Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ν.Δ.: Η αμηχανία φέρνει "ανταρτοπόλεμο", αλλά και... "αντάρτικο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Η αμηχανία φέρνει "ανταρτοπόλεμο", αλλά και... "αντάρτικο"

Από τη μία πλευρά βρίσκεται μία κυβέρνηση που έχει μπροστά της τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση και τις ουκ ολίγες μάχες που πρέπει να δοθούν για να τηρηθούν ο οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο και η δύσκολη προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Από την άλλη ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις και το μόνο που κάνει είναι να αφήνει την κυβέρνηση να φθείρεται από την παραμονή στην εξουσία, κατά την γνωστή θεωρία του “ώριμου φρούτου”.

Κι όμως: στην παρούσα συγκυρία το κακό κλίμα, οι έριδες, οι διαφωνίες και οι “ανταρσίες” δεν παρατηρούνται στο Μαξίμου, αλλά στην οδό Πειραιώς. Στον αριθμό 62, εκεί όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης περίμενε τους επενδυτές, οι οποίοι όμως (συνεχίζουν να) προτιμούν την Ηρώδου Αττικού...

Κάθε εβδομάδα που περνά, βρίσκει το εσωκομματικό σκηνικό της Ν.Δ. ολοένα και περισσότερο επιβαρυμένο, αφού οι διαφωνίες εντείνονται, το κλίμα γίνεται ολοένα και χειρότερο, ενώ, όπως παρατηρούσε τις προάλλες “μπαρουτοκαπνισμένο” στέλεχος του κόμματος, “είναι σαν να έχουν περάσει ήδη έξι μήνες από τη ΔΕΘ” -εννοώντας πως, αν ο Κυρ. Μητσοτάκης πόνταρε πως η εμφάνισή του στο Βελλίδειο και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεών του θα προκαλούσε κύμα συσπείρωσης, αυτό έχει πλέον περάσει.

Πρώτα πρόγραμμα, μετά... προγραμματικό συνέδριο!

Άλλωστε, αν κάτι έμεινε σε πολλούς “γαλάζιους” από τις τοποθετήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ήταν τα συνεχή επικοινωνιακά και πολιτικά ολισθήματά του, που τον έφεραν σε θέση απολογούμενου, όταν θεώρησε “φυσικό φαινόμενο” τις κοινωνικές ανισότητες, όταν προκάλεσε την έντονη αντίδραση “γαλάζιων” νεολαίων με την προαναγγελία του περί απόσυρσης της ΔΑΠ από τα αμφιθέατρα, όταν πυροδότησε την έντονη αντίδραση της “γαλάζιας” ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών για όσα είπε για τα “αυτόνομα σχολεία” που θα πρέπει να... βρίσκουν χορηγούς και για τα “πρότυπα”, όπου θα πηγαίνουν οι “άριστοι” για να μείνουν οι... υπόλοιποι στα δημόσια σχολεία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως έπειτα απ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Ν.Δ. ασκήθηκε επί δύο εβδομάδες σε επικοινωνιακούς ελιγμούς ώστε να “σβήσει” τις αντιδράσεις που ο ίδιος... προκάλεσε: έδειξε, με δηλώσεις του, να ανησυχεί για τις “κοινωνικές ανισότητες” καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τη... δημιουργία τους, ενώ έσπευσε να επισκεφθεί και δημοτικό σχολείο, ώστε να δηλώσει την προσήλωσή του στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κατόπιν αυτών, αλλά και με δεδομένη την εκτίμηση ότι οι προτάσεις που παρουσίασε στη ΔΕΘ κάθε άλλο παρά έγιναν “κτήμα” της κοινής γνώμης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε, προχθές, με μία ακόμη εξαγγελία του, να “ακυρώσει” όλα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, καίτοι τα χαρακτήρισε ως τη “μόνη ρεαλιστική” λύση.

Συγκεκριμένα, “αντιγράφοντας” τη διαδικασία που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την εκπόνηση του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου με τη διεξαγωγή περιφερειακών θεματικών συνεδρίων, η Ν.Δ. θα διοργανώσει το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου ένα “προγραμματικό συνέδριο”, αφού πρώτα θα έχουν διεξαχθεί επτά θεματικά προσυνέδρια -δύο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αρχής γενομένης από τη Νίκαια, και άλλα πέντε στην περιφέρεια. Με άλλα λόγια η Ν.Δ. παρουσίασε πρώτα το πρόγραμμά της και τώρα... κάνει συνέδριο για να το φτιάξει!

“Μπούμερανγκ” η “δεδηλωμένη”

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση των τομεαρχών της περασμένης Τετάρτης, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του προγραμματικού συνεδρίου, θα μείνει... αξέχαστη στον πρόεδρο της Ν.Δ., αφού πιστοποιήθηκε η “απώλεια στήριξης” που υπέστη με αφορμή την καταρχήν θετική γνώμη που εξέφρασε για το νομοσχέδιο σχετικά με την “ταυτότητα φύλου”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, σχεδίαζε να προκαλέσει πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης με την καινοφανή θεωρία πως εφεξής, η Ν.Δ. δεν θα ψηφίζει στη Βουλή ούτε εκείνα με τα οποία... θα συμφωνεί, αν πρώτα δεν επιβεβαιώνεται σε κάθε νομοσχέδιο, και στο τελευταίο άρθρο, η “δεδηλωμένη”, ήτοι αν δεν ψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. “Τις διπλές πλειοψηφίες να τις ξεχάσουν” έλεγε με πάθος ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Μόνο που με το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε το ακριβώς αντίστροφο και γύρισε “μπούμερανγκ” στην Πειραιώς η προσπάθεια να διχαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία: οι μεν ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσαν πως στηρίζουν, οι δε “γαλάζιοι”... “άδειασαν” την ηγεσία του κόμματος και έτσι η Ν.Δ. αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή στη Βουλή: την πρώτη ημέρα συζήτησης στην οικεία επιτροπή ο εισηγητής Κ. Καραγκούνης δήλωνε πως το κόμμα του “δεν έχει κανένα πρόβλημα” με το νομοσχέδιο, αλλά πλέον, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, η Ν.Δ. “επιφυλάσσεται”.

Είχε προηγηθεί, στην περίφημη συνεδρίαση των τομεαρχών, το “άδειασμα” του Κυρ. Μητσοτάκη από κορυφαία στελέχη του κόμματός του, προεξάρχοντος του αντιπροέδρου Άδ. Γεωργιάδη (“πρόεδρε, διαφωνώ με όσα λες” φέρεται ειπών...), του Μ. Βορίδη και σχεδόν του συνόλου του “σκιώδους” υπουργικού συμβουλίου του!

Είναι ενδεικτικό πως απ’ όλους τους παρόντες τη θετική στάση που ήθελε ο Κυρ. Μητσοτάκης να κρατήσει η Ν.Δ. για τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου στήριξαν μόνο ο έτερος αντιπρόεδρος Κ. Χατζηδάκης και οι τομεάρχες Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Καραμανλής, Ν. Κεραμέως και Βασ. Οικονόμου.

Το ΔΝΤ, η αξιολόγηση και η αμηχανία

Το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. επιτείνουν και οι εξελίξεις που αφορούν τη χώρα: στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη σημείωσαν με... κατάπληξη την υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που συνιστά προφανώς σκηνικό εξομάλυνσης των διαπραγματεύσεων ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.

Μ’ άλλα λόγια πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντιμέτωπη με το ορατό ενδεχόμενο να μην μπορεί να ποντάρει ούτε καν στην “τραγική καθυστέρηση που οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό”, αφού αυτή η αξιολόγηση φαίνεται να έχει πολλές (ή, τουλάχιστον, περισσότερες από τις προηγούμενες...) πιθανότητες να κλείσει στην ώρα της!

Τούτου δοθέντος και ώσπου να βρει ένα νέο “αφήγημα” η Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει τον “ανταρτοπόλεμο” προσπαθώντας ο ίδιος να συντηρήσει στην επικαιρότητα θέματα “άβολα” για την κυβέρνηση: από την αιφνίδια επίσκεψη, την περασμένη Πέμπτη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να αναδείξει το θέμα της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης έως τη χθεσινή επίσκεψη που αναμενόταν να κάνει στη Σαλαμίνα για να “υπενθυμίσει” στην κοινή γνώμη τη ρύπανση στον Σαρωνικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί καθημερινά να ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης ποντάροντας σε θέματα ήσσονος σημασίας.

Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, το ότι προχθές ανέλαβε ο ίδιος να κάνει δηλώσεις ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων υπέρ μίας εταιρείας ταξί καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση “επιχειρεί επί της ουσίας να την καταργήσει” πριν καν... κατατεθεί νομοσχέδιο και ενώ το αρμόδιο υπουργείο είχε ήδη, ώρες πριν, διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL