Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αλ.Τσίπρας: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα (Video)

Ευχαριστίες προς «όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθεια τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν, όπως μπορούν, την Ελλάδα σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», στο Γκέτεμποργκ, «σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην Αττική, είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Επισήμανε ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, «οπότε πρώτα απ' όλα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο αύτο ζήτημα, επισήμανε ότι είναι κάτι που επίσης «θα συζητήσουμε στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, καθώς τέτοια γεγονότα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πιο συχνά στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύνοδο, όπου θα συζητηθεί ο κοινωνικός πυλώνας, και τόνισε: «Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε για το πώς να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και προκαλεί brain drain της νέας γενιάς [...]. Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά τη νέα γενιά». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, ωστόσο διατύπωσε μια ελπίδα: «Ίσως είναι ένα βήμα, προκειμένου να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σύνοδο εξαιρετικά σημαντική, καθώς, όπως επισήμανε, «συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός Κοινωνικού Πυλώνα, σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κι αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» και σημείωσε: «Για εμάς τους Έλληνες, που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προστασίας και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, να βρούμε και τρόπους ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά εργαζομένων, μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο».

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Ελληνικό λαό. Εκτιμούμε βαθύτατα το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε από το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών  και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βρίσκομαι σήμερα στο Γκέτεμποργκ  για μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική Σύνοδο όπου θα συζητηθεί ο κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ. Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα αλλάξουμε το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε brain drain των νέων από τα λιγότερο προς τα περισσότερο εύπορα κράτη. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διατηρηθεί το  Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηριχθούν οι  επόμενες γενιές.

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Πιστεύω όμως, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να πείσουμε για  την ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους και τις νέες γενιές.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες για την αλληλεγγύη που επέδειξαν. Θα θέσω  συγκεκριμένο αίτημα  βοήθειας, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Για αυτό το λόγο,  πρωτίστως, προσπαθούμε  να βοηθήσουμε το λαό μας με τις δικές μας δυνάμεις.  

Νομίζω όμως, ότι είναι απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες από αυτού του είδους τα φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και στο Παρίσι το Νοέμβρη.
 
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Έλληνες δημοσιογράφους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι σήμερα στο Γκέτεμποργκ σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό . Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθειά τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν όπως μπορούν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ωστόσο, είμαι εδώ για μια σύνοδο που κατά την άποψή μου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός κοινωνικού πυλώνα σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες , τόσο εντός των κρατών-μελών, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Για μας τους Έλληνες που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε, για άλλη μια φορά την ανάγκη, προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και  επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την  εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα να βρούμε και τρόπους ούτως ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθάει και την νέα γενιά των εργαζομένων.. Μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο. Υπ΄ αυτή  την έννοια νομίζω ότι ίσως είναι μια ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο για κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και τα εργασιακά δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL