Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ενέργειες αφομοίωσης των κατεχόμενων καταγγέλλει η Λευκωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενέργειες αφομοίωσης των κατεχόμενων καταγγέλλει η Λευκωσία

Ολοένα και βαθαίνει το ρήγμα στην Κύπρο μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που παραπέμπουν σε επιδιώξεις των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Άγκυρας για επίσημη διχοτόμηση του νησιού.

Χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης αντέδρασε με οργή στις καταγγελίες πως το τουρκοκυπριακό καθεστώς ζήτησε καταβολή δασμών στα τρόφιμα που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους. “Θα υπάρξουν καταγγελίες ή και μέτρα αν χρειαστεί” διαβεβαίωσε ο Ν. Αναστασιάδης σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη, που ανάγκασε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να μεταφέρει στους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες στο βόρειο τμήμα του νησιού μόνο τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την εξέλιξη “ατυχή”, αποκαλύπτοντας ότι “πρόκειται για μονομερή ενέργεια της διοίκησης των Τουρκοκυπρίων”.

“Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα αν χρειαστεί” τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο καταβολής τελών “σε ένα παράνομο καθεστώς”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ερωτηθείς, μάλιστα, αν δημιουργείται μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι “τα μέτρα δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν”.

Εταιρείες κοντά στον Ερντογάν

Στο κάδρο της έντασης περιλαμβάνεται και η Τουρκία, καθώς χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στον ΟΗΕ και θα κυκλοφορήσει σε όλα τα κράτη-μέλη έγγραφο με το οποίο η Κύπρος θα καταγγέλλει την Τουρκία για “ενέργειες αφομοίωσης” των Κατεχόμενων. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας έκανε λόγο για μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι πρόκειται για έργο «που δόθηκε σε εταιρείες υπόπτου σχέσης με τον περίγυρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη μορφή μονοπωλίου και με τιμές που δεν είναι καθόλου φθηνές και είναι ίσως και ακριβότερες από προηγουμένως».

Τ. Ερτουγρούλογλου: “Μοντέλο Μονακό”

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, την άποψη ότι οι συζητήσεις για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έφτασαν στο τέλος τους εξέφρασε από την Ουάσιγκτον, σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ο υπουργός Εξωτερικών των Κατεχόμενων, Τ. Ερτουγρούλογλου. Ο ίδιος προέκρινε ένα “αυτόνομο σύστημα σαν αυτό του Μονακό” με τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι για την ασφάλεια και την άμυνα θα μπορούσε αυτό το “αυτόνομο κράτος” να στηρίζεται στην Τουρκία. Επίσης, ο Τ. Ερτουγρούλογλου υπογράμμισε με έμφαση πως “η ιδέα μιας ομόσπονδης Κύπρου πέθανε και είναι καλύτερα να μιλήσουμε για συνομοσπονδία”, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης του τουρκικού στρατού στις πλατφόρμες εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για “μονομερείς έρευνες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL