Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
"Η Ελλάδα επέστρεψε με νέο μοντέλο, όχι εκείνο που οδήγησε στην κρίση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ελλάδα επέστρεψε με νέο μοντέλο, όχι εκείνο που οδήγησε στην κρίση"

Ο πρωθυπουργός στο Σικάγο με Αμερικανούς και ομογενείς επιχειρηματίες

"Η Ελλάδα επέστρεψε". Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ενσωματώθηκε στις τελευταίες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Σικάγο και ουσιαστικά διαπνέει το κλίμα όλων των επαφών που είχε στην πρωτεύουσα του Ιλινόι εν όψει και των κρίσιμων συναντήσεών του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τη χρησιμοποίησαν πρώτοι εκπρόσωποι και επικεφαλής δώδεκα μεγάλων αμερικανικών και ελληνοαμερικανικών επιχειρήσεων και funds με τους οποίους συναντήθηκε το Σάββατο. Η φράση τους περί "Greek Comeback" ήρθε να "ντύσει" ως μότο τις διαπιστώσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν για επενδύσεις στη χώρα μας.

Όπως ενημέρωσαν εκπρόσωποι της Ομογένειας αλλά και των αμερικανικών εταιρειών, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν να έχουν τακτική επαφή και δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως μια "συμμαχία" με την κυβέρνηση. Οι δε εκπρόσωποι funds είπαν ότι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων στον δρόμο της προς την έξοδο στις αγορές.

Κεντρικό μήνυμα

Κεντρικό μήνυμα που αποτυπώνει τις ελληνικές θέσεις στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής στις ΗΠΑ (Ν. Παπππάς, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Λ. Κρέτσος, Τ. Κουίκ) ότι "η Ελλάδα έχει επιστρέψει και μπορεί να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια". Όμως έχει επιστρέψει, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του με επιχειρηματίες, επενδυτές, ομογενείς, Αμερικανούς αξιωματούχους, γερουσιαστές, με ένα διαφορετικό μοντέλο, όχι το παλιό, το οποίο οδήγησε στην κρίση.

Πυλώνας σταθερότητας

Βασική και αναπόσπαστη παράμετρος στη νέα σελίδα που γυρίζει η χώρα είναι ο κρίσιμος γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ένας κρίσιμος ρόλος τον οποίο αναδεικνύει εμφατικά και η αμερικανική πλευρά όταν μιλά για τις σχέσεις της με την Ελλάδα, όπως έκανε επανειλημμένα και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με δηλώσεις του εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Τραμπ. Ο Τζ. Πάιατ έδωσε το "παρών" και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του πρωθυπουργού το ελληνικό προξενείο στο Σικάγο, στο Μουσείο Ελληνισμού της πόλης.

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε με τον Αλέξη Τσίπρα και μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου και εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας κατεγράφηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Και από εκεί ο πρωθυπουργός στάθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση.

Υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τόνισε επίσης τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή.

Στήριξη από το Κογκρέσο

Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του Κογκρέσου υπογράμμισαν τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της πολιτείας του Ιλινόις Danny Davis, Peter Roskam, Brad Schneider και η κυρία Brenda Kelly, αναφέρθηκαν στην ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς.

Αλλά και ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν, που συναντήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας με τον Αλ. Τσίπρα, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για γεωπολιτικούς.

"Greece is back"

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη δεξίωση προς τιμήν του από την ελληνική Ομογένεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί με βεβαιότητα να δηλώσει ότι "Η Ελλάδα επέστρεψε". Η αναφορά του "Greece is back" προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου. "Ειδικά σήμερα", είπε, "που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη".

"Η χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός, "πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές".

Βεβαιότητα και ασφάλεια

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "αυτές τις ημέρες κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο και ξεκινάμε να γράφουμε ένα καινούργιο". "Η Ιστορία", είπε, "ήταν σκοτεινή τα τελευταία επτά χρόνια" "και σήμερα στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορά μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβασή της όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε".

Αξιόπιστος σύμμαχος

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως, όταν λέει ότι η Ελλάδα επέστρεψε, δεν εννοεί στο παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. "Αφήνουμε πίσω όχι μόνο την κρίση, αλλά το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν" είπε προσθέτοντας ότι "ενδυναμώνουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας".

Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα, ως αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα ασταθείς περιοχές στον κόσμο, ως χώρα με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην περιοχή της και πέραν αυτής, ως χώρα αποφασιστική όπου χρειάζεται, απέναντι σε απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, "η Ελλάδα επέστρεψε".

Ενόψει των κρίσιμων επαφών στην Ουάσιγκτον, από το Σικάγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι, όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτή την κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια για πάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL