Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Στο παρά 5' της διχοτόμησης η Κύπρος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στο παρά 5' της διχοτόμησης η Κύπρος"

Με δραματικούς τόνους υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στ. Μαλάς, διατρανώνοντας ταυτόχρονα την αταλάντευτη βούλησή του για λύση. “Η Κύπρος βρίσκεται στο παρά 5’ πριν την οριστικοποίηση της διχοτόμησης”, ήταν ο “κώδων κινδύνου” που έκρουσε ο Στ. Μαλάς σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους στην Αθήνα και αφότου είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.

“Μάθαμε να ζούμε στην ασφάλεια της ανασφάλειάς μας”, διαπίστωσε με πίκρα ο προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ευκαιρία για μια νέα αρχή, “για το κυπριακό θαύμα”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τρία σημεία

Ο Στ. Μαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Ν. Αναστασιάδη πως αντιμετώπισε με “μικροκομματισμό” τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, διαπιστώνοντας πως η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ “δεν συνάδει καθόλου με το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη”. «Αν μας μείνει οριστικά η διχοτόμηση και η κατοχή, θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής ανασφάλειας και περιπετειών για τον τόπο μας. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση, η μεγαλύτερη ήττα για τον λαό μας και την ιστορία του τόπου», συνέχισε, ενώ παρουσίασε τα δικά του τρία σημεία για επίλυση του Κυπριακού: την αξιοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες τα τελευταία εννέα χρόνια, τη διασφάλιση των θέσεων που καταγράφονται στο πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ (καθώς περιλαμβάνουν κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εντός σύντομου χρονοδιαγράμματος) και τη διαπραγμάτευση των εναπομεινάντων βασικών θεμάτων “με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία”. “Δεν θα ξανανοίξω συμπεφωνημένα ζητήματα, θα διαπραγματευθώ τα εναπομείναντα”, δεσμεύθηκε ο Στ. Μαλάς.

Οικονομικό μοντέλο

Σημειωτέον ότι ο Στ. Μαλάς, σε εκτενή αναφορά του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρθηκε σε μια φράση του Κύπριου Προέδρου για να δείξει πόσο διαφέρουν τα οικονομικά μοντέλα που πρεσβεύει ο ίδιος και ο Ν. Αναστασιάδης: «Σε τι κοινωνία ζούμε, όταν αποκαλείται ‘όνειρο δεκαετιών’ η δημιουργία καζίνο;», διερωτήθηκε, με εμφανή απαξία, και παρουσίασε τις βασικές ιδέες για ένα “άλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης”. “Όντως βγήκαμε τυπικά από το Μνημόνιο και καταγράφεται ανάπτυξη, αλλά πρέπει να διερωτηθούμε για το ποιος πλήρωσε το τίμημα, πώς θα επιμεριστούν τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθεί η οικονομία σε νέα κρίση”, τόνισε.

“Ιστορική παρέμβαση Κοτζιά”

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, αναφερόμενος στο Κραν Μοντανά, ο Στ. Μαλάς εξαπέλυσε βολές κατά του Ν. Αναστασιάδη, ωστόσο εξήρε τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, κάνοντας λόγο για “εξαιρετική συμβολή” και για “ιστορική παρέμβαση”. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ιδέα του υπουργού Εξωτερικών για “μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της συμφωνίας”, κατηγορώντας τον Ν. Αναστασιάδη επειδή “δεν κλείδωσε αυτές τις θέσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL