Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΕΣΡ: Η τεχνολογία υπαγόρευσε τις 7 άδειες και η αγορά το τίμημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ: Η τεχνολογία υπαγόρευσε τις 7 άδειες και η αγορά το τίμημα

Αποστομωτικές απαντήσεις για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και για το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια, που έχει ενοχλήσει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έδωσε στη Βουλή το ΕΣΡ. Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης είπε ότι ο αριθμός των επτά αδειών καθορίστηκε από τα τεχνολογικά δεδομένα και το ελάχιστο τίμημα για κάθε άδεια από την αγορά.

Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό, φαίνεται ότι θα χρειαστούν νομοτεχνικές ρυθμίσεις τις οποίες επεξεργάζεται ομάδα νομικών του ΕΣΡ, ενώ ήδη ετοιμάζεται η προκήρυξη. Ο διαγωνισμός πάντως πάει για τον Ιανουάριο. Ο Ρ. Μορώνης ανέφερε ότι "από την ώρα που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη απαιτείται ένα διάστημα 45 ημερών για να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι, απαιτείται στη συνέχεια ένας εύλογος χρόνος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών αυτών και των οικονομικών στοιχείων". Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ πρόσθεσε ότι στον πρώτο διαγωνισμό ο έλεγχος αυτός έγινε σε 20 μέρες και δόθηκε άλλη μία εβδομάδα για ενστάσεις κατά της απόφασης της επιτροπής διαγωνισμού. Η εκτίμηση του Ρ. Μορώνη είναι ότι θα χρειαστεί "λίγο παραπάνω χρόνος"

Ο Ρ. Μορώνης είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις πολυπλέκτες, από τους οποίους μπορούν να εκπέμπονται συνολικά 12 προγράμματα (τρία προγράμματα από κάθε πολυπλέκτη). Από εκεί και πέρα το ΕΣΡ συνυπολόγισε ότι υπάρχουν τα κανάλια της ΕΡΤ και τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί χώρος στο φάσμα για δύο ή τρία θεματικά κανάλια, με αποτέλεσμα να καταλήξει στον αριθμό επτά για τις άδειες.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρομάνος εξήγησε ότι δεν μπορεί από τώρα να προκαθοριστεί ο αριθμός των θεματικών και περιφερειακών καναλιών λόγω της επικείμενης αλλαγής της τεχνολογίας και της διεθνούς διαπραγμάτευσης για τους πολυπλέκτες που θα πάρει η Ελλάδα. Είπε ότι είναι "νομικώς παρακινδυνευμένο διότι εάν οριστεί ένας αριθμός και αυτός δεν μπορεί να τηρηθεί από το κράτος στο μέλλον, ενδέχεται να δημιουργήσει δικαιώματα υπέρ ιδιωτών".

Όσον αφορά την απόφαση του ΕΣΡ να ορίσει την τιμή εκκίνησης της άδειας κάθε τηλεοπτικού σταθμού στα 35 εκατ. ευρώ, ο Ρ. Μορώνης επεσήμανε ότι "δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσει το ΕΣΡ γιατί η αγορά είχε ήδη μιλήσει". Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι στον πρώτο διαγωνισμό είχαν προσφερθεί από 42 έως 75 εκατ. ευρώ για κάθε τηλεοπτική άδεια και με βάση αυτό το δεδομένο το ΕΣΡ εκτίμησε ότι "τα 35 εκατ. ευρώ είναι ένα λογικό νούμερο και γι’ αυτό το προτείναμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL