Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Βρέθηκε το "χαμένο" αρχείο των συνεδριάσεων της χούντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρέθηκε το "χαμένο" αρχείο των συνεδριάσεων της χούντας

Το πρακτικό του υπουργικού συμβουλίου της χούντας το βράδυ της 17ης Νοέμβρη που τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Ατομικοί φάκελοι για τους βουλευτές της περιόδου 1974 - 1977 όπου αναφέρονται πόσες μέρες κρατήθηκαν, πόσες μέρες πήγαν εξορία, από ποια υπηρεσία πέρασαν. Υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974). Χειρόγραφα πρακτικά του Ελευθέριου Βενιζέλου από συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Τα χειρόγραφα πρακτικά της Βουλής από το1844 (πρώτο ελληνικό Σύνταγμα) έως το 1883 (κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη). Πρωτότυπα Συντάγματα με τις υπογραφές των βουλευτών. Πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και Προέδρων Δημοκρατίας.

Αυτά και πολλά άλλα αρχεία βρέθηκαν σε ένα ξεχασμένο δωμάτιο πίσω από τα θεωρεία της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, μέσα σε 172 κιβώτια, που περιλαμβάνουν περίπου 1.200 φακέλους.

Όλο το υλικό παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το πρωτότυπο αρχειακό υλικό ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2017, κατά τη διάρκεια εργασιών πυρανίχνευσης των χώρων του Κοινοβουλίου. Τα έγγραφα καταγράφηκαν, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους. Με το έργο θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο το νεοσυσταθέν 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, των Κοινοβουλευτικών Αρχείων και των Ιδιωτικών Συλλογών.

Ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε πως όταν ολοκληρωθεί η συντήρηση όλο το υλικό θα αναρτηθεί και "θα είναι ανοιχτό σε όλους" τους πολίτες, αλλά πρωτίστως στην επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα υπογράμμισε "την ανάγκη να καταγραφεί επιτέλους και να μπει στη βάσανο και την υπηρεσία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας το σύνολο των αρχείων της χώρας μας". "Καλό θα ήταν όλες οι μονάδες αρχείων, με πρώτα απ’ όλα βέβαια τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και οι άλλοι πυλώνες, των πανεπιστημίων, των ιδρυμάτων, των κομμάτων, των πολιτιστικών φορέων, των υπουργείων, μέσα σε αυτό το διάστημα της τριετίας, να βοηθήσουν να διαμορφωθεί η πλατφόρμα καταγραφής του συνόλου, ει δυνατόν, και αξιοποίησης και διασταύρωσης των αρχείων της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, θα το εξυπηρετήσουμε", επισήμανε ο πρόεδρος.

Ανασύσταση εθνικής μνήμης

Στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται "συστηματική προσπάθεια" με στόχο "την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, την ενθάρρυνση όλων των προσπαθειών που γίνονται προκειμένου να φωτιστούν με τον πιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο όλες οι πλευρές αυτής της πρωτόγνωρης, πρωτότυπης και αξιοθαύμαστης διεθνώς ιστορίας της χώρας μας". "Είναι μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι, αρχεία, άνθρωποι, συλλογικότητες, θεσμοί, έτσι ώστε το σύνολο αυτών των υλικών να διαμορφώσουν την τελική εικόνα", είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης.

Ιδιαίτερης επικαιρότητας εν όψει της επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη είναι ότι περίπου οι μισοί από τους καταγεγραμμένους φακέλους αφορούν σε περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή, αλλά τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.

Μνήμες ξυπνούν και από τα έγγραφα που αφορούν τους βουλευτές της πρώτης περιόδου της Μεταπολίτευσης, σχετικά με τις κρατήσεις και τις φυλακίσεις τους την περίοδο της χούντας, καθώς και τα σχετικά έγγραφα και σημειώματα που έχουν δοθεί από τις αρχές ασφαλείας. "Αυτοί οι φάκελοι υπάρχουν. Και αφορούν, προφανώς, επώνυμους και λιγότερο επώνυμους, καθώς και ιστορικά στελέχη όλων των παρατάξεων του κοινοβουλίου αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση", είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης.

Το "κρυφό" δωμάτιο

Μυστήριο καλύπτει το γιατί δεν είχε βρεθεί ποτέ το κλειστό δωμάτιο. "Δεν γνωρίζουμε πότε αυτό το υλικό, αυτός ο πολύ μεγάλος όγκος υλικών, είχε μετακινηθεί, ενδεχομένως ή είχε μαζευτεί από άλλους χώρους της Βουλής. Δεν ξέρουμε αν αυτό έγινε πριν από 20 ή πριν από 30 χρόνια και αν ήταν σε αυτόν τον χώρο. Δεν το γνωρίζουμε επακριβώς αυτό", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ανέφερε ότι

* Στη Βουλή "υπάρχει ένα δωμάτιο που αν το ανοίξεις έχει μέσα όλα τα Αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens. Αν σου έρθουν στο κεφάλι, μπορεί να πάθεις κάτι. Δεν μπορείς, δηλαδή, καν να μπεις μέσα για να ψάξεις".

* Στο γραφείο του, "όπως με ενημέρωσε ο πρώην πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης, η χούντα είχε τους πολυγράφους της και από εκεί έβγαζε τους αναγκαστικούς νόμους. Είναι γεμάτο μελάνια κάτω διαφόρων χρωμάτων, γιατί οι νόμοι έβγαιναν από εκεί".

* Δίπλα στο γραφείο του είναι "αρχεία από Πρακτικά από το 1844-45, δηλαδή ένα χρόνο μετά που ο Μακρυγιάννης και όχι μόνο επέβαλε την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα".

"Είναι όλα εδώ. Ήταν όλα εδώ. Θα είναι όλα εδώ. Και εξαρτάται από όλους μας να βοηθήσουμε, ώστε να αξιοποιηθούν, να καταγραφούν, να συντηρηθούν", τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL