Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, καταψήφισαν Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, καταψήφισαν Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή

«Απαξιώνοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, απαξιώνετε έναν ολόκληρο κόσμο και τα προβλήματά του» τόνισε η Έ. Αχτσιόγλου απαντώντας στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να υποτιμήσει την σημασία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και να τις εμφανίσει ως ένα επικοινωνιακό εργαλείο του πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής από την Ν.Δ. και την Χρυσή Αυγή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν παρών. Την ίδια ώρα, η Έ. Αχτσιόγλου επισήμαινε την εκ νέου υποχώρηση της ανεργίας στο 21,2%, με βάση τα στοιχεία για τον Ιούνη.

Η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε τις διατάξεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα των εργαζομένων για το ασφαλιστικό κι αυτές που επεκτείνουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης κι απλήρωτης εργασίας, «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα» των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε σχέση με την εργατική νομοθεσία.

Θωράκιση της εργατικής νομοθεσίας ακριβώς την στιγμή της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας

Απαντώντας στην κριτική για τον χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου προς ψήφιση, η Έ. Αχτσιόγλου απέρριψε τα περί σύνδεσης με τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η Έ. Αχτσιόγλου αντέτεινε ότι οι παρεμβάσεις θωράκισης της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να εισαχθούν αυτήν ακριβώς την στιγμή που η Ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, ώστε να μην υπάρξει επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης πριν την κρίση όταν οι αριθμοί ευημερούσαν, αλλά οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την συμπίεση του εργατικού κόστους.

Σχετικά με την εκ νέου μείωση της ανεργίας στο 21,2% τον Ιούνη, η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η ανεργία παραμένει «εξαιρετικά υψηλή», αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια «πολύ σημαντική και πολύ σταθερή μείωση». Η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι τα σημερινά ποσοστά ανεργίας φτάνουν στα επίπεδα του τέλους του 2011, σχολιάζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «αρχίζουμε και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος».

Κάποιοι θα ξεβολευτούν, αυτό είναι πολιτική επιλογή

Όσον αφορά την συζήτηση για τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η Έ. Αχτσιόγλου σχολίασε χαρακτηριστικά «ποίο είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να δίνεται δημόσιο χρήμα και κοινοτικά κονδύλια μόνο σε όσους τηρούν την εργατική νομοθεσία;» αναφερόμενη στις σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα, η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για την τήρηση των διατάξεων, σημείωσε όμως ότι κάποιοι «θα ξεβολευτούν» από αυτές κι αυτό είναι «πολιτική επιλογή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL