Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Γ. Χουλιαράκης: Τον Ιανουάριο το Μνημόνιο ουσιαστικά τελειώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Χουλιαράκης: Τον Ιανουάριο το Μνημόνιο ουσιαστικά τελειώνει

Καθήκον της Αριστεράς είναι να βγάλει την χώρα από την κρίση, αλλά και να την προετοιμάσει και θωρακίσει για την επόμενη κρίση τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018. Ο Γ.Χουλιαράκης επισήμανε ότι με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης το Μνημόνιο «ουσιαστικά τελειώνει» και ξεκινά η συζήτηση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Παράλληλα, ο Γ.Χουλιαράκης τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει στο 0,6%-0,7% του ΑΕΠ και θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Ο Γ.Χουλιαράκης σημείωσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνει μόνο προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη συμφωνηθέντων μέτρων και κατά συνέπεια μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τον Γενάρη του 2018 θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τον μηχανισμό επιτήρησης, αλλά και για την οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος ώστε η χώρα μας να βγει στις αγορές χωρίς νέο προληπτικό μηχανισμό στήριξης.

Ο ίδιος υπολόγισε το ταμειακό απόθεμα σε 12-15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ESM. Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι αυτό το ταμειακό απόθεμα «οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε ταμείο σταθεροποίησης για την επόμενη κρίση» προκειμένου η Ελλάδα «να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση από καλύτερες θέσεις». Όσον αφορά το πλεόνασμα του 2,8% του ΑΕΠ, ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι εκτός από το κοινωνικό μέρισμα, το υπόλοιπο θα διατηρηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων τον Απρίλη.

Ούτε ένα πρόσθετο μέτρο στο προϋπολογισμό του 2018 σε σχέση με το προσχέδιο

Ο Γ.Χουλιαράκιης τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2018 που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοέμβρη, δεν θα περιλαμβάνεται «ούτε ένα πρόσθετο μέτρο» από τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα. Ο Γ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε ότι και το 2018 η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη «για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους» και για την μεσαία τάξη, αυτό όμως είναι μια απόφαση που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίζει τους αδύναμους. Παράλληλα, τόνισε ότι όσο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των φορολογικών βαρών.

Φιλόδοξος, αλλά εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 «φιλόδοξο, αλλά εφικτό», καθώς η υλοποίησή του επιτρέπεται τόσο από την σημαντικά ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή του τρίτου προγράμματος, αλλά κι από την άρση της οικονομικής αβεβαιότητας. Ο Γ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στα 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από την επισκόπηση δαπανών, δηλαδή την διερεύνηση των δαπανών των υπουργείων για περιπτώσεις σπατάλης και μη παραγωγικών δράσεων. Ο Γ. Χουλιαράκης δήλωσε περήφανος για αυτή την επιτυχία και πρόσθεσε ότι τα 320 εκατ. ευρώ είναι ένα «μικρό, αλλά κρίσιμο» ποσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL