Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Ένα ταξίδι στο "λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού" από τον Πρ. Παυλόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα ταξίδι στο "λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού" από τον Πρ. Παυλόπουλο

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας έφυγε από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του ένα βιβλίο που είχε δωρίσει στον Εμ. Μακρόν και την Μπρ. Τρονιέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος. Ο λόγος για το βιβλίο με τίτλο “Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού -οι συμβολισμοί της σκεπτόμενης Αθηνάς”, που έχει γράψει ο ίδιος ο πρώτος πολίτης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Πρόκειται για ένα τρίγλωσσο βιβλίο, στο περιεχόμενο του οποίου βασίστηκε η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 7ο Athens Democracy Forum, που διεξήχθη προ δέκα ημερών, ενώ όσοι ξέρουν τον Πρ. Παυλόπουλο υποστηρίζουν πως τα λεγόμενά του μέσα απ’ αυτό το βιβλίο αντιπροσωπεύουν τον ίδιο, καθρεφτίζουν την κουλτούρα του, φωτίζουν τις αξίες και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το πολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Ταυτοχρόνως, στο βιβλίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε μια πρωτοτυπία: χρησιμοποιεί ένα άγαλμα, το εμβληματικό γλυπτό “Σκεπτομένη Αθηνά” ή “Αθηνά προ στήλης”, που εκτίθεται με αριθμό καταλόγου 695 στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως είδος “συμβόλου της ρίζας του ευρωπαϊκού πολιτισμού” και μέσα απ’ αυτό και τους συμβολισμούς του εκθέτει τους “τρεις πυλώνες του δυτικού κόσμου: την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και τη χριστιανική διδασκαλία”, όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας, λοιπόν, στο βιβλίο του, που αποτελεί ένα “δοκίμιο - ταξίδι στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού”, όλους τους συμβολισμούς του εν λόγω γλυπτού, ο πρώτος πολίτης αποφαίνεται πως υπάρχουν συμβολισμοί διαχρονικοί και αναντικατάστατοι, αφού μπορούν να εμπνεύσουν μέχρι σήμερα τον σύγχρονο άνθρωπο. Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει το ρητό του Αντρέ Μαλρό στη μνημειώδη ομιλία του κατά τη διάρκεια της πρώτης φωταγώγησης της Ακρόπολης το 1958, ότι, δηλαδή, “μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL