Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση... / Με κάλπες ξεκινά ο Μαραθώνιος για την Κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση... / Με κάλπες ξεκινά ο Μαραθώνιος για την Κεντροαριστερά

Με τις αυριανές κάλπες -που είτε θα αναδείξουν το ίδιο βράδυ τον αρχηγό του νέου φορέα είτε θα οδηγήσουν την αναμέτρηση των δύο επικρατέστερων μονομάχων στην κάλπη της επόμενης Κυριακής- ξεκινάει ο πραγματικός μαραθώνιος για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.

Κατά το πιθανότερο σενάριο, ο αυριανός νικητής δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία 50+1 που απαιτείται και δεν θα αποφευχθούν οι επαναληπτικές κάλπες. Αυτό θα πυροδοτήσει από αύριο το βράδυ ένα “σπριντ” δημόσιων και παρασκηνιακών διεργασιών γύρω από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν περί των δύο μονομάχων ενόψει της δεύτερης κάλπης. Καθώς όμως κανένα από τα μείζονα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα για τον υπό συγκρότηση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δεν έχει λυθεί πριν από τις εκλογές, όλες αυτές οι συζητήσεις, διαδικασίες, αντιπαραθέσεις θα ξεκινήσουν σταδιακά από την οριστική ανάδειξη του νέου αρχηγού και έπειτα, με ορίζοντα το ιδρυτικό συνέδριο που έχει προαναγγελθεί για την άνοιξη.

Ενόψει των αυριανών εκλογών, που θα διεξάγονται στην Αθήνα παράλληλα με τον κλασικό Μαραθώνιο, οι πρωταγωνιστές εκ των εννέα υποψηφίων έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προσβλέποντας στη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των ψηφοφόρων του χώρου.

“Η συμμετοχή είναι εγγύηση ενότητας, είναι μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο της κυβέρνησης, μήνυμα αντίδρασης στη λιτότητα και τη συντήρηση. Αλλά είναι και μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Ας κάνουμε τη 12η Νοέμβρη γιορτή της Δημοκρατίας. Τολμάμε για τη χώρα, τολμάμε για την παράταξη”, δήλωσε η Φ. Γεννηματά. Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά και να γίνουν συνιδρυτές του νέου φορέα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση ως “τη χειρότερη από ποτέ”.

Ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι “ο κόσμος θέλει να υπάρχει μια άλλη παράταξη, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που να μην είναι ούτε το συντηρητικό κόμμα του κ. Μητσοτάκη ούτε όμως κι αυτό που βιώνουμε σήμερα με ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Άρα υπάρχει χώρος να δημιουργηθεί αυτή η νέα παράταξη". Επικέντρωσε στην “ουσιαστική ενότητα που χρειάζεται”, “όχι ενότητα εξουσίας, αλλά πολιτική και ηθική ενότητα, συλλογικότητα, ένα κόμμα, το οποίο θα είναι θεσμικό και όχι αρχηγικό". Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο ευρωβουλευτής είπε ότι “θα καλέσουμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων", στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Ο χώρος του Κέντρου

"O χώρος του Κέντρου έχει μεγάλη παράδοση συμμετοχής. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό το νέο κόμμα να ξεκινήσει με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, αλλιώτικα υπάρχει ο κίνδυνος να κλειστούμε όλοι πάλι στο καβούκι μας", δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι "η συμμετοχή στις κάλπες θα είναι 200.000 πολίτες και θα βγάλουμε ένα αποτέλεσμα ανανέωσης και αναγέννησης της παράταξης".

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Γ. Καμίνης είπε πως “η ψήφος είναι δήλωση και πολιτική πράξη ότι δημιουργούμε διέξοδο, αλλαγή στο διχαστικό δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, που καθηλώνει τη ζωή της χώρας και καθυστερεί την ανάπτυξη". Ισχυρίστηκε πως “τους τελευταίους δύο μήνες αλλάζουμε το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα" και πως “χωρίς κομματικά συστήματα και στρατούς, δημιουργείται μια γνήσια συμμαχία όλων των υγιών προοδευτικών δυνάμεων".

Στον δρόμο των προοδευτικών

"Την Κυριακή εσείς αποφασίζετε. Είμαστε πλειοψηφία όσοι θέλουμε μια απελευθερωμένη από τη Νέα Δημοκρατία παράταξη, αρκεί να έρθετε να ψηφίσετε. Πρέπει να πάμε στον δρόμο που πορεύονται οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Γερμανοί προοδευτικοί", η κατεύθυνση που έδωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL