Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Δίνουν και παίρνουν τα καρφιά / Οι "περαστικοί" ψηφοφόροι διχάζουν την Κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίνουν και παίρνουν τα καρφιά / Οι "περαστικοί" ψηφοφόροι διχάζουν την Κεντροαριστερά

Με τις διαφωνίες επί των διαδικαστικών να εστιάζονται στο θέμα των “περαστικών” ψηφοφόρων και να προκαλούν εντάσεις μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, οι αιχμές και τα “καρφιά” έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν και όλα δείχνουν πως ενόψει της κάλπης της 12ης Νοεμβρίου τα αίματα θα ανάψουν.

Δυο λίστες ψηφοφόρων

Η διαφαινόμενη πρόθεση της επιτροπής Αλιβιζάτου να δημιουργηθούν δύο λίστες ψηφοφόρων για τον επικεφαλής του σχήματος προκαλούν νέες σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων και των διεκδικητών της ηγεσίας. Σύμφωνα με την απόφαση στην οποία θέλει να καταλήξει ο συνταγματολόγος, στη μία λίστα θα καταχωρίζονται όσοι απλώς θα ψηφίζουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους και στην άλλη όσοι θα θελήσουν να εγγραφούν και μέλη του νέου -υπό ίδρυση- φορέα. Ωστόσο, την ώρα που υποψήφιοι όπως ο Στ. Θεοδωράκης ή ο Γ. Καμίνης βλέπουν θετικά μια τέτοια διαδικασία, η λίστα με τους... “περαστικούς” ψηφοφόρους συναντά την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

"Ναι" Θεοδωράκη

Την προοπτική να ψηφίσουν για επικεφαλής και όσοι δεν θα θελήσουν να εγγραφούν στον νέο φορέα υπερασπίστηκε χθες, μιλώντας στον ρ/σ “24/7”, ο Στ. Θεοδωράκης, εξηγώντας πως αφ’ ης στιγμής το κόμμα θα το φτιάξει μετά ο νικητής της αναμέτρησης, δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τους πολίτες να εγγραφούν ως μέλη ενός κόμματος χωρίς να ξέρουν τα χαρακτηριστικά του. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να προσέλθουν στις κάλπες οι αναποφάσιστοι, πραγματοποιώντας “άνοιγμα” προς όλους όσοι βρίσκονται στη δημοσκοπική “αδιευκρίνιστη ψήφο”. “Δίνω έναν αγώνα για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του νέου φορέα. Οι προδομένοι από την πολιτική να μην αποσυρθούν. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους νέους μας, στους ανθρώπους που παράγουν, που δημιουργούν και που νιώθουν προδομένοι από την πολιτική ότι δεν πρέπει να αποσυρθούν αλλά να παραμείνουν ενεργοί είτε αλλάζοντας κόμμα είτε αλλάζοντας τα πρόσωπα του φορέα που τους εκπροσωπεί”, επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

"Όχι" ΠΑΣΟΚ

Στον αντίποδα, το στίγμα των προθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη και τις αντιρρήσεις της Φ. Γεννηματά είχε αφήσει να διαφανεί μία ημέρα νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ “Αθήνα 9,84”. “Δεν θέλουμε να επηρεάσει κανένας τη διαδικασία χωρίς να έχει και τη βούληση να παραμείνει στον χώρο και να συνδιαμορφώσει μια πρωταγωνιστική πρόταση”, επισήμανε με νόημα ο Π. Χρηστίδης, για να προσθέσει: “Δεν θέλουμε απλούς ψηφοφόρους αλλά συνιδρυτές μιας παράταξης. Κάθε πολίτης που θα μπει στη διαδικασία, θέλουμε να βάλει την υπογραφή του στον νέο φορέα και αυτό έχει ευθύνες, όπως και δικαιώματα”.

Σημίτης κατά Γεννηματά

Εν τω μεταξύ, άρθρο-παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην εφημερίδα “Τα Νέα” το περασμένο Σάββατο εξελήφθη ως “χτύπημα” στη Φ. Γεννηματά, καθώς εμφανιζόταν να είναι κατά των “αρχηγών”. “Η εκλογή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κατά το πρότυπο των αρχηγικών κομμάτων. Η παράταξη για να αποκτήσει δυναμική προϋποθέτει τη δημιουργική συμμετοχή όλων που συνέβαλαν στη συσπείρωσή της. Είναι αναγκαίο να αξιοποιεί, να συζητεί και να κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της. Οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν”, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, προειδοποιώντας πως “χωρίς συνεργασία ο χώρος θα παίζει δευτερεύοντες ρόλους, θα είναι κομπάρσος των εξελίξεων”.

Η Φ. Γεννηματά πάντως απέφυγε και χθες να αφήσει αιχμές κατά συνυποψηφίων της, ενώ με ομιλία της στη Νάξο επιτέθηκε στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη πως και το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν θέλουν την εκλογή της”, γιατί, όπως είπε, “θα τους χαλάσουμε τη σούπα του μικρού δικομματισμού”. “Γιατί θα γίνουν οι επόμενες εκλογές ντέρμπι για τρεις”, επισήμανε. “Νέα ηγεσία” ζήτησε, από την πλευρά του, ο Γ. Μανιάτης, αφήνοντας αιχμές για τις ως τώρα επιδόσεις της Φ. Γεννηματά. “Η σημερινή ηγεσία απέδειξε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τον χώρο πέρα από το 7%”, “νέα παράταξη χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται”, τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, νέες αιχμές κατά του Γ. Καμίνη και του Ν. Ανδρουλάκη άφησε χθες ο Στ. Θεοδωράκης, καλώντας τους να δηλώσουν αν θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους στην περίπτωση που εκλεγούν και επισημαίνοντας πως η ηγεσία ενός κόμματος “δεν είναι δουλειά μερικής απασχόλησης”.

Αποσύρθηκε ο Κωνσταντινόπουλος

Εν τω μεταξύ, εκτός κούρσας διεκδίκησης της ηγεσίας έθεσε εαυτόν χθες ο Αρκάς βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος, εξαιτίας της επέμβασης που υποβλήθηκε για ρήξη μηνίσκου. “Είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τις ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαστική για μένα αυτή επιλογή δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω την προεκλογική μου προσπάθεια και εκστρατεία”, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, που ευχήθηκε καλή επιτυχία και δεσμεύθηκε να δηλώσει ποιον-αν στηρίζει πριν τις 12 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL