Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Στη νέα εποχή εκτός των Μνημονίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη νέα εποχή εκτός των Μνημονίων

Ολοκληρώνεται σήμερα η παρουσία του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ, με όλα τα φώτα να είναι στραμμένα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξειδικεύσει τα όσα ανέφερε στην χθεσινή ομιλία του.

Η Ελλάδα της νέας εποχής

Κεντρική αιχμή της τοποθέτησης του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την οριστική υπέρβαση της κρίσης και το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα. Όπως άλλωστε υπογράμμισε και χθες ο Αλ. Τσίπρας, ο στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλιστούν οι όροι για να χτιστεί η επόμενη μέρα, η νέα εποχή για την χώρα μας απαλλαγμένη από το βάρος των Μνημονίων. Και με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στη νεολαία.

Άλλωστε στην κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να εμφανίζονται πλέον αισιόδοξοι, καθώς η επίσκεψη Μακρόν και η ανοιχτή στήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση έθεσαν την κουβέντα σε νέα βάση.

Ο απόηχος της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όχι μόνο στο επίπεδο του συμβολισμού αλλά και ουσιαστικά. Γεγονός στο οποίο συνέβαλε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από επιχειρηματίες αλλά και η δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν πως θα στηρίξει τις προσπάθειες των Γάλλων επιχειρηματιών για την ενίσχυση της οικονομίας.

Επόμενος κρίσιμος σταθμός η αξιολόγηση

Πρώτο βήμα για τη χάραξη της στρατηγικής που θα οδηγήσει με επιτυχία στη ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να θεωρείται η επερχόμενη αξιολόγηση, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς επιπλέον απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Και σε αυτό η κυβέρνηση έχει δίπλα της τον Γάλλο Πρόεδρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του απολογισμού του κυβερνητικού έργου, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στα νομοσχέδια που θεωρούνται “τομές”, με κοινωνική αναφορά και έξω από την αρχιτεκτονική των Μνημονίων.

Κορωνίδα αυτών είναι βέβαια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αποτελεί νόμο του κράτους από την περασμένη Πέμπτη, θωρακίζοντας τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με την ταυτόχρονη ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η μεταρρύθμιση στην υγεία και την εκπαίδευση καθώς και η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η οποία φέρει και “γαλλικό άρωμα”.

Την ίδια στιγμή, σε συνέχεια της χθεσινής ομιλίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ξεδίπλωμα του οράματος της κυβέρνησης για τη δίκαιη, βιώσιμη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στη νέα γενιά. Ανάπτυξη που για την κυβέρνηση δεν μπορεί να βασίζεται στη συντριβή της εργασίας αλλά, αντίθετα, στην ενίσχυση της προστασίας της.

Φρένο στη νεανική “έξοδο”

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να ληφθούν για την ανάσχεση του brain drain (της μετανάστευσης των ειδικευμένων, κυρίως, νέων) και της καταπολέμησης της ανεργίας, με τον στόχο να παραμένει: πτώση του γενικού ποσοστού κάτω από το 20% το 2018. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωράει στην ενίσχυση και τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας τα απαραίτητα εργαλεία.

Ιδιαίτερα στο ζήτημα της αναστροφής του brain drain ο Τσίπρας θέτει ως προϋποθέσεις την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος», όπως ανέφερε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με επενδυτές και επιχειρηματίες στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την έντονη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος -ιδιαιτέρως των άμεσων ξένων επενδύσεων-, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω μετά και τη συνάντηση που είχαν Έλληνες και Γάλλοι επιχειρηματίες την περασμένη Παρασκευή.

Συνεχίζονται οι επαφές Τσίπρα

Για την κυβέρνηση όμως, η ΔΕΘ αποτελεί έναν σταθμό και όχι το τέλος. Έτσι, από αύριο και εν αναμονή των τεχνικών κλιμακίων που θα εκκινήσουν τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, τα υπουργικά επιτελεία και το Μέγαρο Μαξίμου θα εντείνουν τη δουλειά προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το κρίσιμο momentum που έχει δημιουργηθεί.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές του με Eυρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης με την επίσκεψή του στην Ουγγαρία την Τρίτη ώστε να παραστεί στην 67η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να είναι μεταξύ των ομιλητών της Συνόδου, την οποία θα απασχολήσουν κυρίως θέματα όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι εμβολιασμοί, ζητήματα δημόσιας υγείας γενικότερα και ειδικότερα, τα οποία έχουν να κάνουν με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Εν συνεχεία, ο Eλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του 1ου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας στις 14 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που θα γίνει στην Κέρκυρα.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η συνάντησή τους θα γίνει στα Ανάκτορα Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου, στην περίφημη αίθουσα της Ροτόντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL