Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Συμφέρουσα η συμφωνία με βάση το προσχέδιο του Κογκρέσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφέρουσα η συμφωνία με βάση το προσχέδιο του Κογκρέσου

Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και σε ιδιωτικές εταιρείες θα αποδοθεί περίπου το 30% των 1,1 δισ. δολαρίων της αναβάθμισης του στόλου των F-16, φέρνοντας μαζί και θέσεις εργασίας, όπως τόνισε χθες μιλώντας Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας. "Τα περί μηδενικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι για αυτούς που δεν ξέρουν" σημείωσε. "Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να ρωτήσει ανθρώπους που έχουν κάνει στο ΥΕΘΑ, από τη θέση υπουργού ή αναπληρωτή υπουργού", σχολίασε και πρόσθεσε: "Φαίνεται δεν ασχολήθηκε ποτέ ούτε η κ. Γεννηματά όταν ήταν στο υπουργείο".

"Ταβάνι" τα 2,4 δισ.

Όπως διευκρίνισε, τα 2,4 δισ. αποτελούν "ταβάνι" του προβλεπόμενου κόστους, χωρίς απαραίτητα να δαπανηθεί ολόκληρο. Όπως υποστήριξε ο Δ. Βίτσας, όταν επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή αγοράστηκαν τα τελευταία F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, πήγε στο Κογκρέσο μία συμφωνία ώς 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το τελικό ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινή διευκρίνιση του ΓΕΕΘΑ, το τελικό κόστος θα προσδιοριστεί μετά τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ. Το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι η τελική αναλυτική απάντηση από τις αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι ένα ή δύο αεροσκάφη αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα και στη συνέχεια μία σειρά ηλεκτρονικά συστήματα φτιάχνονται εκεί, έρχονται στην Ελλάδα, συναρμολογούνται και γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις. Η παραλαβή θα έχει σταδιακό χαρακτήρα, πιθανόν κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το 2019 και θα φτάνουν περίπου 20 μαχητικά τελευταίου μοντέλου 4ης γενιάς, όπως είπε ο υπουργός.

"Κάτι θα ξέρουν αυτοί από αντισταθμιστικά και εξοπλιστικά" σχολίασε σχετικά με τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας πως η δαπάνη των 1,1 δισ. θα γίνει σε βάθος δεκαετίας. Σχετικά με τις ανησυχίες περί παρέκκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, τόνισε ότι δεν ξεπερνούν το 2% των αμυντικών δαπανών που είναι υποχρέωσή μας από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Το προσχέδιο

Τη συζήτηση για αναβάθμιση του συνόλου του στόλου των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 (που ανέρχεται στα 123 αεροπλάνα) “φωτίζει” το προσχέδιο της συμφωνίας που κατατέθηκε στο Κογκρέσο προς έγκριση για τυπικούς λόγους, καθώς θεωρείται εξαγωγή “πολεμικής τεχνογνωσίας” και απαιτείται έγκριση για κάθε πώληση στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ προς άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, βάσει του εγγράφου, η συμφωνία αναβάθμισης περιλαμβάνει προμήθεια νέων ηλεκτρονικών συστημάτων, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας - συνδεσιμότητας, προσομοιωτές πτήσης, καθώς και εξοπλισμού εδάφους για την υποστήριξη των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής: 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI, 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI) / Inertial Navigation Systems (INS), 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs), 123 APX - 126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT), 1 Joint Mission Planning System (JMPS), 1 εξομοιωτή πτήσης F-16V, αναβάθμιση δύο υπαρχόντων εξομοιωτών σε F-16V, 1 Avionics Level Test Station, εξοπλισμός ασφαλών επικοινωνιών, εξοπλισμός κρυπτογράφησης, εξοπλισμός ναυτιλίας. Επίσης, στο έγγραφο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self - Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι παρατηρητές και γνώστες των εξοπλιστικών υπογραμμίζουν ότι το κοστοβόρο για την αναβάθμιση ενός αεροσκάφους F-16 είναι το σύστημα ραντάρ και ο εξοπλισμός πλοήγησης και επικοινωνιών. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τον ως άνω κατάλογο, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 125 ραντάρ (δηλαδή εξοπλίζονται όλα τα ελληνικά F-16 και προβλέπεται η αγορά άλλων δύο ως εφεδρικών...) και 123 από όλα τα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης, άρα επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση όλων των αεροσκαφών. Βάσει του εγγράφου που κατατέθηκε, λοιπόν στο Κογκρέσο, έμπειροι περί τα εξοπλιστικά επιμένουν ότι ουσιαστικά η Ελλάδα μάλλον πέτυχε την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου της σε F-16 με το κόστος για... τα μισά και κάτι παραπάνω.

Αντιρρήσεις Οικολόγων

«Δεν συμφωνούμε με την αύξηση των αμυντικών δαπανών» σημείωσε ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κ. Διάκος, αποτιμώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Κ. Διάκος παρατήρησε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι «δεν θεωρούμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει κοινές αξίες με τη σημερινή διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL