Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή συσχετισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή συσχετισμών

Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις, έλεγε o Αβραάμ Λίνκολν το μακρινό 1862, σε μια στιγμή που ο κόσμος και οι μέχρι τότε σταθερές άλλαζαν ραγδαία. "Το μέλλον σου το φτιάχνεις, δεν σου παραδίνεται απλώς στα χέρια", παράφραζε ο Κέβιν Σπέισι ως Φρανκ Άντεργουντ, σήμερα, στη συναρπαστική σειρά του Netflix "House of Cards" που εκτυλίσσεται στα "σκοτεινά" παρασκήνια του Λευκού Οίκου.

Όπως ήταν φυσικό, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από μόνη της αποτελεί γεγονός, ιστορικής όπως και να 'χει σημασίας -ένας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ-, ενώ ευλόγως θα προκαλούσε αντιδράσεις και κριτική από τους αντιπάλους στο εσωτερικό της χώρας. Πόσο μάλλον όταν ένας πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης με κορμό τη ριζοσπαστική Αριστερά που με συνέπεια και παρρησία έχει ταχθεί κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, περνάει την πόρτα του Οβάλ Γραφείου. Όταν, μάλιστα, εκείνος που τον υποδέχεται είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, το "κακό" που -δικαίως- ξόρκιζε το σύνολο του προοδευτικού κόσμου, τότε σίγουρα, οι αντιφάσεις, οι αντιθέσεις και οι συνθέσεις θα προκύψουν μέσα από μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη διαδικασία.

"That's diplomacy", όπως λένε και στην Ουάσιγκτον. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εάν μπορεί να "αναπνεύσει" και να υπάρξει αριστερή και προοδευτική τοποθέτηση μέσα στον κυνισμό που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις.

"Η πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει ότι ταυτίζεσαι με τους συνομιλητές ούτε ότι χάνεις την πολιτική και ιδεολογική σου τοποθέτηση, την ταυτότητά σου", τονίζουν κατ' επανάληψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Σημαντικός προοδευτικός ηγέτης"

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε το δημαρχείο του Σικάγο, ο δήμαρχος Εμάνουελ Ραμ -είχε διατελέσει προσωπάρχης του Προέδρου Ομπάμα- τον χαρακτήρισε "σημαντικό προοδευτικό ηγέτη", φανερώνοντας τον τρόπο που η Ελλάδα όχι απλώς επανέρχεται στο διεθνές παιχνίδι δυναμικά αλλά επανέρχεται και ως σημείο αναφοράς για τις προοδευτικές δυνάμεις. "Πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα", είπε ο Ραμ στον Αλέξη Τσίπρα.

Δύο ημέρες μετά, κι ενώ η κυβερνητική αποστολή βρίσκεται στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια κλειστών συζητήσεων στο πιο υψηλό επίπεδο, ο Αμερικανός Πρόεδρος με το γνωστό του στυλ ξεκίνησε να μιλάει για μια προβληματική Ευρώπη που δεν επιτρέπει στους Αμερικανούς να κάνουν δουλειές. Ρώτησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό "πώς τα βγάζετε πέρα σε αυτή την Ευρώπη", αφού είχε πετάξει καρφιά για τη σκληρή στάση της Γερμανίας που "ελέγχει τα πάντα".

Ο Αλ. Τσίπρας δεν το άφησε να πέσει κάτω, προκαλώντας μια σχετική "έκπληξη" στο τραπέζι και δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του ως "προοδευτικού Ευρωπαίου ηγέτη". "Η χώρα μας γνωρίζει ίσως καλύτερα απ' όλους μέσα στην Ε.Ε. τα δομικά της προβλήματα", είπε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Μάλιστα, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις και λύσεις, που, διευκρίνισε, καμία σχέση δεν έχουν με μια κατάσταση δομικών ανισοτήτων εντός της Ένωσης.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Τσίπρας, σε άτυπη ενημέρωση των Αμερικανών συντακτών, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σημαντικής εφημερίδας με μεγάλη επιρροή στην Ουάσιγκτον εάν τελικά δικαιώνονται οι οπαδοί της λιτότητας και των Μνημονίων. "Όχι" ήταν η κοφτή απάντηση του πρωθυπουργού. Στην συνέχεια εξήγησε ότι οι πολιτικές της λιτότητας όχι μόνο δεν έλυσαν τα θέματα αλλά δημιούργησαν παραπάνω, που η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε να "μαζέψει". Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι χωρίς αυτή τη συνταγή θα βγαίναμε πολύ νωρίτερα και "απείρως λιγότερο πληγωμένοι από τώρα".

"Ακολουθούμε το παράδειγμά σας"

Αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής και στο περιθώριο συμμετείχε ως παρατηρητής στη σύνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στον οποίο πολλοί βλέπουν τον επόμενο ένοικο στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δυναμική άλλωστε της αριστερής πολιτικής πλατφόρμας του Κόρμπιν αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές μετατοπίσεις την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. "Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο έχει καταρρεύσει", είπε κατά την ομιλία του, καταχειροκροτούμενος.

Τσίπρας και Κόρμπιν έκατσαν δίπλα και είχαν έναν πολύ θερμό διάλογο. "Ακολουθούμε το παράδειγμά σας", είπε εγκαρδίως ο ηγέτης των Εργατικών. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Α", οι δυο άνδρες συζήτησαν στη συνέχεια για την ιστορική ευκαιρία που έχουν οι Εργατικοί να κερδίσουν την εξουσία στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον ηγέτη των Εργατικών ότι η ιστορική ευκαιρία φυσικά και υπάρχει, τονίζοντας ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η σοβαρή δουλειά στο επίπεδο της κοινωνικής δουλειάς και της επαφής με την κοινωνία, και ιδίως τη νεολαία. "Αυτή ήταν και είναι η δική μας και δική σας δύναμη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Βρετανό στο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων στη Μασσαλία στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2017, που διοργανώνουν αριστερά, πράσινα και προοδευτικά κόμματα, πλατφόρμες και πολιτικά κινήματα, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και διανοούμενοι από όλη την Ευρώπη. Στόχος του φόρουμ είναι η "οικοδόμηση μιας Ευρώπης της κοινωνικής και οικολογικής προόδου, μιας φεμινιστικής και αντιρατσιστικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης δημοκρατικής, ανοιχτής και ειρηνικής".

Διπλωματία και πολύπλευρη εξωτερική πολιτική λοιπόν δεν σημαίνει απεμπόληση του στρατηγικού στόχου μιας αριστερής πολιτικής δύναμης που είναι στην κυβέρνηση. Και αυτός ο στόχος είναι η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών για μια Ευρώπη στην οποία δεν θα κυριαρχούν ο νεοφιλελευθερισμός, ο ρατσισμός και η λιτότητα.

Όπως άλλωστε έγραφε και ο "δικός μας" Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, "το μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του, έτσι, νέτο σκέτο...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL