Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Το ΠΑΣΟΚ δεν άκουσε ευρωσοσιαλιστές - SPD
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΠΑΣΟΚ δεν άκουσε ευρωσοσιαλιστές - SPD

Διαφορετικές αναγνώσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών και της ήττας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD είχαν οι διάφορες πλευρές της Κεντροαριστεράς, με ορισμένους να αξιοποιούν τα συμπεράσματα τους, προβάλλοντάς τα στο μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, για να δείξουν πώς κατά τη γνώμη τους πρέπει να βαδίσει το εγχείρημα.

Οι περισσότεροι πάντως, μεταξύ των οποίων και η Φ. Γεννηματά, προχώρησαν μόνο σε αξιολόγηση του αποτελέσματος σε σχέση με τις συνέπειες που θα έχει για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος γενικότερα και αποφεύγοντας συγκρίσεις ή και αναγωγές στην περίπτωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ανησυχία για την επίδραση των γερμανικών εξελίξεων επισημαίνοντας ότι το SPD είναι κόμμα που στήριζε την Ελλάδα.

Πιτέλα: Σωστό το τέλος του μεγάλου συνασπισμού

Πάντως, το μήνυμα του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος επισήμανε το τέλος του «μεγάλου συνασπισμού» για τη Γερμανία, ήταν σαφές: «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης ανανέωσης για το SPD. Η επιλογή να μεταβεί στην αντιπολίτευση και να εγκαταλείψει τον μεγάλο συνασπισμό δεν είναι μόνο σωστή, αλλά και μια απόφαση που κοιτάζει μπροστά. Είναι σύμφωνη με αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθούν ο εξτρεμισμός και κόμματα όπως το AfD είναι η συζήτηση και η αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών ιδεών και προγραμμάτων, μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Πρόσκληση Ραγκούση

Ο Γ. Ραγκούσης, που επανειλημμένα έχει δηλώσει κατά ενδεχόμενης συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., κάλεσε τους συνυποψηφίους τους να ξεκαθαρίσουν αν λένε "ναι ή όχι» σε τέτοια περίπτωση. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι «οι γερμανικές εκλογές επιδεινώνουν τα διεθνή δεδομένα για την κρίσιμη διαπραγμάτευση της χώρας μας, την ελάφρυνση του χρέους, την έξοδο σε αγορές κ.ά.» και πως «στον νέο φορέα δεν χωρούν κρυφές ατζέντες. Να ξεκαθαρίσουμε: ναι ή όχι σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ‬.".

"Κέντρο α λα Μακρόν"

Με βασικό του σύνθημα για το «ανοικτό Κέντρο» και με γνωστή τη δυσφορία του ακόμα και για τον όρο «Κεντροαριστερά», ο Στ. Θεοδωράκης επισήμανε την εκλογική συρρίκνωση των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και σχολίασε ότι «τα παραδοσιακά κεντροαριστερά, σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Ο ίδιος παραπέμπει στο παράδειγμα του Εμ. Μακρόν για να προσθέσει ότι στη χώρα μας χρειάζεται «ένα νέο ορμητήριο. Ένα νέο παρατηρητήριο. Ένα νέο στρατηγείο. Ένα νέο ζωντανό πολιτικό σώμα. Ένα νέο προοδευτικό κίνημα που δεν θα μοιάζει ‘άλλο’, αλλά θα είναι ‘το άλλο’!».

“Πλήρωσε τα λάθη της”

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «η ήττα του κ. Σουλτς δείχνει ότι απαιτείται μία νέα προοδευτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας μακριά από συντηρητικές πολιτικές» και πως «η σοσιαλδημοκρατία πληρώνει και στη Γερμανία τα λάθη της». Πρόσθεσε ότι «οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει σταματήσουν να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και να δώσουν άμεσα απαντήσεις στα οξυμμένα προβλήματα».

«Πολύ άσχημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο υποψήφιος Ν. Ανδρουλάκης το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών υποστηρίζοντας ότι «ο νέος συνασπισμός που διαφαίνεται, ο συνασπισμός ‘Τζαμάικα’, Φιλελευθέρων, Πράσινων και της κ. Μέρκελ, έχει πιο αντιευρωπαϊκό βάρος» και θα επηρεάσει και τη γερμανική στάση για τα ελληνικά ζητήματα. Είπε ότι η υποχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL