Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Νέος νόμος για την ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες - "Δεν θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος νόμος για την ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες - "Δεν θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός"

Η απόφαση του ΣτΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι «και λάθος κι έγκλημα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε νέο νόμο για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαφάνεια» κι επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός».

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι κατά την συζήτηση του νέου νομοσχεδίου θα αναλύσει τα νομικά λάθη της επίμαχης απόφασης, τόνισε όμως ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «έγκλημα κατά του κύρους της Δικαιοσύνης». Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε ότι θέλει να πιστεύει ότι τα κίνητρα της επίμαχη απόφαση του ΣτΕ είναι μόνο το «αντιπολιτευτικό μένος» κι όχι η προσπάθεια να κρυφτούν «σκελετοί» που βρίσκονται σε «ντουλάπες, στρώματα, θυρίδες ή off-shore».

Πολύ μικρό το ποσοστό των δικαστών που κατέθεσαν ηλεκτρονικά δήλωση πόθεν έσχες

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πολύ μικρό ποσοστό των περίπου 4.500 δικαστών κατέθεσε ηλεκτρονικά δήλωση πόθεν έσχες, καθώς το 2016 κατέθεσαν την δήλωση 598 δικαστές, ενώ το 2017 605 δικαστές. Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά στους άλλους κλάδους των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες ήταν πολύ υψηλά, κάτι που, σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλου, φανερώνει «ευρύτατη αποδοχή» της προσπάθειας για διαφάνεια στον δημόσιο βίο.

Αναλυτικά, δήλωση πόθεν έσχες κατέθεσε το 84% των πολιτικών προσώπων που είναι υπόχρεα, το 97% όσων είναι υπόχρεοι να καταθέσουν την δήλωση στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το 96% των λιμενικών και το 92% των αστυνομικών, καθώς και το 77% όσων είναι υπόχρεοι να καταθέσουν την δήλωση στην Γ’ μονάδα της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», μεταξύ των οποίων κι οι δικαστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL