Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
"Διαζύγιο" Μητσοτάκη με τη... βάση του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Διαζύγιο" Μητσοτάκη με τη... βάση του

Σε “απώλεια στήριξης” εξελίσσονται τα ρήγματα της Ν.Δ. με την κοινωνική της βάση, με φορείς, οργανώσεις, αλλά και συνδικάτα, έπειτα από τις επανειλημμένες “ωδές” Μητσοτάκη στον νεοφιλελευθερισμό και τον νόμο της αγοράς. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι μεγάλη αναταραχή επικρατεί στον χώρο των “γαλάζιων” νεολαίων μετά την προαναγγελία του για κατάργηση της ΔΑΠ, ενώ όσα είπε -και κυρίως όσα... δεν είπε- στη ΔΕΘ για την Παιδεία προκάλεσαν την αντίδραση της “γαλάζιας” ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών.

Ταυτοχρόνως η χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, όπου η “γαλάζια” επιρροή ήταν παραδοσιακά μεγάλη, καταδεικνύει ότι το “διαζύγιο” μεταξύ των αυτοκινητιστών και της Ν.Δ. είναι οριστικό μετά την ανταπόκριση του Μεγάρου Μαξίμου στα αιτήματά τους, αλλά και την προσήλωση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη στην Uber, που “διαλύει” το επάγγελμα του αυτοκινητιστή και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο.

Την έντονη αντίδραση των “γαλάζιων” εκπαιδευτικών προκάλεσαν όσα... “άριστα” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την Παιδεία στην ΔΕΘ. “Όχι, κύριε Μητσοτάκη, αυτό δεν είναι το δικό μας όνειρο για το σχολείο” είναι ο εύγλωττος τίτλος της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει “καθ’ όλα επικίνδυνη θεώρηση” τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. πως... “δεν τρέφει αυταπάτες για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες”.

Εξάλλου η εξαγγελία Μητσοτάκη για δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφέρεια προκάλεσε τους “γαλάζιους” εκπαιδευτικούς να τον κατηγορήσουν ότι “υποστηρίζει με τόσο πάθος την αναπαραγωγή μιας ελιτίστικης νοοτροπίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα”.

Την αντίδρασή τους πυροδότησε και η δήλωση Μητσοτάκη για “μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού”, καθώς τα μέλη της ΔΑΚΕ υπογράμμισαν πως δεν αποτελεί εξέλιξη “το διαρκές κυνήγι πόρων από την κάθε σχολική μονάδα”, “το να γίνεται κατά το δοκούν η επιλογή του διδακτικού προσωπικού” κ.ά.

Επίσης έκαναν λόγο για “ακραία αντιλαϊκή πολιτική κάποιων, λίγων, αποτυχημένων κυβερνήσεων που με τον τρόπο αυτόν διέλυσαν τη δημόσια εκπαίδευση” καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη, “σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση για το αν επιλέγει να βαδίσει στον δρόμο που χάραξε η κ. Διαμαντοπούλου”.

Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως δεν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, “στις μεγάλες περικοπές που έχουν επιβληθεί στη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης”, “στην παντελή έλλειψη και επιτακτική ανάγκη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών”, “στο ολοήμερο σχολείο που μικραίνει και υποβαθμίζεται”, “στους για χρόνια καθηλωμένους μισθούς μας”, “στην ανάγκη στήριξης του τόσο ευαίσθητου τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης” κ.ά.

Ρήξη με τον Λυμπερόπουλο

Πέραν αυτού, ο πάλαι ποτέ “γαλάζιος” πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Θ. Λυμπερόπουλος οριστικοποίησε χθες το πολιτικό διαζύγιό του με τη Ν.Δ. Ο κ. Λυμπερόπουλος, που έχει δημοσίως εξαπολύσει επιθέσεις κατά της ηγεσίας της Ν.Δ. λόγω της δεδηλωμένης και δημόσιας στήριξής της στην εταιρεία Uber, συναντήθηκε προχθές το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη και μετά τη συνάντηση η Ομοσπονδία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί εκφράζει δημόσια την ικανοποίησή του, όχι μόνο γι’ αυτή τη συνάντηση (άλλωστε πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της χώρας ασχολήθηκε προσωπικά με ένα τόσο σοβαρό, κλαδικό μεν ζήτημα, αλλά με εθνικές - οικονομικά - προεκτάσεις), αλλά κυρίως για την κατανόηση που έδειξαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Μεταφορών στα προβλήματα του κλάδου μας” τόνισε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της.

Αναταραχή και στη ΔΑΠ

Μεγάλη αναταραχή, όπως προαναφέρθηκε, επικρατεί και στον χώρο της “γαλάζιας” Νεολαίας -και όχι μόνο- από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί κατάργησης της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ και “απόσυρσής” της από τις φοιτητικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ο “αποχρωματισμός” των παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και η εκλογή συνδικαλιστών από ενιαία λίστα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της “γαλάζιας” φοιτητικής παράταξης, η απόσυρση της ΔΑΠ από τα αμφιθέατρα και τις φοιτητικές εκλογές συναντά, παρασκηνιακά, σοβαρές αντιδράσεις.

Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, το ότι, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγελλε τα σχετικά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα χειροκροτήματα “πάγωσαν” μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. που παρακολουθούσαν την ομιλία του. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κορυφαία στελέχη του κόμματος, που έχουν περάσει από τα ηγετικά κλιμάκια είτε της ΔΑΠ είτε της ΟΝΝΕΔ, εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την έντονη διαφωνία τους με τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταγγελίες τέως...

Οι ως άνω διαφωνίες έρχονται να προστεθούν στο ρήγμα που έχει προκαλέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον χώρο των “γαλάζιων” νεολαίων έπειτα από την κατάργηση της ΟΝΝΕΔ σε... μία νύχτα. Μάλιστα, χθες, ο τελευταίος πρόεδρος της προηγούμενης ΟΝΝΕΔ Βασ. Γεωργιάδης, με σημείωμά του στο Facebook, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως έχει ως μοναδικό κίνητρό του να “ελέγξει” τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη.

“Είναι προφανές πως για κάποιους τα μεγάλα προβλήματα της χώρας αλλά και της Ν.Δ. είναι η κατάργηση της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Γιατί; Γιατί πολύ απλά θέλουν να τις ελέγχουν” τόνισε τονίζοντας ότι τα μέλη της ΔΑΠ “δεν έχουν ανάγκη από μπαμπάδες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL