Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το δεύτερο ντιμπέιτ / Το δεύτερο ντιμπέιτ: Υποτονικός διάλογος με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δεύτερο ντιμπέιτ / Το δεύτερο ντιμπέιτ: Υποτονικός διάλογος με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο

Το βαρύ κλίμα από την επίθεση που είχε προηγηθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης τηλεμαχίας για τη νέα ηγεσία της Κεντροαριστεράς φάνηκε να κυριαρχεί από την αρχή στη διάθεση των υποψηφίων και να μεταφέρεται στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη.

Η πλειοψηφία των υποψηφίων ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με ορισμένους να διαφωνούν. Το κλίμα αυτό έδωσε τη θέση του για τις επόμενες δυόμισι ώρες σε έναν υποτονικό διάλογο, με ελάχιστες πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα πολιτικά επίδικα του νέου φορέα, μεταξύ των εννέα διεκδικητών που τις προηγούμενες μέρες εμφανίζονταν να έχουν πολλά να χωρίσουν, με τις συγκρούσεις που “σήκωσαν”. Σε αυτή την αναμέτρηση αποτυπώθηκε ακόμα πιο έντονα η κοινή επιθυμία των υποψηφίων να αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση και να έρθει μια νέα, “σοβαρή και αξιόπιστη”.

Αίσθηση προκάλεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ από το μεσημέρι είχε ξεσπάσει “σάλος” στους κόλπους των υποψηφίων για το κρούσμα παραγγελίας “τυπωμένων ψηφοδελτίων” από “ορισμένους υποψήφιους”, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ν. Αλιβιζάτος, και με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά να δείχνει ευθέως ως “ένοχο” τον Γ. Καμίνη, δεν υπήρξε καμία αναφορά επί του ζητήματος στην τηλεοπτική συζήτηση. Ούτε καν στην τελευταία ενότητα, κατά την οποία οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερώτημα προς συνυποψήφιό τους.

Οι χαμηλές εντάσεις που καταγράφηκαν στην τηλεμαχία -σε σχέση με το συγκρουσιακό κλίμα που οι ίδιοι οι υποψήφιοι είχαν καλλιεργήσει- έδωσαν περισσότερο εικόνα συμβιβασμού των υποψηφίων με τα αποτελέσματα που αναμένονται την ερχόμενη Κυριακή και προετοιμασία των προσωπικών στρατηγικών με το βλέμμα στον β’ γύρο, παρά την εικόνα έντονης διεκδίκησης στον προεκλογικό στίβο. Παράλληλα πάντως, οι υποψήφιοι θέλησαν να εκπέμψουν εικόνα ενότητας για την “επομένη” της κάλπης, για το οποίο διαβεβαίωσαν τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης και ο Γ. Καμίνης.

Τσακωμός εκτός τηλεόρασης

Με ανακοίνωσή του, ο Ν. Αλιβιζάτος έκανε λόγο για “πληροφορίες που έφθασαν στην Επιτροπή”, περί “αρκετών υποψηφίων” που ενόψει της 12ης Νοεμβρίου εκτυπώνουν μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων, ενώ με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή είναι εκείνη που διατηρεί το δικαίωμα να το πράξει για τις δύο αναμετρήσεις, "για να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική που θέλει τους υποψηφίους να μοιράζουν από πριν στους φίλους τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια”.

Κατόπιν αυτού, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι καταδίκασαν το περιστατικό ως τη χειρότερη “παλαιοκομματική” πρακτική. “Είναι απίστευτο που ο Γ. Καμίνης είχε παραγγείλει ψηφοδέλτια για να τα μοιράσει σταυρωμένα. Είπαμε να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε στο '50", έγραψε ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι. Συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων διέψευδαν ότι έχουν παραλάβει τυπωμένα ψηφοδέλτια.

Άλλη κυβέρνηση

Η Φ. Γεννηματά προκλήθηκε από τον Γ. Ραγκούση να πει ένα “καθαρό όχι” σε μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Εκείνη αρκέστηκε να επαναλάβει τη θέση του τελευταίου διαστήματος. Χαρακτήρισε “ηττοπαθή” την “επιμονή” του σε αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα είναι “για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, όχι να γίνουμε συμπλήρωμα”. Είπε ότι έχει καταθέσει το σχέδιο “Ελλάδα” και ότι προκαλεί τον Αλ. Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη αν θέλουν να συμβάλουν και στην πολιτική σταθερότητα και στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. “Δεν θεωρώ καθόλου ικανή την κυβέρνηση να αλλάξει αυτούς τους όρους που έχει συμφωνήσει έως το 2060. Χρειάζεται εθνική γραμμή και συνεννόηση για να υλοποιηθεί, χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση”, είπε.

Ο Γ. Ραγκούσης επέμεινε ότι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης απεμπολήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να συγκροτήσει κυβέρνηση με ανοχή εφόσον είναι πρώτη η Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία, “αυτός θα έχει την ευθύνη” για την ακυβερνησία. “Η χώρα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και όχι να πάμε εμείς να φτιάξουμε ένα μικρό συμπλήρωμα που θα λύσει τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του ο κ. Μητσοτάκης αν αποτύχει να κερδίσει αυτοδυναμία”, είπε.

Στο κοινό ερώτημα για όλους, εάν θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία για το τέλος του προγράμματος και το πώς θα συνεχιστεί η εποπτεία μετά, ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι “η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με σταθερό τιμόνι, που θα μπορεί να αποφύγει και τις ξέρες των λαϊκιστών και τους υφάλους των συντηρητικών”.

“Με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση γιατί η προτεραιότητά τους είναι μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια. Θεωρώ ότι τη λύση θα τη δώσουν οι βουλευτικές εκλογές”, δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο Γ. Καμίνης ανέφερε ότι “ο κόσμος θέλει να φύγουμε απ’ τη διχαστική δημοκρατία και να πάμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία”. “Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το εκπονήσουμε στο συνέδριό μας”, πρόσθεσε και είπε ότι “μετά τις εκλογές θα καλέσουμε τις πολιτικές δυνάμεις να δούμε αν συμφωνούν με αυτό και θα συνεργαστούμε με αυτόν που θα είναι υπέρ του να φύγουμε από τη διχαστική δημοκρατία”.

“Το μέλλον της χώρας θα ήθελα να το διαπραγματευτεί μια άλλη κυβέρνηση με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα", είπε ο Γ. Μανιάτης. “Θα είμαστε εκπρόσωποι του προοδευτικού κόσμου”, οι οποίοι και θα αποφασίσουν τι θα γίνει, πρόσθεσε.

“Η Ελλάδα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα. Και βέβαια πρέπει να συνεργαστούμε, να βάλουμε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα”, ήταν η θέση του Δ. Τζιώτη.

Ο κ. Γάτσιος είπε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά σοβαρότητα και ικανότητα, την οποία “ο Τσίπρας την έχει χάσει, αλλά υπάρχει πολιτικά”, γιατί, όπως είπε, ακόμα ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν έχει ανασυγκροτηθεί. “Τη χώρα θα την πάρουμε πίσω με έργα, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα λύσουμε το πρόβλημά μας".

“Η κυβέρνηση είναι αδύναμη και ανίκανη. Πρέπει να αναζητήσουμε μια κυβέρνηση ικανή και να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά μιας ικανής κυβέρνησης: σοβαρότητα και συνέπεια. Χρειάζεται συναίνεση”, η θέση του Απ. Πόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL