Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στ. Πιτσιόρλας: "Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και αυτό ζητούμε να κάνουν και οι δανειστές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Πιτσιόρλας: "Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και αυτό ζητούμε να κάνουν και οι δανειστές"

«Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και αυτό ζητούμε να κάνουν και οι δανειστές» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να τηρήσει το πρόγραμμα, παρά τις όποιες αστοχίες και λάθος προβλέψεις του προγράμματος» είπε ο κ. Πιτσιόρλας εκτιμώντας πως οι στόχοι και για το πρωτογενές πλεόνασμα και για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος θα επιτευχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις φθινοπωρινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας -μέρος των οποίων διέρρευσαν- ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «στις εκθέσεις του -και τις περσινές και τις φετινές- το ΔΝΤ έχει κάνει ορισμένες παραδοχές που δεν του βγαίνουν για την πορεία του προγράμματος».

«Εμείς θεωρούμε ότι θα είμαστε πάνω από τους στόχους, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και θεωρούμε ότι η πορεία πια προς την ανάπτυξη δεν μπορεί να ανακοπεί. Θα ανακοπεί μόνο εάν μας δημιουργήσουν οι δανειστές μας ξανά μεγάλα προβλήματα εκ του μη όντος, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης» είπε και διευκρίνισε: «Το λαμβάνουμε υπόψη μας και προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, όπως για παράδειγμα, όταν από την πλευρά του ΔΝΤ έγινε μία απόπειρα να δημιουργηθεί λανθασμένη εικόνα για τις τράπεζες, το αποτρέψαμε, επανήλθαν τα πράγματα εκεί που πρέπει, αλλά δεν αντιδράσαμε μόνο εμείς, αντέδρασαν και οι Ευρωπαίοι μαζί μας και υπέρ ημών. Τα λαμβάνουμε αυτά τα σενάρια υπόψη, αδυνατίζουν σιγά σιγά, είμαστε σε καλύτερη, ισχυρότερη θέση στις διαπραγματεύσεις και κυρίως έχουμε πια δημιουργήσει μία εικόνα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων και τα ζητήματα που αναδείχθηκαν σε σχέση με κάποιες από αυτές, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει μία διόγκωση αυτών των θεμάτων, η οποία γίνεται για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς».

«Στο Ελληνικό, για παράδειγμα, απεδείχθη ότι έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα: Έχουμε μία απόφαση του ΚΑΣ, η οποία είναι πάρα πολύ ισορροπημένη και λογική, έχουμε επίλυση της εκκρεμότητας που υπήρχε με τα δασικά. Με τη Fraport, αντίστοιχα, έχουμε να υλοποιήσουμε μία πολύ μεγάλη σύμβαση κι είναι λογικό να υπάρχουν -τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο υλοποίησης- κάποια προβλήματα, όμως, η σύμβαση η ίδια προβλέπει μηχανισμούς επίλυσης αυτών των διαφορών και αυτό κάνουμε» εξήγησε και υπογράμμισε: «Ο υπερβολικός θόρυβος είναι ακριβώς από όσους προσπαθούν να αποδείξουν ότι τίποτα δε γίνεται στην Ελλάδα. Κι όμως, γίνονται πάρα πολλά. Η ΝΔ είναι δεσμευμένη σε ένα αδιέξοδο στρατηγικής που έχει, καθώς είχε προβλέψει ότι θα γίνουν εκλογές, δεν έγιναν και θα γίνουν μετά από δύο χρόνια. Τώρα προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και το μότο που έχει βρει είναι να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ζωή όμως καθημερινά αποδεικνύει ότι πάρα πολλά γίνονται από αυτή την κυβέρνηση».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία την ιδιωτικοποίησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο κ. Πιτσιόρλας προέβλεψε πως «θα έχουν κατατεθεί έως τη Δευτέρα όλα τα έγγραφα του φακέλλου, από τη στιγμή που θα κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περίπου σε έναν μήνα κατά κανόνα το Ελεγκτικό Συνέδριο τελειώνει τις διαδικασίες του για να δώσει το τελικό πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης, θα υπογραφεί η σύμβαση, θα πρέπει να περάσουμε και το στάδιο της επιτροπής ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έρθει στη Βουλή». «Αυτά είναι οι συνήθεις διαδικασίες, αυτά πρέπει να τηρούνται και τηρούνται σε κάθε περίπτωση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL