Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Μπορεί ακόμη να σωθεί η Ευρώπη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπορεί ακόμη να σωθεί η Ευρώπη;

Τρεις ενδιαφέρουσες εναρκτήριες ομιλίες και έξι παράλληλα εργαστήρια θα φιλοξενήσει το 23ο ετήσιο Συνέδριο Ευρωπαίων Οικονομολόγων για την εναλλακτική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το συνέδριο με τίτλο “Μπορεί ακόμα να σωθεί η Ευρώπη; Οι επιπτώσεις μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων” διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με συντονίστρια τη Μαρίκα Φραγκάκη.

Για την “κατάσταση της Ένωσης” θα μιλήσουν οι Στέφεν Λέντορφ από το Ινστιτούτο Εργασίας του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ - Έσσεν, που θα επικεντρωθεί στο πολιτικό της μέρος, η Ανν Πέτιφορ από το PRIME που θα αναλύσει το οικονομικό και η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διοικητής του ΟΑΕΔ, που θα ασχοληθεί με το κοινωνικό.

Οι θεματικές ενότητες των έξι εργαστηρίων είναι:

* “Μακροοικονομική πολιτική: Υπερχρέωση και βιώσιμη ανάπτυξη” και στοχεύει στο να συζητηθεί ένα εναλλακτικό θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο στον “κορσέ” του Συμφώνου Σταθερότητας.

* “Παραγωγική ανασυγκρότηση της Ε.Ε.: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή βιομηχανική πολιτική;” και στοχεύει στο να ακουστούν μη συμβατικές αναλύσεις για μια νέα πανευρωπαϊκή προσέγγιση της παραγωγικής ανάπτυξης.

* “Χρηματοοικονομική πολιτική: Η ηγεμονία του δολαρίου και η υποταγή του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος” και ενθαρρύνει μεταξύ άλλων αναλύσεις για το τι δέον γενέσθαι μετά το Brexit.

* “Ανισότητες και κοινωνική κρίση” και στοχεύει σε αναλύσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών πολιτικών στη βάση των αρχών της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

* “Η θέση της Ε.Ε. σε μια κατακερματισμένη διεθνή τάξη” και φιλοδοξεί να διατυπωθούν προτάσεις μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης αναφορικά με τη λειτουργία της Ε.Ε. και το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων (TTIP, CETA κ.ά.).

* “Εναλλακτικά οράματα για έναν κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό και την ευημερία για όλους”, στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του οποίου βρίσκονται ερωτήματα για τις σχέσεις εξουσίας και τις διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες.

Τέλος, για να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι μια πρώτη γεύση από τις ομιλίες της πρώτης μέρας, ακολουθεί ένα απόσπασμα από την παρέμβαση της Μαρίας Καραμεσίνη για την κοινωνική κατάσταση της Ένωσης:

“Αντίθετα με το μήνυμα που εξέπεμψε στον πρόσφατο λόγο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ένωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κρίση που ξεκίνησε το 2008 δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί ούτε στο οικονομικό ούτε στο κοινωνικό επίπεδο. Ούτε το ύψος της ανεργίας ούτε το ποσοστό απασχόλησης έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2008, η φτώχεια παραμένει πολύ υψηλή στις χώρες που εφάρμοσαν τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας ενώ οι ανισότητες μεταξύ ομάδων του πληθυσμού και μεταξύ κρατών έχουν διευρυνθεί, ιδίως στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που σύντομα θα υιοθετηθεί πανηγυρικά από την Κομισιόν, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έχει επαναφέρει σε συζήτηση τις προτάσεις των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε. για τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ και την ενίσχυση των μηχανισμών αναδιανομής.

Ωστόσο ο πυλώνας παραμένει προς το παρόν ένα κείμενο γενικών αρχών, στην πράξη τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα διαβρώνονται σε εθνικό επίπεδο με συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές, η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και την ενσωμάτωση των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς είναι εμφανώς ανεπαρκής, ενώ τα σενάρια για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία για τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ κρατών της Ε.Ε. στο μέλλον”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL