Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Σήμερα οι εκλογές της κεντροαριστεράς / Κάλπες - crash test για τις συμμαχίες, την ενότητα και τη συνέχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα οι εκλογές της κεντροαριστεράς / Κάλπες - crash test για τις συμμαχίες, την ενότητα και τη συνέχεια

Όλες οι εκτιμήσεις προϊδεάζουν ότι ο αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, θα αναδειχθεί την επόμενη Κυριακή, στις δεύτερες και τελικές κάλπες. Αυτό διότι, κατά τις επικρατέστερες προβλέψεις, μπορεί ο πρώτος να εμφανιζόταν έως και την Παρασκευή το βράδυ να απέχει σημαντικά από τον δεύτερο, ωστόσο εξίσου σημαντικά απέχει από μια απόλυτη επικράτηση από την πρώτη Κυριακή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το επικρατέστερο σενάριο, οι σημερινές κάλπες, μαζί με τους δύο μονομάχους, θα αναδείξουν και τα πρώτα κρίσιμα συμπεράσματα για τα κομβικά ζητήματα που απασχολούν ήδη τους πρωταγωνιστές της Κεντροαριστεράς σε σχέση με την «επόμενη μέρα» του εγχειρήματος: την προοπτική της ενότητας και συνοχής του εγχειρήματος για την περίοδο μετά τις κάλπες και, βέβαια, τις συμμαχίες που θα συναφθούν στο μεσοδιάστημα, από απόψε το βράδυ έως την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των υποψηφίων που δεν θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Υπό προϋποθέσεις, εφόσον δημιουργηθεί ένας ικανός «συνασπισμός» στήριξης προς τον όποιο δεύτερο υποψήφιο, ενδέχεται η πρωτιά του αποψινού νικητή να «χτυπηθεί» στα ίσα σε μια εβδομάδα από σήμερα. Οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα αυτές τις ημέρες αναμένεται να αποβούν καθοριστικές για τη μετεκλογική περίοδο, καθώς ενδέχεται να αποτυπώσουν στον εσωτερικό χάρτη του νέου φορέα μια καινούργια εικόνα συσχετισμών δυνάμεων.

Οι νέες ισορροπίες -πέρα από τη μορφή παρεμβάσεων και ενδεχομένως διαφωνιών προς την κεντρική γραμμή του νέου αρχηγού επί των ευρύτερων ζητημάτων της κεντρικής πολιτικής ατζέντας- θα διαδραματίσουν πιο σαφή ρόλο σε δεύτερο χρόνο: Στο ιδρυτικό συνέδριο που προσδιορίζεται χρονικά για την άνοιξη. Σε αυτό το πλαίσιο η εσωκομματική πίεση θα ενταθεί επί των ουσιαστικών ζητημάτων πολιτικής ταυτότητας και οργάνωσης του νέου φορέα, τα οποία ως γνωστόν έχουν μείνει όλα άλυτα και έχουν παραπεμφθεί αόριστα για το μέλλον.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Ν. Αλιβιζάτος, από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει των εκλογών, δήλωσε δημόσια ότι υπάρχει προβάδισμα για τον πρώτο, ενώ για τη δεύτερη θέση ερίζουν δύο υποψήφιοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον. Οι όποιες δημοσκοπήσεις έχουν διενεργηθεί έως τώρα έχουν καταγράψει σαφές προβάδισμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά τοποθετώντας στη μάχη για τη δεύτερη θέση τους Ν. Ανδρουλάκη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη (σ.σ.: με αλφαβητική σειρά).

Μέσα σε αυτή τη «λίστα» περί των επικρατέστερων υποψηφίων η σύγκρουση αναλύεται στα εξής ζευγάρια: Γεννηματά - Ανδρουλάκης, λόγω της ίδιας κομματικής προέλευσης και σχέσης πρωτίστως με την «πράσινη» ψήφο. Θεοδωράκης - Καμίνης, ως σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, που απευθύνονται σε ευρύτερο ακροατήριο του Κέντρου. Τα ποσοστά των υποψηφιοτήτων Γεννηματά και Ανδρουλάκη θα εξαρτηθούν σημαντικά και από το κατά πόσον θα έχουν καταφέρει να προελκύσουν κοινό εκτός του ΠΑΣΟΚ, παρότι «κομματικοί» αμφότεροι.

Τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν στη δεύτερη τηλεμαχία ότι θα είναι «εκεί» την επόμενη μέρα και πως ο νικητής θα είναι ο αρχηγός που θα εκφράζει την «ενιαία» φωνή και των δύο Κ.Ο., οι οποίες θα διατηρηθούν. Δεσμεύτηκαν έτσι δημόσια ότι το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό και ότι δεν θα υπάρξει αποχώρηση από το εγχείρημα σε περίπτωση ήττας, κάτι που αφορά πρωτίστως τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα της ενότητας -ίσως το μείζον για τις ρεαλιστικές προοπτικές στην προσπάθεια συγκρότησης του νέου φορέα- θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής. Αυτό ανεξάρτητα από το εάν οι υποψήφιοι θα δηλώσουν το βράδυ της Κυριακής ικανοποιημένοι από την προσέλευση ή όχι. Ο Ν. Αλιβιζάτος διαμήνυσε ότι, αν η συμμετοχή είναι αυξημένη, τότε θα υπάρξει και ενότητα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βγει προς τα έξω μιζέρια και τότε δεν αποκλείονται δεύτερες σκέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν έντονη η κόντρα Ποταμιού και Καμίνη με τη Χαρ. Τρικούπη για την απόφαση οι κάλπες να στηθούν σήμερα, ημέρα του κλασικού Μαραθωνίου στην Αθήνα, λόγω των αντικειμενικών εμποδίων που δημιουργούν σε ψηφοφόρους. Όπως ακόμα μεγαλύτερη σε ένταση και διάρκεια ήταν η αντιπαράθεση για τη δυνατότητα να υπάρχει και εξ αποστάσεως ψηφοφορία, κάτι που τελικά δεν ευδοκίμησε.

Η διαδικασία

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές σήμερα από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα, εκτός από την Αθήνα, όπου λόγω του Μαραθωνίου η ψηφοφορία παρατείνεται έως τις 9 μ.μ.

Στις εκλογές μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε από 18 χρόνων και πάνω με τη δυνατότητα να δηλώσει είτε μέλος είτε φίλος του νέου φορέα. Στη δεύτερη περίπτωση έχει ανακοινωθεί ότι η σχετική λίστα ψηφοφόρων θα διαγραφεί μετά από δύο μήνες για λόγους που σχετίζονται με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Στον δεύτερο γύρο, εφόσον υπάρξει, την επόμενη Κυριακή, μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μόνο έναν εκ των: Φ. Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη, Γ. Ραγκούση, Γ. Μανιάτη, Κ. Γάτσιο, Δ. Τζιώτη, Α. Πόντα.

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% + 1 των έγκυρων ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση, στις δεύτερες εκλογές νικητής θα ανακηρυχθεί εκείνος που θα πλειοψηφήσει ανεξάρτητα από το πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει. Στην περίπτωση δεύτερων εκλογών θα έχει μεσολαβήσει τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Τα εκλογικά τμήματα, που θα λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό, ανέρχονται σε περίπου 1.000. Το ελάχιστο αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλει ο ψηφοφόρος για τη συμμετοχή του είναι 3 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL