Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: / "Η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα της κυβέρνησης θα κρίνουν την πορεία της εξόδου από την επιτροπεία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: / "Η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα της κυβέρνησης θα κρίνουν την πορεία της εξόδου από την επιτροπεία"

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη και ένα μεγάλο ρίσκο. Εάν μείνει στη μέση του ποταμού, θα βουλιάξει. Εάν βγει στην απέναντι όχθη, θα κερδίσει όχι απλώς μια μάχη, αλλά τον πόλεμο» είναι το μήνυμα του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή». Ο ίδιος αναφέρει πως η σημερινή εικόνα επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από την Ελλάδα κατά την τρίτη αξιολόγηση, ωστόσο ξεκαθαρίζει: «Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και διαμορφώνουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες ώστε να κλείσουμε εντός του έτους την τρίτη αξιολόγηση», ενώ τονίζει με νόημα ότι κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης θα «δοκιμαστεί» και η αντιπολίτευση.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δηλώνει πως «έχουμε υπογράψει κάποιες συμφωνίες, τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε» προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί κάποιο «πάτημα» στους δανειστές για επιπλέον παρεμβάσεις. Σχετικά με το ενδιαφέρον γαλλικών ομίλων για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τονίζει ότι η όποια κίνηση θα αφορά μειοψηφικό πακέτο, καθώς η πλειοψηφία των μετοχών και ο έλεγχος θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

Από εκεί και πέρα διαπιστώνει πως «η Ελλάδα είναι η χώρα που συμβολίζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα κρίσιμο σημείο για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν και για την έκβαση των διεργασιών που τώρα ξεκινάνε», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αποκαλούμενη Κεντροαριστερά εντός Ελλάδας

* Είστε μέλος της νεοσύστατης Task Force υπό τον πρωθυπουργό για τις μεγάλες επενδύσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς θα λειτουργεί. Ποιες μεγάλες επενδύσεις αναμένουμε το επόμενο διάστημα;

Το πρώτο και σημαντικό είναι το γεγονός της προσωπικής εμπλοκής του ίδιου του πρωθυπουργού στο θέμα των επενδύσεων. Με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός προφανώς θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το θέμα των επενδύσεων είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα η λεγόμενη Task Force δεν θα υποκαταστήσει υπάρχουσες δομές. Θα εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό και άρση εμποδίων όπου αυτά διαπιστώνονται και δεν μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από τις επιμέρους διαδικασίες.

Ως προς τις αναμενόμενες επενδύσεις πρέπει να πω ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις και δρομολογούνται άμεσα νέες στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των ψηφιακών δικτύων, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής, της υγείας, του τουρισμού κ.λπ. Δεν θέλω να κάνω κατάλογο συγκεκριμένων έργων, όμως η σημερινή εικόνα εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πάνω απ’ όλα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που αποτελεί τον κεντρικό μας στόχο.

* Όλοι πλέον παραδέχονται ότι το οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, αλλά το... μέλλον περνάει από την τρίτη αξιολόγηση. Ποια ζητήματα σας ανησυχούν;

Έχουμε πια αρκετή εμπειρία για να καταλάβουμε ότι κάθε διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να έχει δυσκολία και να κρύβει εκπλήξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία με μεγάλο επιχείρημα την πορεία της οικονομίας και την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της χώρας.

Βεβαίως δεν περνάει από το χέρι μας η επίλυση διαφορών μεταξύ των δανειστών μας και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι να θέσουν νέα ζητήματα προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα για νέα μέτρα. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εμείς ανταποκρινόμαστε σε ό,τι έχουμε δεσμευτεί. Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και διαμορφώνουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες ούτως ώστε να κλείσουμε εντός του έτους την τρίτη αξιολόγηση.

* Γίνεται μεγάλη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τις αποκρατικοποιήσεις, και μάλιστα είναι από τα βασικά επίδικα της τρίτης αξιολόγησης, ενώ υπάρχει μια μικρή υστέρηση στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο οκτάμηνο και οι στόχοι μέχρι το 2018 φαντάζουν αισιόδοξοι. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας και ποια είναι τα ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα;

Και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θεωρώ ότι πρέπει να το χειριστούμε στη βάση της κεντρικής κατεύθυνσης που προανέφερα. Έχουμε υπογράψει κάποιες συμφωνίες, τις οποίες και πρέπει να τηρήσουμε. Μεταξύ αυτών και τις συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν πρέπει στην τελική φάση εξόδου από το πρόγραμμα και την επιτήρηση να δώσουμε κανένα «πάτημα» για να ανοίξουν συζητήσεις για νέα μέτρα, νέο πρόγραμμα, συνέχιση της επιτήρησης.

Πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ταχύτητα είναι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των πραγμάτων από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη και ένα μεγάλο ρίσκο. Εάν μείνει στη μέση του ποταμού, θα βουλιάξει. Εάν βγει στην απέναντι όχθη, θα κερδίσει όχι απλώς μια μάχη, αλλά τον πόλεμο.

* Τι πρέπει να γίνει για να συμβεί αυτό που λέτε και δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα;

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, διότι τώρα πια όλοι έχουν πεισθεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε από το πρόγραμμα και την επιτήρηση. Όποιοι λοιπόν θέλουν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν κάθε δισταγμό και ταλάντευσή μας. Το μείζον για την κυβέρνηση είναι να αποδειχθεί συνεπής ως προς τη θέση ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για νέα μέτρα και ότι το καλοκαίρι του 2018 θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.

* Κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα ανέκυψε το ζήτημα ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ. Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση στο θέμα του νερού;

Κατά την επίσκεψη Μακρόν αναδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα ζητήματα. Μακρόν και Τσίπρας με τις ομιλίες τους στην Πνύκα εγκαινίασαν ουσιαστικά τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και το διαφορετικό μείγμα πολιτικής προκειμένου να ξανακερδίσει η Ε.Ε. την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης, κατά τη συνάντηση Μακρόν - Τσίπρα με τους Γάλλους και τους Έλληνες επιχειρηματίες, αναδείχθηκαν οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τώρα ως προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ είναι γνωστό το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ για μειοψηφικό πακέτο μετοχών αυτών των εταιρειών. Όπως επίσης είναι γνωστή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δηλαδή ο έλεγχός τους, θα παραμείνει στο Δημόσιο.

* Για το μέλλον της Ευρώπης ακούστηκαν διάφορες προτάσεις από τους Γιούνκερ, Μακρόν και Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. Πιστεύετε ότι «χωράει» η Ελλάδα στην Ευρώπη, και με ποιους όρους, για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της στάσης που κρατά η Γερμανία;

Στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αναδείχθηκαν τα μεγάλα ελλείμματα της Ευρωζώνης. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι η χώρα που συμβολίζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα κρίσιμο σημείο για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν και για την έκβαση των διεργασιών που τώρα ξεκινάνε.

Ναι, η Ελλάδα χωράει, μπορεί να έχει και θέση και ρόλο. Βεβαίως πρέπει να περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία της τρίτης αξιολόγησης. Πρόκειται λοιπόν για μια διπλή μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε και στα δύο μέτωπα. Βεβαίως όσο θα κριθεί η κυβέρνηση άλλο τόσο θα κριθεί και η αντιπολίτευση για τη στάση που θα κρατήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα.

* Το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ κατέδειξε μια σειρά από κενά που υπάρχουν στο σύστημα μεταφοράς καυσίμων μέσω πλοίων. Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν, δεδομένου ότι αναμένονται τα επόμενα χρόνια επενδύσεις υψηλού ρίσκο από περιβαλλοντικής άποψης, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων;

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο θέμα, το οποίο καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν θέλησε στ’ αλήθεια να τ’ αγγίξει. Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύω ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να κάνει ουσιαστικά βήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τη συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας μεθοδικής προσπάθειας αντιμετώπισης όλων των πλευρών του θέματος. Και για να το πω απλά: Αν κάποιος μπορεί να πάρει πραγματικά μέτρα και να μην αρκεστεί σε θεατρινισμούς, είναι η σημερινή κυβέρνηση.

* Ποια είναι η ματιά σας απέναντι στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Κεντροαριστερά;

Η Αριστερά ήταν και είναι πάντα υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εξ ου κι η σταθερή μας προσήλωση στην απλή αναλογική ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν να μας ενδιαφέρουν και να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση των διαδικασιών, την εκλογή ηγεσίας και την οριστική μορφοποίηση του χώρου.

Από εκεί και πέρα, εν όψει των εκλογών του 2019, θα υπάρξει ταυτόχρονα και ανταγωνισμός και διάλογος. Πάντα από τη δική μας πλευρά στη βάση των προγραμματικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι κι από την πλευρά της Κεντροαριστεράς θα υπάρξει η ίδια στάση. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες θα σκιάσουν τη μεγάλη εικόνα και θα βάλουν σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της χώρας.

* Τον περασμένο Μάιο αποκαλύψατε πως το Ελληνικό Δημόσιο φέρεται να κατέβαλε προκαταβολές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για παραγγελίες έργου το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σε ποια φάση βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι μεγάλο και στον τρόπο που εξελίχθηκε υπάρχουν πολλές σκιές. Όμως το ζητούμενο σήμερα είναι η επίλυσή του. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα φάση και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η ναυπηγοεπισκευή να ανθήσει και πάλι. Έχουμε εξαιρετικές υποδομές, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και τεράστια ζήτηση.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας τη συνέχιση μιας απαράδεκτης κατάστασης, για την οποία πολλοί έπρεπε να ντρέπονται αντί να κουνούν το δάκτυλο και να κάνουν μαθήματα στην κυβέρνηση που δήθεν δεν τα καταφέρνει στις επενδύσεις. Τα δικά τους κατορθώματα όντως είναι αξεπέραστα. Και τα ναυπηγεία είναι τρανταχτό παράδειγμα.

Μπαίνουμε λοιπόν τώρα στην πιο λεπτή φάση και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια λύση ώστε τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας να λειτουργήσουν ξανά με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL