Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
“Η κατάσταση δεν είναι business as usual”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Η κατάσταση δεν είναι business as usual”

Το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε. στο Ταλίν χθες το βράδυ αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία, ώστε μετά τις γαλλικές και ιδιαίτερα τις γερμανικές εκλογές της περασμένης Κυριακής να ανιχνευθούν οι προθέσεις όλων των πλευρών ως προς τη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης και το πρόγραμμα έως το καλοκαίρι του 2018.

Στην παρέμβασή του στην άτυπη σύνοδο που διεξάγεται στην εσθονική πρωτεύουσα και ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στην κατεύθυνση ότι η πολιτική κρίση που έχει αναδειχθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική business as usual και παρέθεσε τις ελληνικές θέσεις για σειρά ζητημάτων, με προεξάρχοντα αυτά της αναγκαιότητας μιας κοινωνικής Ευρώπης -όπου παρουσίασε τους άξονες για την αρχιτεκτονική της Ε.Ε.-, αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση. Όπως επισήμανε η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της Ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, πρωτοβουλίες: α) Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας. β) Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. δ) Για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης. ε) Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ε.Ε. και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Σήμερα πραγματοποιείται από το πρωί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική με θέματα συζήτησης το μέλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας. Ως προς το πρώτο θέμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εσθονικής προεδρίας, είναι σημαντικό η Ε.Ε. να είναι σε θέση να παράσχει ψηφιακές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι θεμελιώδους σημασίας, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να διασφαλίσει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σε σχέση με τους πολίτες θα πρέπει να διασφαλιστεί η διευκόλυνσή τους σε κάθε είδους συναλλαγή, π.χ. στον τομέα της Υγείας, στις πληρωμές με τη χρήση πιστωτικών καρτών, στις επαφές τους με τη διοίκηση κ.λπ. Η δεύτερη συζήτηση θα επικεντρωθεί στην οικονομία, τη βιομηχανία και την κοινωνία του μέλλοντος, με έμφαση στις ψηφιακές υποδομές, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν ισχυρές ενισχύσεις για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να υπολείπεται έναντι τρίτων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL