Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Έφη Αχτσιόγλου / Έφη Αχτσιόγλου: Σε λίγες μέρες 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια μετατρέπονται σε μισθωτούς (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου / Έφη Αχτσιόγλου: Σε λίγες μέρες 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια μετατρέπονται σε μισθωτούς (Video)

Χτύπημα στην ανεργία και την αδήλωτη εργασία επέφερε η δημιουργία του ΕΦΚΑ όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητων βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λίγες μέρες 40.000 μπλοκάκια θα μπορούν να μετατραπούν σε μισθωτή εργασία (όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας) και ότι ήδη ακόμη 36.000 μπλοκάκια πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, καθώς αναγνωρίστηκε η εξηρτημένη εργασία τους. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά διαπίστωνε την "αναλγησία μίας fake Αριστεράς" στον ΕΦΚΑ...https://www.youtube.com/embed/B-3SiiPf0Qg?rel=0

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι ένα από τα προβλήματα του συστήματος είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση και πρόσθεσε ότι:

* Μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και έχουν ευνοηθεί καθώς πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές.

* Τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 156 εκατ. ευρώ και θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.

Πλεόνασμα παρουσιάζει και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, γεγονός που αποδίδεται από την υπουργό στη μείωση της ανεργίας στο 21,1%, στον περιορισμό της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και την αύξηση της εισπραξιμότητας. Έτσι, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2017 παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκατ. ευρώ επί του προϋπολογισμού. "Το 2015 παραλάβαμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,186 δισ. ευρώ, παρά τις έντεκα διαδοχικές μειώσεις που κάνατε την περίοδο 2010-2014 στις συντάξεις και οι οποίες προκάλεσαν απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων της τάξης του 52%" υπενθύμισε η Έφη Αχστιόγλου.

Για τις συντάξεις χηρείας

"Σκοτώνετε τις συντάξεις, σκοτώνετε την εργασία, σκοτώνετε την ανάκαμψη. Καταδικάζετε μια ολόκληρη κοινωνία στη φτώχεια και τους νέους στη μετανάστευση. Σήμερα πιο πολύ απ’ όσο στα πρώτα χρόνια της κρίσης" αντέτεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως "από 1.01.2019 θα αφαιρεθούν ακόμη 2,3 δισ. από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις".

"Η τρομολαγνεία που επικράτησε για το ασφαλιστικό ήδη μήνες πριν από την ψήφιση του Ν. 4387/2016 βασίστηκε εξαρχής σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, γι’ αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς", τόνισε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι "το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι με το προηγούμενο σύστημα".

Η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις χαμηλές συντάξεις χηρείας και η υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα αυτό συζητείται με τους δανειστές, καθώς το ασφαλιστικό είναι "σε συνεχή διαπραγμάτευση" και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ρύθμιση.

Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, λέγοντας ότι "σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο αρμόδιος υπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί ή αποπεμφθεί. Βέβαια, η ευθύνη είναι συνολική για την κυβέρνηση, που αντέδρασε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Αλλά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. η έννοια της πολιτικής ευθιξίας δεν υπάρχει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL