Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Απώλεια κοινωνικής στήριξης για τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απώλεια κοινωνικής στήριξης για τη Ν.Δ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ψάχνει τρόπους και πεδία άσκησης “δομικής αντιπολίτευσης" με στόχο να στρέφει διαρκώς τους προβολείς της αρνητικής δημοσιότητας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ταυτοχρόνως, δεν μπορεί να κρύψει από τους δικούς του προβολείς τα βαθιά ρήγματα που εκδηλώνονται μεταξύ του κόμματός του και των κοινωνικών συμμαχιών που αυτό παραδοσιακά είχε, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων απόψεων και προτάσεων που διατυπώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Με μια πετρελαιοκηλίδα ξεχνιέμαι” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. την περασμένη εβδομάδα, καθώς η οδός Πειραιώς προσπάθησε, στοχοποιώντας τον υπουργό Ναυτιλίας και υπερπροβάλλοντας τη ρύπανση του Σαρωνικού, να πλήξει την κυβέρνηση και να “εξαερώσει” το θετικό κλίμα που καλλιεργείται γι’ αυτήν στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε να “πάρει πάνω” του την αντιπαράθεση με τον Π. Κουρουμπλή, ώστε να προσδώσει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εμφανίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή, ενώ την περασμένη Πέμπτη μετέβη στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου για να συνεχίσει την κινδυνολογία και να την επεκτείνει στα αλιεύματα και στη διατροφή των Αθηναίων.

Κοινοβουλευτικές ασκήσεις

Ταυτοχρόνως, η αντιπολιτευτική επένδυση της Ν.Δ. στο “σκληρό ροκ” φάνηκε και στη Βουλή, με αφορμή τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Οι “γαλάζιοι” βουλευτές, σε σύμπλευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ανήγγειλαν πως εφεξής δεν θα ψηφίζουν τίποτα στη Βουλή, ακόμη κι αν συμφωνούν, αν πρώτα δεν έχει επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, εφεξής η Ν.Δ. θα ετεροκαθορίζεται βάσει των επιλογών του Π. Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛΛ., με τον Κυρ. Μητσοτάκη να θέτει, πλέον, τρεις στόχους. Πρώτον, να “κρύψει” πίσω απ' αυτή την απόφασή του την αρνητική τοποθέτηση πολλών βουλευτών του κόμματός του για προοδευτικά, όσο και αυτονόητα, μέτρα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, το τζαμί κ.ά. Δεύτερον, να φιλοτεχνήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να προωθήσει μέτρα της δικής της “ατζέντας”, αλλά απλώς διεκπεραιώνει Μνημόνια. Και, τρίτον, να μην αφήσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. να ανοιχτούν στον χώρο της υπερσυντηρητικής Δεξιάς, οψέποτε διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή και τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ρήγματα και “διαζύγια”

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω έρχονται ως “απάντηση” της Ν.Δ. στα... ρευστά δημοσκοπικά μηνύματα που φτάνουν και στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, παρά τους υψηλούς τόνους που έχει, κατά τα άλλα, υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά των δημοσκοπήσεων. Πολλά επιτελικά στελέχη της οδού Πειραιώς έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως “κάτι αλλάζει” στην κοινωνία, εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης κλιμακώνει διαρκώς το σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ. Όμως, σε αυτή την εύθραυστη συγκυρία, όπου ξαναγράφονται οι πολιτικοί και δημοσκοπικοί συσχετισμοί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιμετωπίζει τα επίχειρα των επιλογών και των εξαγγελιών του: βλέπει, μία προς μία, κοινωνικές ομάδες, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις ή παρατάξεις που παραδοσιακά ήταν συνδεδεμένες με τη Ν.Δ. να αποστασιοποιούνται από τον ίδιο και το κόμμα του, διαφωνώντας με τις επιλογές του.

Επί της ουσίας, βεβαίως, τα ρήγματα της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μέρος της κοινωνικής βάσης του κόμματος δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Όμως, τα συγκεκριμένα ρήγματα βαθαίνουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν στο... διαζύγιο. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή και την εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, ήταν ενδεικτικά. Τα στελέχη της “γαλάζιας” ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησαν... τον λόγο από τον πρόεδρο της Ν.Δ. επειδή δεν βρήκε στη ΔΕΘ να πει μια κουβέντα για τους “παγωμένους” μισθούς τους και τις ελλείψεις στα σχολεία, ενώ στηλίτευσαν την επιλογή του να προωθήσει “ελιτίστικες απόψεις” -όπως τον κατήγγειλαν- με αφορμή την εξαγγελία του για “ένα πρότυπο σχολείο ανά περιφέρεια”.

Ταυτοχρόνως, ο “γαλάζιος” πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλος την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλ. Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ενώ σε ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του κατήγγειλε τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη πως “δεν έχουν καμία σχέση με τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Κων. Καραμανλή”, σχολιάζοντας την πολιτική στήριξη του κόμματος στη δραστηριότητα της Uber, που “διαλύει” τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές -κι αυτό ενώ μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι η εν λόγω εταιρεία... κηρύχθηκε παράνομη στο Λονδίνο.

Τέλος, σε αναβρασμό βρίσκονται και οι “γαλάζιοι” νεολαίοι, αλλά και παραδοσιακά και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θήτευσαν στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ και εκκίνησαν από τη νεολαία της Ν.Δ. και τη φοιτητική της παράταξη την πολιτική σταδιοδρομία τους. Η αναγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη πως θα “αποσύρει” από τις φοιτητικές εκλογές τη ΔΑΠ ώσπου να γίνει κυβέρνηση και να... καταργήσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό στο πανεπιστήμιο “πάγωσε” πολλά στελέχη της Ν.Δ. και ήδη ο πρόεδρος του κόμματος δέχεται πιέσεις να πάρει πίσω όσα είπε στη ΔΕΘ επί του θέματος. Κι αν κάτι ακόμη θα ήθελε να πάρει πίσω ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι τη φράση του πως “δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες”. Αλλά αυτή έχει ήδη καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος - και όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL