Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Τάση δημιουργεί ο Καμίνης, Γεννηματά "δείχνουν" ΔΗΜ.ΑΡ. - Παπανδρέου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάση δημιουργεί ο Καμίνης, Γεννηματά "δείχνουν" ΔΗΜ.ΑΡ. - Παπανδρέου

Σε μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων που προσήλθαν στον α’ γύρο καλούν Γεννηματά-Ανδρουλάκης ενόψει της τελικής μονομαχίας την Κυριακή. Οι δύο υποψήφιοι υπόσχονται ενότητα και συμμετοχή όλων, την επομένη των εκλογών, στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο. Οι Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης δεν θα διασταυρώσουν τελικά τα ξίφη τους πριν από την κάλπη της Κυριακής, καθώς ματαίωσαν το ντιμπέιτ της Παρασκευής λόγω της χθεσινής τραγωδίας.

Ωστόσο, στις συναντήσεις που έχουν αυτές τις μέρες με τους τέως αντιπάλους τους στον α’ γύρο, αφενός γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων για διασφάλιση της συνέχισης του εγχειρήματος προς έναν “ενιαίο” φορέα, αφετέρου γίνονται γνώστες των προθέσεών τους για τον θεσμικό ρόλο που επιθυμούν να έχουν ενόψει του συνεδρίου. Μετά τον Γ. Ραγκούση, ήταν η σειρά του Γ. Καμίνη να ανακοινώσει τη δημιουργία τάσης. Μετά από τη συνάντησή του με τον Ν. Ανδρουλάκη, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι “η τάση που εκφράστηκε μέσα από την υποψηφιότητά μου πρόκειται πλέον να προσλάβει συγκεκριμένη πολιτική και οργανωτική μορφή". Την ίδια στιγμή, διάφορες πλευρές, “φωτογραφίζουν” ή δηλώνουν τη στήριξή τους προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο.

“Όλοι μαζί θα πρέπει να οργανώσουμε το συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας” δήλωσε (news247) η Φ. Γεννηματά, λέγοντας πως στόχος της είναι “η ολοκλήρωση της προσπάθειας” και πως “πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με πρωταγωνιστές όλους όσοι ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, και τους συνυποψήφιους και τα κόμματα και κινήσεις που δεν είχαν επιλέξει να έχουν υποψήφιο". Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στους Γ. Καμίνη και Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας ότι γνωρίζει πως καλούν σε συμμετοχή την Κυριακή και προσθέτοντας: “Μαζί προχωράμε, νοιάζονται για την ολοκλήρωση της προσπάθειας και τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς".

“Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι πρόεδροι των κομμάτων, οι πρώην πρωθυπουργοί, δεν πρέπει να εμπλακούν σε αυτήν τη διαδικασία”, σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι και αυτοί έχουν ρόλο στην παράταξη. Είπε ότι ποτέ δεν μίλησε για “οικογενειοκρατία” ότι ποτέ δεν “φωτογράφισε” τη Φ. Γεννηματά και δεν προσπαθεί να διχάσει, αλλά να ενώσει την παράταξη. Ως προς το θέμα της διατήρησης των δύο Κ.Ο. μετά την εκλογή, είπε ότι αυτό πρέπει να αποφασιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο, όπως και τα υπόλοιπα θέματα.

Στήριξη προς τον Ν. Ανδρουλάκη στον β’ γύρο δήλωσε η συνεργαζόμενη με το Ποτάμι κίνηση “Μπροστά”, αλλά και τα στελέχη του Ποταμιού Ψαριανός και Αβραμίδης.

Χθες η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον Σπ. Λυκούδη (βουλευτή Ποταμιού και επικεφαλής των “Μεταρρυθμιστών”), ο οποίος της είπε ότι θα πρέπει το εγχείρημα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί με ενότητα και μαζική συμμετοχή και στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Με συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θέλει να κρατήσει απόσταση από επιλογή ενός από τους δύο, ωστόσο τεχνηέντως έδειξε Γεννηματά, ενώ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ν. Ανδρουλάκη: “Γνωρίζω πολύ καλά και τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει", είπε.

Με παρόμοιο τρόπο “έδειξε” Γεννηματά και η ΔΗΜ.ΑΡ. με την απόφαση της Ε.Ε. της, ενώ ήδη ο Θ. Θεοχαρόπουλος είχε μιλήσει για “καθαρή νίκη” της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς άνοιξαν “ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά”. Η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητάει το “εγχείρημα να ολοκληρωθεί χωρίς μπρος-πίσω”. Επί 15 παρόντων, η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τους Γιώργο Σιακαντάρη και Φωτεινή Αναστασίου να ψηφίζουν “κατά”, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνώντας με το σκεπτικό της έμμεσης αναφοράς και στήριξης προς τη Φ. Γεννηματά.

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα στηρίξει και ο Απ. Πόντας.

Υπέρ των αλλαγών στη Θράκη τάσσεται ο Βενιζέλος

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Ευ. Βενιζέλος την εξαγγελία από τον Αλ. Τσίπρα νομοθετικής ρύθμισης που θα καθιστά προαιρετική για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης την υπαγωγή στη δικαιοδοσία του μουφτή και τη σαρία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του: "Αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό εν μέρει το πρόβλημα που δημιούργησε η νομολογία του Αρείου Πάγου, που θεώρησε υποχρεωτική την υπαγωγή στη σαρία. Πρέπει, όμως, να προβλεφθεί νομοθετικά η συμμόρφωση με τους κανόνες δημόσιας τάξης, δηλαδή με τον πυρήνα των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, και η δυνατότητα σχετικού δικαστικού ελέγχου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL