γνωστό».

«Το δίδαγμα είναι η ουσιαστική δημοκρατία. Καθήκον μας είναι να εμβαθύνουμε την δημοκρατία ενσωματώνοντας τις διαφορετικές απόψεις και καταλήγοντας στο δημοκρατικό πλεόνασμα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς σημειώνοντας ότι «η 17η Νοέμβρη επέβαλε τον εαυτό της από τα κάτω». «Το Πολυτεχνείο υπήρξε κορύφωμα του αυθεντικού φοιτητικού κινήματος που δεν οργανώθηκε από τα πάνω δεν ήταν απόφαση ενός οργάνου αλλά της αυτοοργάνωσης» είπε και κατέληξε: «ζούμε σε Δημοκρατία και όχι σε δικτατορία, καθήκον μας είναι να εμβαθύνουμε διαρκώς τη Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας την αντίθετη άποψη, ενσωματώνοντας στο μέτρο του δυνατού την αντίθετη άποψη, συνθέτοντας τις απόψεις και καταλήγοντας έτσι σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «δημοκρατικό πλεόνασμα». Διότι η σύνθεση των απόψεων, όταν γίνεται σε δημοκρατικό πλαίσιο, φτιάχνει μία τελική απόφαση, η οποία είναι πολύ σημαντικότερη και καλύτερη από την οποιαδήποτε μεμονωμένη άποψη, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση».

«Το Πολυτεχνείο δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τον λαϊκισμό και τον κομματισμό που εξέφρασαν ορισμένοι» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης και εκτίμησε ότι «η σημερινή κατάσταση της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό τον κομματισμό και τον λαϊκισμό που όμως δεν είχε σχέση με το Πολυτεχνείο». Ακόμη είπε ότι «το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ωμή βία» και «με την τρομοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL