Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γ. Χριστοφορίδης στην ΕΡΤ: «Η ΝΔ στο πλευρό καναλαρχών, δανειστών, ΔΝΤ και ιδιωτικών συμφερόντων. Φορούν φανέλα Εθνικής;»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Χριστοφορίδης στην ΕΡΤ: «Η ΝΔ στο πλευρό καναλαρχών, δανειστών, ΔΝΤ και ιδιωτικών συμφερόντων. Φορούν φανέλα Εθνικής;»

Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε το πρωί της Τρίτης, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δέκα στην Ενημέρωση» με τους Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη, ο Γιώργος Χριστοφορίδης, στηλιτεύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Eldorado Gold να «παγώσει» την επένδυσή της στη χώρα μας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τόνισε πως «σίγουρα δεν είναι ωραίο να φεύγει μία επένδυση από τη χώρα, αλλά όντως φεύγει; Η εταιρεία κάνει business και οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν πολιτική. Η εταιρεία κάνει το δικό της “παιχνίδι” και δεν είναι τυχαίο που προχώρησε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση μία μέρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ». Για να συμπληρώσει: «Η εταιρεία έχει κάνει τις δικές της εκτιμήσεις, αλλά όταν επί χρόνια αυτή η εταιρεία πρέπει να χρησιμοποιεί κυάνιο για την εξόρυξη χρυσού, η συζήτηση περιττεύει. Η επιχείρηση έχει τα συμφέροντά της και η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει τις νόμιμες επενδύσεις, προστατεύοντας το περιβάλλον».

Όσο για τη στάση της ΝΔ, ο Γ. Χριστοφορίδης σημείωσε: «Όταν η κυβέρνηση τα έβαλε με τους καναλάρχες ώστε κάποια στιγμή να πληρώσουν, η ΝΔ πήρε το μέρος των καναλαρχών. Όταν η κυβέρνηση τα έβαλε με τους δανειστές, η ΝΔ έλεγε “πάρτε ό,τι σας δίνουν”. Όταν η κυβέρνηση τα έβαλε με το ΔΝΤ, η ΝΔ πάλι ήταν με το ΔΝΤ. Τώρα πάλι η ΝΔ παίρνει το μέρος ιδιωτικής εταιρείας. Είναι σταθερή να παίρνει πάντα το μέρος των άλλων και όχι των ελληνικών συμφερόντων. Αυτό το… παραδέχομαι, είναι σταθερή».

Ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε, μάλιστα, «τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Eldroado πριν από λίγες μέρες. Αν τους είπε να φύγουν, μάλλον δεν φοράει φανέλα Εθνικής, αν τους είπε να μείνουν, τότε θα πρέπει να είναι ενοχλημένος που δεν τους έπεισε. Δεν τον βλέπω όμως ενοχλημένο».

Η ουσία, κατά τον ίδιο, είναι η εξής: «Η εταιρεία είχε ζητήσει τεχνικό διάλογο και η κυβέρνηση ζήτησε διαιτησία, που είναι και το πιο λογικό, ώστε να λυθούν τα όποια ζητήματα. Ακολούθησε ωστόσο η φανφαρίστικη ανακοίνωση της εταιρείας. Δεν νομίζω όμως πως είναι τελεσίδικη απόφαση. Δεν άκουσα πάντως να φεύγει από τη διαιτησία, βλέπω απειλές αλλά δεν νομίζω πως θα φτάσουμε στα άκρα. Είναι μία ακόμα κίνηση τακτικής από την καναδική εταιρεία».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΘ, ο Σύμβουλος του Νίκου Παππά τόνισε: «Πολύ θετικός απολογισμός από τη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως μεγάλος στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση είναι κι αυτές που μπορούν να αλλάξουν το πολιτικό πεδίο. Οι θετικοί δείκτες της οικονομίας δείχνουν πως η κυβέρνηση θα μπορεί να αποδώσει εκ νέου κοινωνικό μέρισμα».

Όσο για την πορεία της οικονομίας κι αν θεωρεί πως η ανακοίνωση της Eldorado «τσαλακώνει» το αφήγημα της κυβέρνηση για την αύξηση των επενδύσεων, ο Γ. Χριστοφορίδης ανέφερε: «Οι επενδύσεις το τελευταίο τρίμηνο είναι στο +11%, με τη ΝΔ το 2014 ήταν στο -4,6%. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, τα επίσημα στοιχεία δεν αμφισβητούνται. Δείχνουν πως η εικόνα που έδωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αποτυπώνει την αλήθεια. Δεν ωραιοποιώ την κατάσταση, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ο κόσμος τόνισε πως η ανεργία θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Επιδιώκουμε τις επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν αποτελέσματα. Δεν μπορούμε όμως να μην θέτουμε όρους. Αν δεν βάζουμε, μας κατηγορούν ότι ξεπουλάμε, αν βάζουμε όρους πως εμποδίζουμε τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση θέλει επενδύσεις αλλά ποιοτικές και νόμιμες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL