Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αναδίπλωση του Ισπανού πρέσβη για το "ανφέρ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναδίπλωση του Ισπανού πρέσβη για το "ανφέρ"

Σε "όπισθεν ολοταχώς" υποχρεώθηκε ο Ισπανός πρέσβης, που εκλήθη χθες να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από το "ανφέρ" να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση επιχειρώντας να πάρει το μέρος της Ν.Δ. και να αναδείξει υποτιθέμενη "δυσαρμονία" μεταξύ της κυβέρνησης και της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στην ελληνική στάση ως προς την καταλανική κρίση.

Ο Ενρ. Βιγκέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως είχε κληθεί, ώστε να δώσει διευκρινίσεις για όσα εμφανιζόταν να λέει στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ισπανός πρέσβης εμφανίστηκε απολογητικός και φέρεται να επέρριψε ευθύνες στον δημοσιογράφο που είχε πάρει τη συνέντευξη, ότι δεν είχε αποδώσει σωστά τις δηλώσεις του.

Ενόχληση Παυλόπουλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη ενόχλησή τους για τις δηλώσεις Βιγκέρα και για την ωμή πολιτική παρέμβαση στην οποία προχώρησε προχθές εξέφρασαν και κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς ο Ισπανός πρέσβης επιχείρησε να φιλοτεχνήσει εικόνα "διάστασης απόψεων" μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου. Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, έλεγαν με νόημα ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου για το "καταλανικό" είχε γίνει σε συνεννόηση και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνέντευξη

Όλα είχαν ξεκινήσει το περασμένο Σάββατο, όταν ο πρέσβης της Ισπανίας προχώρησε στην προαναφερθείσα ωμή παρέμβαση. "Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Ν.Δ. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Ν.Δ. σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας", τόνισε για να προσθέσει: "Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης", ισχυρίστηκε ο πρέσβης της Ισπανίας.

Διπλωματική οργή

Ήδη από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, διπλωματικές πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους. Προχθές, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε και επισήμως, καταλογίζοντας στον Ενρ. Βιγκέρα ότι "με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση". "Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση", τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τον Ισπανό πρέσβη "να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας".

Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση, διά του Δ. Τζανακόπουλου, είχε πάρει θέση ήδη από τις 4 Οκτωβρίου. "Τα γεγονότα στην Καταλωνία τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε (σ.σ.: η αυταρχική καταστολή) είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", ήταν η πλήρης και σαφής δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έως προχθές δεν... είχε "δει" ο Ισπανός πρέσβης.

Σημειωτέον ότι προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο θέμα, με αφορμή την επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία ξεκαθαρίζοντας ότι "μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές". "Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

"Ανφέρ" Κουμουτσάκου

Πάντως, πριν καν δώσει τις απαραίτητες "διευκρινίσεις" ο πρέσβης της Ισπανίας, η Ν.Δ. δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου είχε σπεύσει να "εκμεταλλευθεί" τις δηλώσεις του κ. Βιγκέρα. "Η κυβέρνηση, για να καλύψει τις εσωτερικές της αντιφάσεις στο θέμα της Καταλωνίας, προκαλεί αδικαιολόγητο διπλωματικό επεισόδιο με τη φίλη Ισπανία", είχε σημειώσει ο κ. Κουμουτσάκος, εγκαλώντας, μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών ότι... "επιτίθεται εκτός μέτρου" στον Ισπανό πρέσβη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL