Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Οι "παραδεισένιες" αποκαλύψεις για τη Μαρέβα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "παραδεισένιες" αποκαλύψεις για τη Μαρέβα Μητσοτάκη

Τη συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη σε αυτή τη διεθνή οικονομική ελίτ που φωτίζουν οι “παραδεισένιες” αποκαλύψεις για πολυδαίδαλες διαδρομές χρημάτων και off shore εταιρειών αναδεικνύει η πρώτη “φουρνιά” από τα Paradise Ρapers που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα “Έθνος”, καθώς η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στα εν λόγω στοιχεία ως μέτοχος κατά 50% μιας off shore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, η οποία ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις... βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποκαλύψεων, “τον Μάρτιο του 2010 στις Νήσους Κέιμαν, η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη και ένας παλιός της συνεργάτης από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank” σημειώνεται στην έρευνα. Σημειωτέον πως και η ίδια η Μ. Γκραμπόβσκι έχει εντάξει στο βιογραφικό της πως το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μία “asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα Hedge Funds”. Ωστόσο, πέραν της Eternia Capital των Κέιμαν, υπάρχει και η... Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία, “μια συμβουλευτική εταιρεία που ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης”, σύμφωνα με τα Paradise Papers.

Πάντως, σε σχέση με την... πρώτη Eternia, η Μ. Γκραμπόβσκι δήλωσε χθες στο “Έθνος”: «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα».

Διαχείριση κεφαλαίων

Στις αποκαλύψεις, η Eternia Capital Management διαχειριζόταν ένα fund, το Voyager 360 Ltd, που ιδρύθηκε το 2010. «Η εν λόγω εταιρεία (σ.σ.: Eternia Capital Management) ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές» ήταν το σχόλιο της Μ. Μητσοτάκη για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Μάλιστα, η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. πρόσθεσε πως «το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα της επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών οργανισμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) (σ.σ.: κατά του “ξεπλύματος χρήματος”) ελέγχους».

Οικονομική ζημία

Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα, η Μ. Γκραμπόβσκι ισχυρίστηκε πως η διαχείριση του εν λόγω αμοιβαίου κεφαλαίου απέβη ζημιογόνος, εξ ου και το 2012 «εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London». Επίσης, βάσει των “παραδεισένιων” αποκαλύψεων, “η Eternia Capital Management διαγράφηκε από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν στις 30 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης”, παρά το γεγονός ότι η Μ. Γκραμπόβσκι δηλώνει πως η εντολή για διαγραφή της είχε δοθεί από την ίδια τρία χρόνια νωρίτερα, το 2012, μετά τη ζημιογόνα χρήση του αμοιβαίου κεφαλαίου. « Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία, ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή (2012). Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της», δήλωσε χαρακτηριστικά η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ., που εμφανίζεται να δηλώνει στους δημοσιογράφους - ερευνητές (Χ. Καρανίκα-Θ. Τρομπούκη) της ICIJ και του “Έθνους”: “Από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε από το μητρώο των εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός.  Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας και τη συμμόρφωσή της με την οικεία νομοθεσία”.

Εμπλοκή Παπασταύρου

Σημειωτέον ότι, βάσει των Paradise Papers, “στις 30 Μαΐου 2012 υπάλληλος της Appleby φαίνεται σε σημειώσεις να αναφέρει ότι ήρθε σε επικοινωνία μέσω e-mail με έναν Σταύρο, τον οποίο χαρακτηρίζει 'δικηγόρο του πελάτη στην Ελλάδα', ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών στην Ελλάδα και πως οι αποφάσεις θα παρθούν τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου. Στις σημειώσεις της Appleby υπήρχε η παράκληση να παραταθεί το deadline. Τελικά η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012”. “Δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημίες που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα”, ισχυρίζεται, απαντώντας, η Μ. Γκραμπόβσκι.

Επίσης, η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνει ότι “το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου”.

Πάντως, οι ερευνητές επικοινώνησαν και με τον Στ. Παπασταύρου, σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά επί πρωθυπουργίας του. Ερωτηθείς, λοιπόν, “αν γνωρίζει την Eternia Capital Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και εάν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας”, απάντησε στους ερευνητές πως “πρόκειται για εταιρεία πελάτη του”. “Επειδή στο παρελθόν, ανυπόστατα, μου είχε χρεωθεί η ιδιοκτησία εταιρειών πελατών μου με τις οποίες δεν είχα ουδεμία μετοχική σχέση, διευκρινίζω ότι δεν είχα και δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρείες» πρόσθεσε ο Στ. Παπασταύρου.

"Να είχαμε άλλους δέκα..."

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά ήταν μέλος στο Δ.Σ. της MG Capital SA, μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας που είχε συστήσει η Μ. Γκραμπόβσκι το 2007 και παρέμεινε στο Διοικητικό Συμβούλιό της έως και τον Αύγουστο του 2012. Στη θέση του, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, που εμφανίζεται στις “παραδεισένιες αποκαλύψεις” ως ο ιδρυτής της... ελβετικής Eternia Capital. Επίσης, το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου είχε βρεθεί στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ είχε εντοπιστεί και στα Panama Papers, με τον Αντ. Σαμαρά να τον καλύπτει δηλώνοντας από βήματος Βουλής “μακάρι να είχαμε άλλους δέκα Παπασταύρου”!

Αναπάντητα ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δηλώσεις της Μ. Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη στο χθεσινό “Έθνος”, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Για παράδειγμα, προφανώς και αφού η Eternia Capital είναι νομικής μορφής εταιρεία, είναι νόμιμη. Το αν, όμως, περιείχε περιουσιακά στοιχεία, μένει να απαντηθεί και να... δηλωθεί. Παράλληλα, εκκρεμεί η έκθεση της πλήρους δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας, για όσο υπήρχε, αλλά και να εξηγήσει η Μ. Μητσοτάκη γιατί η ίδια ισχυρίστηκε ότι η Eternia Capital των Κέιμαν ήταν δηλωμένη στο “δημόσια προσβάσιμο βιογραφικό της”, ενώ αποδεικνύεται τελικώς ότι φανερή δεν ήταν η Eternia Capital των νησιών Κέιμαν, αλλά η άλλη, η ελβετική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL