Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Πλήρες αδιέξοδο στον νέο φορέα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρες αδιέξοδο στον νέο φορέα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Σε φαύλο κύκλο χωρίς διέξοδο έχει εισέλθει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ζητούν ορισμένοι εκ των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας του νέου φορέα. Σε μια ακόμη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, χθες, δεν υπήρξε λύση γι’ αυτό το ζήτημα, παρά τις διαρκείς και κλιμακούμενες πιέσεις ορισμένων πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου το ζήτημα παραπέμπεται στη βούληση όλων των υποψηφίων να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ωστόσο κανείς από τους υποψήφιους που στηρίζει σθεναρά τη μία ή την άλλη θέση δεν κάνει πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη που προκύπτει αφορά μια μικρή μετάθεση της κάλπης -για λόγους καλύτερης προετοιμασίας-, στις 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, αντί για τις 5 και 12 Νοεμβρίου. Επιπλέον η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ανάθεση του έργου της οn line ψηφοφορίας στις εταιρίες ΟΤS και Wind εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη βελτίωση των οικονομικών όρων.

Ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής Αλιβιζάτου ο Στ. Θεοδωράκης επιχείρησε να κλιμακώσει την πίεση υπέρ της θέσης του για διενέργεια παράλληλα και εξ αποστάσεως ψηφοφορία μέσα από πρόταση που κατέθεσε. Επιπλέον ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε και με τη συνιστώσα της ΔΗ.ΣΥ. Κινήσεις Πολιτών που μοιράζεται τις ίδιες θέσεις τόσο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία όσο και για τη δημιουργία ενός εντελώς νέου φορέα. Οι Κινήσεις Πολιτών απέστειλαν και εκείνες επιστολή στην επιτροπή. Στη συνεδρίαση της επιτροπής ο Π. Αβραμίδης παρουσίασε την πρόταση που απέστειλε ο Στ. Θεοδωράκης στους άλλους υποψηφίους, ωστόσο όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της: “Εν αναμονή της συνεννόησης των υποψηφίων η επιτροπή δεν έλαβε καμιά σχετική απόφαση".

Δίνοντας συνέχεια σε συναντήσεις με πλευρές που δεν «κατεβάζουν» υποψήφιο ο Στ. Θεοδωράκης συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλο, όπου θα τεθούν πολιτικά και διαδικαστικά ζητήματα της προεκλογικής πορείας. Η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητεί να ανοίξουν όλοι οι υποψήφιοι τα χαρτιά τους επί των πολιτικών ζητημάτων, αλλά και για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της παράταξης μετά την ανάδειξη αρχηγού.

Η Φ. Γεννηματά όλο αυτό το διάστημα είχε τοποθετηθεί για όλα τα διαδικαστικά ζητήματα «ξεκαθαρίζοντας» ότι δεν προκύπτουν διασφαλίσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και αντιμετώπιζε έκτοτε το ζήτημα ως «τελειωμένο». Σε χθεσινοβραδινή ομιλία της στην Κόρινθο προεξόφλησε μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, προσθέτοντας ότι αυτή “θα δώσει ισχυρή δυναμική στην προσπάθειά μας”. Ανέφερε ότι “οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις” και πως “η μεγάλη προοδευτική παράταξη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής". Μια μέρα νωρίτερα, από τη Χαλκίδα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ο ρόλος μας είναι αυτόνομος, αυτοδύναμος, αυτοτελής» προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου με αντάλλαγμα καρέκλες εξουσίας».

Συναντήσεις επί συναντήσεων

Ειδικότερα, ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης, ο Στ. Θεοδωράκης σχολίασε ότι «η ολοκληρωμένη» πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι για ηλεκτρονική ψηφοφορία «θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση» και θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλές κατηγορίες ανθρώπων να συμμετέχουν. Είπε ότι η πρόταση «δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και βέβαια εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, που αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων». Πρόσθεσε πως το σημαντικότερο είναι ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία «θα στείλει ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι η προοδευτική παράταξη δεν θα περιχαρακωθεί σε στενά κομματικά όρια».

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των Κινήσεων Πολιτών το πρωί της Τρίτης διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει το Ποτάμι, συμφωνία για την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια διεξαγωγής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επίσης «υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη ο φορέας που θα δημιουργηθεί να είναι πραγματικά νέος και να εκφράζει το σύνολο των δυνάμεων του χώρου".

"Χτύπημα” Ραγκούση για το φύλο

Την ίδια στιγμή ο Γ. Ραγκούσης επιχειρούσε ένα ακόμα “χτύπημα” κατά της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη με αφορμή τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου:

"Είμαι πολύ αρνητικός και στενοχωρημένος. Δεν έπρεπε να κρατήσουν αυτή τη στάση", "δεν μπορείς να λες ότι 'δεν συμβάλλω στην επίλυση ενός προβλήματος' επειδή ο Καμμένος κρατά αρνητική στάση" δήλωσε μιλώντας στο LGBTQI περιοδικό "Antivirus". Πρόσθεσε ότι “είναι απαράδεκτο διπλά. Γιατί και ετεροκαθορίζεσαι πολιτικά και κυρίως γιατί δεν συμβάλλεις στην επίλυση ενός προβλήματος πολιτών". "Χαίρομαι που τελικά η ΔΗ.ΣΥ. άλλαξε στάση και θα υπερψηφίσει. Εύχομαι να παραμείνει σε σταθερή προοδευτική τροχιά σε όλα τα αντίστοιχα νομοσχέδια" σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL