Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ελληνικό: Αντιπολιτευτική καταστροφολογία χωρίς αντίκρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό: Αντιπολιτευτική καταστροφολογία χωρίς αντίκρισμα

Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΚΑΣ στην επόμενη συνεδρίασή του, την Τρίτη, επιθυμούν στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις η επένδυση στο Ελληνικό, με σεβασμό στους κανόνες και στο νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση πως επενδύει στην καταστροφολογία υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τις επενδύσεις, κάτι που, όπως λένε στο Μαξίμου, "εξυπηρετεί την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι επένδυση και αρχαιολογικός χώρος μπορούν να πάνε μαζί, επικαλούμενοι τα παραδείγματα του μετρό στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Οι πιο όμορφοι σταθμοί είναι εκείνοι που έχουν αναδείξει τις αρχαιότητες όπως επισήμανε μιλώντας στον Alpha ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Κίνδυνος για νέα καθυστέρηση η μη οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

"Η διαδικασία εκείνη η οποία θα σεβαστεί όλο το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή τον αρχαιολογικό νόμο, είναι αυτή η οποία θωρακίζει την επένδυση" πρόσθεσε. "Η πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει σε εκείνο τον βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον αρχαιολογικό νόμο και δεν θα ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας" σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως εάν δεν οριοθετηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές μέσα στην επένδυση και βρεθούν αρχαία, τότε οι καθυστερήσεις που θα έχουμε στο έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερες. "Ελλοχεύει ο κίνδυνος δε", πρόσθεσε, "οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, από έναν κάτοικο της περιοχής παραδείγματος χάρη, να καθυστερήσει πολλούς μήνες ή και έτη την επένδυση".

Συγκεκριμένες διαδικασίες

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μη γίνει το έργο στο Ελληνικό, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. “Όλες οι υπηρεσίες, όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά και για άλλα δημόσια έργα, έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρέπει να τηρείται η νομιμότητα”, εξήγησε. Ωστόσο, ανέφερε πως "στην αδειοδοτική διαδικασία πάσχουμε" και ότι "το ΚΑΣ κάποια στιγμή πρέπει και αυτό να προσπαθήσει να μην έχει τόσο χρονοβόρες διαδικασίες".

"Έχουμε την εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνεται ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη επένδυση, ώστε οι αρχαιότητες όχι μόνο να προστατεύονται αλλά και να αναδεικνύονται" σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, αναφερόντας κι εκείνος τις περιπτώσεις του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, πρέπει "με βάση την κοινή λογική, τη νομιμότητα, την ανάγκη να προστατεύσουμε τις αρχαιότητές μας, αλλά και να ‘τρέξει’ επιτέλους αυτή η επένδυση", που, όπως ανέφερε, "θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει κι έναν εμβληματικό χαρακτήρα".

Την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την ολοκλήρωση της επένδυσης "με σεβασμό και στις προβλεπόμενες διαδικασίες και στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία" υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου, με συνέντευξή της στον ρ/σ 105.5 Στο Κόκκινο. "Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι αντίθετη, αλλά είναι απολύτως συμβατή με την ταχεία υλοποίηση της επένδυσης" επισήμανε.

Την ίδια στιγμή, με σειρά δηλώσεών τους, κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες διευκρινίζουν ότι τα δεδομένα για το Ελληνικό ήταν γνωστά σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

"Στη συγκεκριμένη περιοχή είναι καταγεγραμμένο, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ιδιαίτερα από το 1950 κι ύστερα, όταν εγκαταστάθηκε τότε το Ελληνικό Αεροδρόμιο, ότι είχε και αρχαία. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στην εταιρεία" είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το 2012 "οπότε ‘σταματάνε’ τα στοιχεία που έχει καταθέσει η εταιρεία για τα επενδυτικά της σχέδια", εμπεριέχονται και αυτές οι αναφορές σε συγκεκριμένες αρχαιότητες.

Επιπλέον, εκτίμησε πως για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε μια μεγάλη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον επενδυτικό φορέα και στην παρούσα κυβέρνηση. "Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ήταν προς όφελος τελικά, νομίζω, των κατοίκων της περιοχής και του Λεκανοπεδίου, με περισσότερο πράσινο και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες" επισήμανε, ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ασκούν τη δράση τους μέχρι το τέλος. "Γι’ αυτό υπάρχει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπάρχουν και οι κανόνες" υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

"Είναι αξιοπρόσεκτο", ανέφερε ο Χρ. Σπίρτζης, "ότι για μερικές επενδύσεις ή για μερικούς επιχειρηματίες η Ν.Δ. έχει αναλάβει, εκτός από το γραφείο Τύπου, και τη διεκπεραίωση. Δεν μας λένε όταν καθυστερεί ο επενδυτής να υποβάλει τα στοιχεία που πρέπει για την αδειοδότηση τι γίνεται. Κοιτάνε μόνο τη μία πλευρά". Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο επενδυτής στο Ελληνικό έχει αργήσει 6 με 7 μήνες να υποβάλει τους απαραίτητους φακέλους, αλλά «δεν είδαμε κανένα δημοσίευμα για καθυστέρηση από την πλευρά του επενδυτή».

"ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση δεν έπαιξαν καθυστερήσεις" επισήμανε η Ρ. Σβίγκου, τονίζοντας ότι σε ένα τέτοιο έργο οποιαδήποτε πλημμέλεια θα μπορούσε στη συνέχεια να προκαλέσει καθυστερήσεις, "που σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν τις επιθυμεί". "Ο επενδυτής είχε υποχρέωση ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 να καταθέσει τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτό το έκανε μόλις τον Ιούλιο" πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για "μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια" μίλησε ο Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι "επί 15 χρόνια δεν γινόταν τίποτα". "Αυτή η κυβέρνηση πήρε έναν διαγωνισμό, ο οποίος είχε προχωρήσει αρκετά, βελτίωσε σημαντικά κάποιους όρους υπέρ του περιβάλλοντος, της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος και θέλει να προχωρήσει η επένδυση" σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με τον επενδυτή για το πώς θα αντιμετωπίζεται το σενάριο της εύρεσης αρχαιοτήτων, ώστε αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL