Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Η ταυτότητα φύλου αποκάλυψε τις πολλές ταυτότητες της Κεντροαριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ταυτότητα φύλου αποκάλυψε τις πολλές ταυτότητες της Κεντροαριστεράς

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και η εικόνα που παρουσίασαν τα κόμματα που συμμετέχουν στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς -η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τις διαφορετικές γραμμές και τις ηχηρές απουσίες της, και η διαφορετική στάση του Ποταμιού, που, αντίθετα, τα υπερψήφισε όλα- είχε ως αποτέλεσμα να αποτυπωθεί η απουσία κοινής πολιτικής ταυτότητας και γραμμής αυτού του χώρου. Επί της ουσίας αναδείχθηκαν οι διαφορετικές ταυτότητες και γραμμές που εκτείνονται σε πολλές περιπτώσεις υποψηφίων ή πλευρών της ΔΗ.ΣΥ. και των άλλων συμμετεχόντων μέχρι και το μείζον ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Φυτίλι μιας βόμβας

Παράλληλα, επέτρεψε να αναδυθούν πτυχές της προεκλογικής αντιπαράθεσης, λειτουργώντας ως το “φυτίλι” μιας “βόμβας” αντιπαραθέσεων μεταξύ υποψηφίων που ενώ ήταν εμφανής, τώρα εξερράγη με κρότο, προϊδεάζοντας για σκληρές συγκρούσεις στο διάστημα έως τις κάλπες του Νοεμβρίου. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν για την απουσία τους από την ψηφοφορία οι Φ. Γεννηματά και οι άλλοι συνυποψήφιοί της που είναι και βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ., Γ. Μανιάτης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είτε δεν έπεισαν είτε αξιοποιήθηκαν από συνυποψήφιους τους για κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Λοβέρδος: Όχι, αλλά...

Σε κάθε περίπτωση, η αφωνία της ΔΗ.ΣΥ. -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο Θ. Θεοχαρόπουλος που ψήφισε και “ναι σε όλα”- δεν έχει ακόμα επιχειρηθεί να αιτιολογηθεί.

Πάντως, ο Ανδ. Λοβέρδος έδωσε στίγμα και γι' αυτή την πτυχή της υπόθεσης, δηλώνοντας (Action24) ότι αρχικά στην Κ.Ο. “ήμασταν στο όχι”. Επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε διαφορετική άποψη και αποκάλυψε ότι ορισμένοι από τους βουλευτές που απουσίασαν “δεν ήρθαν γιατί ήταν στο όχι”. Επισημαίνεται ότι οι παρόντες ψήφισαν “παρών” για το άρθρο 3. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι άλλοι εκ των απόντων απουσίασαν γιατί είχαν προεκλογικά καθήκοντα, δεδομένου ότι άλλαξε η ημερομηνία της ψηφοφορίας και είχαν ήδη προγραμματιστεί.

Αναφερόμενος στη Φ. Γεννηματά και τον Β. Κεγκέρογλου, είπε ότι ακόμα κι αν έρχονταν όμως, “δεν θα ανέτρεπαν την πλειοψηφία, εφόσον το Ποτάμι είχε ψηφίσει”. "Έξι υπέρ (σ.σ. του Ποταμιού) αν ήταν κατά, θα ήταν μειοψηφία η κυβέρνηση”, είπε ο Ανδ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εισερχόταν σε σημαντική πολιτική κρίση.

Συστάσεις στον Μαυρωτά

Οι σαφείς υπόνοιες που άφησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς προς ορισμένες πτέρυγες του Κοινοβουλίου με την τοποθέτησή του, την Τρίτη στη Βουλή, ότι έγινε δέκτης συστάσεων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, έχουν προκαλέσει σημαντικά ερωτήματα. Χθες επανέλαβε (CNN Greece) ότι οι συστάσεις και προτροπές δεν προήλθαν από το εσωτερικό του κόμματος. Ωστόσο, φάνηκε να σπεύδει να ελαφρύνει την αρχική δήλωσή του, αναφέροντας ότι οι προτροπές προήλθαν από ψηφοφόρους και φίλους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδαν “ευκαιρία να εγκλωβιστεί και να πέσει η κυβέρνηση”.

"Ανέντιμος" ο Καμίνης

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Γ. Καμίνη και τη Φ. Γεννηματά είχε χθες και συνέχεια, με τον Β. Κεγκέρογλου να χαρακτηρίζει “ανέντιμη” τη στάση του δημάρχου Αθηναίων και εκείνον να επανέρχεται ακόμα πιο αιχμηρός. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Καμίνης χαρακτήρισε “προσχηματική” την απουσία της Φ. Γεννηματά από την ψηφοφορία, μιλώντας για “φυγομαχία”, κι εκείνη σχολίασε ότι δεν θα απαντά “σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή”.

Ο Β. Κεγκέρογλου δήλωσε (ρ/σ Real) ότι ο Γ. Καμίνης “είναι υποψήφιος και δεν ξέρει να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας. Είναι μια ανέντιμη στάση”. Είπε ότι μόλις πληροφορήθηκε τη δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, η Φ. Γεννηματά τον κάλεσε στο τηλέφωνο, αλλά εκείνος -σύμφωνα με μαρτυρία άλλων δημάρχων- δεν το σήκωσε και την πήρε αργότερα. “Το έντιμο θα ήταν να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τη Γεννηματά να ρωτήσει 'γιατί δεν ήμασταν στη Βουλή;', να του εξηγήσει, ή να πάρει εμένα να του εξηγήσω ως γραμματέας της Κ.Ο. και όχι να λέει ό,τι θέλει”.

Ευχαριστίες Καμίνη

Από περιοδεία του στην Ήπειρο, ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε πως "το σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε. Όσοι το ψήφισαν, αξίζουν το ευχαριστώ μας". Προχώρησε σε νέες αιχμές κατά της Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι "υπάρχει η ενότητα της σιωπής και των κλειστών κομματικών συστημάτων και υπάρχει και η ενότητα που σφυρηλατείται μέσα από διάλογο ανοιχτό στην κοινωνία στη βάση αρχών και αξιών".

Θέση υπέρ της Φ. Γεννηματά στη σύγκρουση με τον Γ. Καμίνη πήρε ο πρώην υπουργός Χ. Καστανίδης, σχολιάζοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστό ότι η Φ. Γεννηματά άνοιξε τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά και πως “το να της επιτίθενται συνέχεια συνυποψήφιοί της δεν τους προσδίδει κύρος”.

Από την Κρήτη, όπου βρίσκεται σε περιοδεία από την Τρίτη, η Φ. Γεννηματά σε χθεσινή ομιλία της στο Ηράκλειο δεν αναφέρθηκε σε εσωκομματικά ζητήματα, αλλά ζήτησε “ψήφο εμπιστοσύνης” και “καθαρή εντολή”.

"Χρειαζόμαστε ηγέτη"

Από συνέντευξη Τύπου, ο υποψήφιος Γ. Μανιάτης αμφισβήτησε ευθέως τον ρόλο της Φ. Γεννηματά ως επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ., με αφορμή την εικόνα της παράταξης στη Βουλή, από όπου και ο ίδιος πάντως απουσίαζε.

“Χρειαζόμαστε ηγέτη να μπορούμε να κερδίζουμε και τον Αλ. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη και μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή, σε όλες μας τις πολιτικές συγκρούσεις", δήλωσε. “Θέλω να είμαι σαφής. Νέα παράταξη χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται. Χωρίς νέες αντιλήψεις δεν γίνεται. Οι αρχηγοί των υπαρκτών σχημάτων του χώρου, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Σήμερα απαιτείται αλλαγή ηγετικού προσώπου”, ανέφερε. Ακόμα πιο σκληρός προς τη Φ. Γεννηματά, πρόσθεσε πως “η σημερινή ηγεσία απέδειξε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τον χώρο πέρα από το 7%”. Σε ερώτηση για τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. στο νομοσχέδιο, είπε ότι δεν ήταν στη Βουλή λόγω του "κακού σχεδιασμού", προσθέτοντας ότι έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ θύμισε ότι είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL