Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Καταλωνία / Καταλωνία: Επεισοδιακή πρόβα ανεξαρτησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία / Καταλωνία: Επεισοδιακή πρόβα ανεξαρτησίας

Η εθνικιστική πλειοψηφία του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλωνίας με διαδικασίες - εξπρές προσπάθησε χθες να επιβάλει την ψήφιση του «νόμου για την ανεξαρτησία» πυροδοτώντας μέχρι αργά το βράδυ μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση στην τοπική Βουλή. Η διαμάχη τροφοδοτήθηκε επιπλέον από την αδιάλλακτη στάση της καταλανικής δεξιάς JxSì και του μικρού αριστερού CUP, που απέρριπταν σωρηδόν όλες τις τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαγράφοντας κάθε υπόθεση για διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Καταλωνίας.

Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Εισαγγελία της Καταλωνίας αποφάσισε να καταθέσει μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης της Καταλωνίας εναντίον του προεδρείου του τοπικού κοινοβουλίου γιατί ενέκρινε να συζητηθεί ο «νόμος για την ανεξαρτησία» γνωρίζοντας ότι στρέφεται κατά τον αποφάσεων του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η δεξιά εθνικίστρια πρόεδρος της Βουλής της Καταλωνίας Φορκαδέγ έδωσε χρόνο μόλις δύο ωρών στους τοπικούς βουλευτές για να ψηφίσουν τον νόμο πυροδοτώντας την έντονη αντιπαράθεση στην τοπική Βουλή. Ο γενικός γραμματέας της τοπικής Βουλής Μούρο αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση νόμου, ως αντισυνταγματική, και ζήτησε να μην δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της τοπικής Βουλής BOPC, αλλά η πλειοψηφία του προεδρείου αποφάσισε να τον δημοσιεύσει.

Οι αντιδράσεις της Μαδρίτης

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκτελέσει την απόφασή του εναντίον του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλωνίας. Ο Ραχόι ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το πρωί, για την προσφυγή της κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Συμβούλιο του Κράτους.

Ο οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άβαλος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ραχόι. Οι δηλώσεις του Άβαλος έγιναν μέσα σε χώρο της Βουλής της Καταλωνίας, με τον ίδιο να τονίζει ότι με την παρουσία του στηρίζει τους βουλευτές του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής της Καταλωνίας Φορκαδέλ κατηγόρησε όλους τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι «δεν είναι αμερόληπτοι» και ως εκ τούτου οι αποφάσεις τους δεν μπορούν να αποτρέψουν τη διοργάνωση του «δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» την 1η Οκτωβρίου.

«Τίποτα από αυτά που θέλουν να κάνουν δεν πρέπει να γίνει, εάν περάσει αυτό ως προηγούμενο, κάθε πλειοψηφία, ξεκινώντας από αυτή τη στιγμή, θα μπορεί να τσαλαπατά τα δικαιώματα των βουλευτών», επαναλάμβανε στους διαδρόμους της τοπικής Βουλής και αργότερα από το βήμα της ο Ζοάν Κοσκουμπιέλα, ο βουλευτής του ενωτικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς Catalunya Si Que Es Pot. «Δίνουμε άσχημο θέαμα. Ντρέπομαι που είμαι εδώ», τόνισε ο τοπικός βουλευτής του Catalunya Si Que Es Pot και επικεφαλής του Podem Catalunya Αλμπάνο Ντάντε Φατσίν. «Το Λαϊκό Κόμμα λέει ότι διασπάται η Ισπανία. Ποιος καλύτερος τρόπος να διασπάσεις την Ισπανία από το αρνηθείς το δικαίωμα να ψηφίσουμε, κάτι που το ζητάει το 80% των Καταλανών; Η κοινοβουλευτική ομάδα μας δεν είναι υπέρ της πρότασης που επιβάλλει η πλειοψηφία αυτής της Βουλής και ούτε με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η συζήτηση ως υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών και των βουλευτών», συμπλήρωσε ο Φατσίν.

Τρεις από τους μεγαλύτερους συλλόγους δικαστών ανακοίνωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν τους νόμους που θα ψηφίσει το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλωνίας γιατί «είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου», «τροφοδοτούν μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση» και «δεν ανταποκρίνονται στα δικαστήρια που σέβονται τα δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL