Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
"Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε και δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε και δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι"

"Αν βρεθήκαμε στο σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, αλλά γιατί πάντοτε σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής" είπε από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου στην Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. για την "ηθική και νόμιμη" φοροαποφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων.

"Η πρώτη πάσχιζε να αναδείξει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, να χτίσει, να δημιουργήσει, να κινήσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος" σημείωσε. "Η δεύτερη κοίταζε πάντα να απομυζά τον κόπο και τις δυνατότητες της πρώτης. Και να βρίσκει τρόπους να νομιμοποιεί αυτή τη λεηλασία". "Και τώρα, σαν να μη μας έφτανε αυτό", πρόσθεσε, "μας λένε ότι, εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική". Αντί απάντησης, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως "η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης. Δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δε πρόκειται να επιστρέψει. Από εδώ και στο εξής έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη, την υποχρέωση να χτίσουμε ξανά στα πόδια της την Ελλάδα της δημιουργίας" είπε χαρακτηριστικά. "Και εμείς σε αυτό θα επιμείνουμε" πρόσθεσε: "Στην προσπάθεια να θεμελιώσουμε, να χτίσουμε, να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα του μόχθου και της δημιουργίας. Κλείνοντας με όλα τα μέσα τον δρόμο για την παράδοση της χώρας, για άλλη μια φορά, στους παραδείσους εκείνους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών".

Αναφερόμενος στον "μηδενισμό" της αντιπολίτευσης ως προς τη διαδικασία των Περιφερειακών Συνεδρίων, καθώς προσπάθησε να αποτρέψει τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη από το να συμμετάσχουν, μιλώντας για "επικοινωνιακό πυροτέχνημα" τόνισε ότι ο καθένας κρίνεται: "Από πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων, και της ίδιας της χώρας, να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης. Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από τη στασιμότητα, από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των off shore". "Αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης εκπροσωπεί" υπογράμμισε. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο της Κομοτηνής, μάλιστα, "προειδοποίησε" πως θα επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή μέχρι το φθινόπωρο του 2019, οπότε θα γίνουν οι εκλογές.

Μεγάλες δυνατότητες

Επισημαίνοντας τις δυνατότες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον πρωτογενή τομέα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εισόδου νέων ανθρώπων στην παραγωγή και τη στήριξη νέων συνεργατικών σχημάτων. "Αυτά είναι τα κλειδιά" είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την ενέργεια, τόνισε τη σημασία της τοποθεσίας της Περιφέρειας δεδομένου του αγωγού ΤΑΡ, ενώ υπογράμμισε την κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την αξιοποίηση του κοιτάσματος Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Αναφέρθηκε ακόμη σε έργα υποδομών που θα μετατρέψουν "μια ακριτική περιοχή σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού", με οδικούς άξονες, τη σιδηροδρομική Εγνατία και τις συνδέσεις με τα λιμάνια. Σημείωσε ακόμη τις παρεμβάσεις για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων, παρεμβάσεις στον τουρισμό, την υγεία, την παιδεία, την έρευνα, την ψηφιακή πολιτική.

Στήριξη της βιομηχανίας

Κύριος στόχος και άξονας του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας είναι για την κυβέρνηση η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης με βασικό εργαλείο τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Οι συνολικές υποβολές στον νόμο για την Περιφέρεια ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17, συνολικού ύψους 98,81 εκατ. ευρώ. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε τις περιπτώσεις των Λιπασμάτων, της ΕΒΖ και της ΕΝ.ΚΛΩ. Επιχειρήσεις που κατέρρευσαν εξαιτίας κακοδιαχείρισης αλλά και έλλειψης πολιτικών στήριξής τους.

Αποκατάσταση της νομιμότητας

"Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας. Η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Η λειτουργία του εργοστασίου με όρους υγείας και ασφάλειας. Η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η καταδίκη όλων των ακραία παραβατικών πρακτικών του συγκεκριμένου εργοδότη" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με τα Λιπάσματα, τονίζοντας πως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, που αφορά και το σύνολο της Περιφέρειας, είναι η εξυγίανση της επιχείρησης και η αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην επιχείρηση και στην ευρύτερη περιοχή.

Ζωντανή η ΕΒΖ

"Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε με πράξεις την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία, λόγω της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, της Αγροτικής Τράπεζας, βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς" επισήμανε ο πρωθυπουργός, αφού τον ρόλο του μετόχου έχει αναλάβει η εκκαθαρίστρια εταιρεία. Μέχρι σήμερα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ανοιξαν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα, η ΕΒΖ στηρίχθηκε οικονομικά και με τρόπο συμβατό με τους περιορισμούς της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, οικονομικά σκάνδαλα με ανείσπρακτες οφειλές 50 εκατ. ευρώ εστάλησαν στις αρχές.

"Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακουργηματικής δίωξης εναντίον στελεχών διοίκησης της ΕΒΖ" είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κρατήσει ζωντανή τη Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχύσει τη λειτουργία της.

Καθαρή λύση για την ΕΝ.ΚΛΩ.

Τη στήριξη της κυβέρνησης στους πρώην εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ. επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας τη σύσταση ειδικής επιτροπής, όπου ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν και βελτίωσαν το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν οι ίδιοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ. είναι μία μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: άμεση πτωχευτική διαδικασία και ανοικτοί δημόσιοι πλειστηριασμοί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων και με τη συμβολή των επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL