Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Κίνδυνος τριχοτόμησης της Κ.Ο. για την ταυτότητα φύλου / Εμφύλιος πόλεμος στη ΝΔ... και συνέδριο για σωσίβιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνδυνος τριχοτόμησης της Κ.Ο. για την ταυτότητα φύλου / Εμφύλιος πόλεμος στη ΝΔ... και συνέδριο για σωσίβιο

Να “εκθέσει” τους ΑΝ.ΕΛΛ. για το νομοσχέδιο περί “ταυτότητας φύλου” και να διχάσει την κυβέρνηση επιχειρούσε έως προχθές η Ν.Δ., αλλά τελικώς κατάφερε να... διχαστεί η ίδια, αφού χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης βίωσε “απώλεια στήριξης” κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του. Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι εδώ και εβδομάδες η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να επιβάλει τη δική της ατζέντα, παρά την αγαστή συνδρομή πολλών ΜΜΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου τον Δεκέμβριο, με την υιοθέτηση μιας διαδικασίας “αντιγραφής” των θεματικών συνδιασκέψεων της κυβέρνησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Απομόνωση της... γραμμής

Ο διχασμός της Ν.Δ. αναφορικά με την αυτονόητη προοδευτική πρωτοβουλία αυτοπροσδιορισμού φύλου για κάθε πολίτη είχε φανεί ήδη από προχθές, στη Βουλή, όταν ο εισηγητής Κ. Καραγκούνης και ο “γαλάζιος” τομεάρχης, Δ. Κυριαζίδης κινήθηκαν σε απολύτως αντίθετο μήκος κύματος. Χθες, η εσωτερική διχοστασία έφτασε ώς την κορυφή, αφού ελάχιστοι τομεάρχες στήριξαν την άποψη του Κυρ. Μητσοτάκη για την υπερψήφιση της πρωτοβουλίας, ενώ τον χορό των αντιδράσεων κράτησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης. “Δεν συμφωνώ με όσα λες. Δεν μπορώ να ψηφίσω τέτοιο νομοσχέδιο” φέρεται ειπών ο Άδ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και ο Μ. Βορίδης.

Κατά πληροφορίες, την ανάγκη “να μην τριχοτομηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα” υπογράμμισαν βουλευτές, όπως ο Κ. Καραμανλής, αφού ο πρόεδρος του κόμματος είχε δηλώσει ότι προσωπικά “δεν θα είχε αντίρρηση” να υπερψηφίσει η Ν.Δ. το νομοσχέδιο. Πάντως, με δεδομένο ότι μόλις τρεις-τέσσερις εκ των παρισταμένων στήριξαν την εν λόγω άποψη, αποφασίστηκε εν τέλει να ζητήσει η Ν.Δ. συγκεκριμένες “διορθώσεις” από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να “κρυφτεί” πίσω από αυτές και να δικαιολογήσει τη διαφαινόμενη καταψήφιση της “ταυτότητας φύλου”.

Αναζήτηση ταυτότητας

Εν τω μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες ανέλαβε μία πρωτοβουλία προκειμένου να “απαντήσει” στο βαρύ κλίμα και στην κριτική που δέχεται ότι η Ν.Δ. αδυνατεί πλέον να “στριμώξει” την κυβέρνηση ή, έστω, να θέτει θέματα στη δημόσια ατζέντα. Έτσι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί προγραμματικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού πρώτα θα έχουν προηγηθεί επτά θεματικά προσυνέδρια -πέντε εκ των οποίων θα γίνουν στην περιφέρεια και άλλα δύο στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Με άλλα λόγια, μετά τη θετική αποδοχή των τριών θεματικών συνεδρίων που έχει διοργανώσει η κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου παραγωγικού σχεδίου για την Ελλάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει το ίδιο. Άλλωστε, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι υπεύθυνος για τα θεματικά προσυνέδρια, αλλά και για το προγραμματικό συνέδριο, τέθηκε ο έτερος εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, σε μια εμφανή προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να υποβαθμίσει την επικοινωνιακή κυριαρχία του Άδ. Γεωργιάδη - τον οποίο, πάντως, χαρακτήρισε προ δύο εβδομάδων “προσωπική του επιλογή”.

Επικοινωνιακοί ελιγμοί

Ακόμα στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να κρατήσει “ζωντανή” την πολιτική αντιπαράθεση για το “θέμα Καμμένου”, καίτοι πολλοί “γαλάζιοι” διερωτώντο από προχθές γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης “εξαφανίστηκε” από την Βουλή αμέσως μετά την ομιλία του.

Επίσης, επιχείρησε για ακόμη μία φορά να “λειάνει” επικοινωνιακά προηγούμενες δηλώσεις του - όπως τα περί κοινωνικών ανισοτήτων ως... “φυσικού φαινομένου”. Όμως, επί της ουσίας, κάθε άλλο παρά πήρε πίσω όσα έχει κατά καιρούς υποστηρίξει, έστω κι αν χθες “ανακάλυψε” τις “μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο” και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επί ημερών της “έχουν διευρυνθεί οι κοινωνικές ανισότητες”. Την ίδια στιγμή, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμυνόταν όσων εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, καθώς χαρακτήρισε το πρόγραμμα που παρουσίασε ως “το μόνο ρεαλιστικό και θετικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση”.

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης απεφάνθη πως “το νέο αφήγημα της κυβέρνησης κάηκε στα δάση της Αττικής, λερώθηκε στις Σκουριές, βούλιαξε στον Σαρωνικό και έμεινε ανεξόφλητο στις εφορίες”, ενώ επιχείρησε εκ των προτέρων να “θολώσει” την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως “αποφεύγει να πει πως έχει δεσμεύσει τη χώρα με πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018” και ότι “αυτό που παρουσιάζει είναι 'εικονική πραγματικότητα'”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL