Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τριγμοί στη Λευκωσία από το "έγγραφο Γκουτέρες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριγμοί στη Λευκωσία από το "έγγραφο Γκουτέρες"

Ένταση στη Λευκωσία και αντιπαράθεση κορυφής μεταξύ της κυπριακής Προεδρίας και του ΑΚΕΛ προκαλεί η συζήτηση για το περίφημο “έγγραφο Γκουτέρες”, καθώς ο Ν. Αναστασιάδης κατηγορείται πως δεν το συζήτησε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, εκεί όπου πιστοποιήθηκε το ναυάγιο και αυτής της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε χθες, σε οξείς τόνους, τον Ν. Αναστασιάδη πως “είχε ενώπιόν του έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με θέσεις κατάργησης εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, ανέκαθεν ζητούμενο για την πλευρά μας, και κατάφερε να αφήσει την Τουρκία να βγει αλώβητη από αυτήν τη διαδικασία”. Μάλιστα, σχολιάζοντας διαρροές και πληροφορίες που ήθελαν τον Κύπριο Πρόεδρο να μην συζητεί το έγγραφο επειδή “υπήρχε ένταση στις συζητήσεις”, το ΑΚΕΛ υπέδειξε σκωπτικά στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας “να μάθει να διαπραγματεύεται με ηρεμία σε κρίσιμες διασκέψεις για το μέλλον του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται απέναντι από τον γ.γ. του ΟΗΕ”. “Όποτε ο Πρόεδρος μένει εκτεθειμένος από δικές του πράξεις, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς, όποτε ξεμένει από επιχειρήματα, καταγγέλλει υπόσκαψη των προσπαθειών του”, τόνισε η κυπριακή Αριστερά, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις που δέχθηκε από την Προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας.

Απάντηση Αναστασιάδη

Τις βολές περί “υπόσκαψης” είχε εξαπολύσει προς το ΑΚΕΛ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βικτ. Παπαδόπουλος, κατηγορώντας το κόμμα πως επιμένει να χρεώνει στον Ν. Αναστασιάδη το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά “για προεκλογικούς λόγους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην εθνική μας υπόθεση”. Παράλληλα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στα ερωτήματα του ΑΚΕΛ για το έγγραφο του Αντ. Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι “αυτό και με διευκρίνιση του ιδίου του γ.γ. του ΟΗΕ, μετά από ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο, δεν συνδεόταν με την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά διατυπώνονταν εισηγήσεις υπό την μορφή τίτλων για την αρχιτεκτονική επιπέδων παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης”. “Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την ίδια ώρα που παρέλαβε το έγγραφο, το απέστειλε μέσω συνεργατών του για απόψεις σε τέσσερα μέλη της ομάδας στήριξης διαπραγματευτή, που ασχολούνταν με θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εφαρμογής της λύσης”, συνέχισε ο Βικτ. Παπαδόπουλος, αποκαλύπτοντας πως όταν ο Ν. Αναστασιάδης έλαβε “τις επισημάνσεις και κάποιες ενστάσεις” των παραληπτών του εγγράφου, τότε “τις κατέθεσε την ίδια ώρα στο δείπνο”. “Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να το συζητήσει. Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα για την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ήταν στην κορύφωσή της και δεν υπήρχε συμφωνία, τότε πώς θα μπορούσε να συζητηθεί η αρχιτεκτονική της εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία;” διερωτήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο ΑΚΕΛ.

Χαμένη ευκαιρία;

Πάντως, την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου επιβεβαίωσε και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς ήδη από προχθές, παραδεχόμενος ότι, μεταξύ των 6 σημείων Γκουτέρες, ο γ.γ. του ΟΗΕ έλεγε πως “θα πρέπει να καταργηθούν τα επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεων και να αντικατασταθούν από μηχανισμό εφαρμογής, παρακολούθησης, επίβλεψης και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το έγγραφο αυτό”. “Η ελληνοκυπριακή πλευρά όφειλε να αρπάξει την ευκαιρία και να το συζητήσει, έτσι ώστε να μείνει εκτεθειμένη η άλλη πλευρά”, σχολίασε επ’ αυτού ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL