Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας (Video)

Eurokinissi

Με ταχύτητα για να ολοκληρωθεί η γ΄αξιολόγηση - Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα -Η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί με τη Ρωσία, την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο

“Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα” επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στην 82η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας”, τόνισε, γνωστοποιώντας ότι θα συγκληθεί άμεσα το υπουργικό συμβούλιο ώστε η κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις σετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε πιθανές κωλυσιεργίες για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ζήτησε από το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει σε σχέση με το πρόγραμμα  θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση δίπλα στον κόσμο της παραγωγής

“Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου. Μόνο με μεταρρυθμίσεις και αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων, μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας”,υπογράμμισε επισημαίνοντας ξανά πως σε έναν χρόνο από τώρα, η 83η ΔΕΘ θα διεξαχθεί με την χώρα εκτός μνημονίων.

Παράλληλα εκτίμησε ότι με την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα  να καλυφθούν οι στόχοι αλλά και να δοθεί, ξανά, μέρισμα στους πιο αδύνατους οικονομικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα από το 2019 θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

Επενδύσεις: Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ

“Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα”, σημείωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα, τονιζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση, επί διακυβέρνησης τους σημειώθηκε η μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει καταγραφεί.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ξανά πως για την κυβέρνηση, η επιχειρηματικότητα κα η δίκαιη ανάπτυξη είναι συνυφασμένες με την προστασία του περιβάλλοντος και τις εργασίας.

«Το 2016 έγινε ρεκόρ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα», τόνισε.

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών."

 “Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές”, σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση για τις επενδυτικές κινήσεις από την Κίνα και την αύξηση του ευρωπαικού επενδυτικού ενδιαφέροντος με την πρωτοβουλία Μακρόν για την στηριξη τους.

Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις

“Ο νόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ισχύει κανονικά καθώς συγκροτήθηκε το ΕΣΡ και προχωράει ο διαγωνισμός”, τόνισε, δηλώνοντας δικαιωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ακόμα, υπογράμισε την σημασία των νομοσχεδίων για την εργασία και την παιδεία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το τελευταίο ως “εμβληματική μεταρρύθμιση”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας , δηλαδή το φθινόπωρο του 2019 ενώ σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, σημέιωσε ότι  οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα τονίζοντας ότι η επιλογή που υπαρχει είναι το εαν οι πολιτικές δυνάμεις θα ταχθούν με την δεξιά ή με την Αριστερά.

“Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε.

Η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς. Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία”.

Επίσης, υποστήριξε την ανάγκη διπλωματικής λύσης στην Βενεζουέλα ενώ σχετικά με την στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία ‘εκανε λόγο “για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε”. Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη. 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κ. Μητσοτάκης: ανεπαρκής, καιροσκόπος, έμπορος εθνοπατριωτισμού

Για να καλύψει την πολιτική του αγωνία μπροστά στο τέλος των ελληνικών προγραμμάτων, αλλά και για να διαχειριστεί τη γενικότερη πολιτική του ανεπάρκεια, ο Κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στο πιο χυδαίο είδος πολιτικής

Δειτε ολοκληρο το αρθρο