Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η «Συμφωνία των 'αν'» στη ΔΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η «Συμφωνία των 'αν'» στη ΔΕΘ

Κάθε φορά που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τον Ιανουάριο του 2015, εξέθεταν το εναλλακτικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις, ήταν -ευλόγως- αντιμέτωπα με σκληρές και εξαντλητικές ερωτήσεις, που συγκεφαλαιώνονταν στο ερώτημα “και τι θα κάνετε, αν δεν βρείτε τα λεφτά”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, από την πρώτη παρουσίαση της “Συμφωνίας Αλήθειας” κατά την περυσινή ΔΕΘ έως και το τρέχον σαββατοκύριακο, οπότε “εξειδικεύει” την υποσχεσιολογία του στο Βελλίδειο, ευαγγελίζεται εκ νέου “μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών” παρά τις δεδομένες δεσμεύσεις της χώρας. Άλλωστε, σε αντίθεση με τον Αλ. Τσίπρα, εκείνον ποτέ δεν τον “ενόχλησε” κάποια δημοσιογραφική ερώτηση του είδους “τι θα κάνει, αν οι δανειστές τού πουν όχι”, ούτε τον κατηγόρησε κανείς ότι “έχει ανακαλύψει το λεφτόδεντρο” (sic).

Οι βασικοί άξονες του προέδρου της Ν.Δ. κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς αναμενόταν να είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η δημιουργία “δημοσιονομικού χώρου” για να υπηρετηθούν όλες οι επιμέρους υποσχέσεις του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, άλλωστε, υπόσχεται διαρκώς ότι μία “γαλάζια” κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής θα μπορούσε να πείσει τους δανειστές να βάλουν νερό στο κρασί των αξιώσεών τους κατεβάζοντας τον στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2018 έως 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%.

Βεβαίως, όσες φορές ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ερωτηθεί γιατί θα πετύχει ο ίδιος κάτι τέτοιο, αφού δεν το πέτυχε η νυν κυβέρνηση, η απάντησή του είναι πως... “είναι αξιόπιστος”. Και προφανώς έχει ζυγίσει την αξιοπιστία του στην πλάστιγγα του Eurogroup, του ΔΝΤ και του ESM...

Ωραία λόγια

Με αυτή την “παραδοχή”, λοιπόν, ότι ο ίδιος μπορεί να πετύχει τη μείωση του στόχου του πλεονάσματος στο 2% επειδή είναι... “αξιόπιστος”, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμενόταν χθες να δομήσει το πλέγμα των εξαγγελιών του που θα αποτελούν την εξειδίκευση της περίφημης “Συμφωνίας Αλήθειας” -έστω κι αν αυτή στηρίζεται σε “αν”: σε υποθέσεις, δηλαδή, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει ένας άλλος άνθρωπος σε σχέση με εκείνον που είχε υποκύψει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα διαπραγματευθεί μαχητικά τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος και όλων των άλλων που ήδη υπόσχεται.

Διότι μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να “διαφημίζει” ότι “δεν υπόσχεται” και πως “δεν λέει πράγματα που δεν μπορεί να πράξει”, όμως επιμέρους φροντίζει χθες και σήμερα να ομαδοποιήσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε τον τελευταίο χρόνο και αφορούν κάθε επαγγελματική και κοινωνική κατηγορία -ακόμη κι αν κάποιες απ’ αυτές, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια ή η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί γίνονται ή θα γίνουν πράξη από την παρούσα κυβέρνηση.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υποσχεθεί μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του φόρου στο κρασί, μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, απονομή όλων των εκκρεμών συντάξεων -πολλές απ’ αυτές, που αποδόθηκαν το περασμένο δίμηνο, εκκρεμούσαν από την περίοδο που ήταν ο ίδιος... υπουργός και η Ν.Δ. κυβέρνηση!

Πίσω από τις υποσχέσεις...

Συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, έλεγαν τις τελευταίες ημέρες ότι, πέραν των υποσχέσεων για μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσίαζε ως βασικό άξονα της δικής του πολιτικής την “αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος”. Επ’ αυτού ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη από χθες το απόγευμα αναμενόταν να ξετυλίξει στο Βελλίδειο το σχέδιό του για ανάπτυξη της οικονομίας, κρύβοντας πίσω από προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό από τον οποίο εμφορείται, καθώς σε όλα τα ζητήματα θέτει αγοραία κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές, κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε απερίφραστα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ως βασικό κίνητρο για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: “πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι η ανάληψη χρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης. Και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής επιχειρηματικότητα” είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, με κριτήρια αγοράς περιέγραψε και την Παιδεία που οραματίζεται. Μερικές μόλις ημέρες αφότου απέρριψε τα δημοψηφίσματα με την “ολισθηρή” και επικίνδυνη έκφραση περί “τυραννίας της πλειοψηφίας”, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε προχθές να απαξιώσει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αποφαινόμενος ότι σε αυτά “υπάρχει η τυραννία της μετριότητας”.

Μάλιστα, αμέσως μετά, προς... επίρρωση των ισχυρισμών του, συναντήθηκε με μαθητές δημόσιων (!) σχολείων που διακρίθηκαν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, αλλά και με φοιτήτριες που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού. Λεπτομέρεια: Φοιτούσαν στο δημόσιο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -δηλαδή, σε ένα από τα ιδρύματα στα οποία, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, “υπάρχει η τυραννία της μετριότητας”...

Στη ΔΕΘ χωρίς ατζέντα

Σε κάθε περίπτωση, όσα είπε χθες, αλλά και όσα θα υποστηρίξει σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη δεν κρύβουν τη διαρκώς εντεινόμενη αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απώλεια τής -κατ’ αυτήν- προνομιακής ατζέντας της.

Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Μακρόν και όλα τα “καλά νέα” που καθημερινά προκύπτουν στο μέτωπο της οικονομίας έχουν αφαιρέσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την “πατρότητα” της έννοιας των “επενδύσεων” και του “επιχειρείν”. Δεν ήταν τυχαία η... ανακούφιση την οποία εξέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση την περασμένη Δευτέρα, όταν η Eldorado ξεδίπλωσε την επιθετική εκβιαστική, πολιτικού χαρακτήρα, κίνησή της σκορπίζοντας χαμόγελα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, όλα τα “γαλάζια” στελέχη έσπευσαν να “υιοθετήσουν” όλα τα αιτήματα της εταιρείας αδιαφορώντας για την εύλογη προσήλωση του αρμόδιου υπουργείου στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για την αποικιακού τύπου συμπεριφορά της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αντιθέτως η Ν.Δ. ανέσυρε από το συρτάρι την οικολογική της συνείδηση με αφορμή την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, με κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον και ασκώντας μικροκομματική αντιπολίτευση, όπως είχε κάνει πριν από έναν μήνα με τις φωτιές: απλώς, αντί στο σκηνικό να έχει στάχτες στον Κάλαμο, είχε βούρκο με μαζούτ στη Γλυφάδα, κάτω από τον οποίο κρυβόταν η αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει τη δική του ατζέντα στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL